Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Başak Daşman Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Başak Daşman Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Başak Daşman, 10 Nisan 1981 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Başak Daşman
Doğum Tarihi: 10 Nisan 1981
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.65 m.
Kilosu: 53 kilo
Burcu: Koç
Göz Rengi: Yeşil
Kardeşleri: Bir erkek bir kız kardeşi var.
Instagram: https://www.instagram.com/basagu/
Evcil Hayvanları: Kedisi var.

Başak Daşman Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: İstanbul Ümraniye’de büyüdü. Babası Arnavut, annesi ise Selanik göçmeni. Bir erkek, bir de kız kardeşi var. 16 yaşındayken babasını ani bir şekilde kalp krizinden kaybetti. “Sevgi dolu bir ailede büyüdüm. İki kardeşim var, ikisine de aşığım. Babamı kaybettikten sonra kardeşlerimi ben büyüttüm sayılır. Altı yaşına kadar oturduğumuz ev şimdi gökdelenlerin arasında kaldı. İki katlı, bahçeli bir evdi. Teyzemle mantar toplayıp kuzukulağı arardık.  Anne ve babam birbirlerini de çok severlerdi. O yüzden sevgiye inancım ve umudum var. Kendimi güvende hissettiğim için ayağa kalkıp devam etme gücünü bulabiliyorum kendinde. Mayam böyle.”

Çocukluk yılları: Güzel bir çocukluk geçirdi. Meyve ağaçlarının üzerinde geçti çocukluğu. “İstanbul’da köy hayatı içinde büyüdüm. Futbolu çok seviyorum, çocukken de futbol oynardım. Erkek çocuğu gibi büyüdüm, kendimi hala maskülen bulurum hatta kendimi sokak çocuğu gibi bulduğum da olur.”

Hayatının dönüm noktası: Babasını kaybetmesi hayatını en derinden etkileyen olaylardan bir tanesi. “Babamı ben 16 yaşındayken kaybettik. Kardeşlerimin biri 11, diğeri beş yaşındaydı. İnsan hayatında bazı acılar geçmiyor. Kız çocuklarını bırakıp gitmemeli babalar. Hele de erkenden. Babamı aniden kaybettim. Kalp krizi geçirdi. Böyle bir acı insanı çok şekillendiriyor tabii. Bunun bütün hayatımda etkisi olduğuna eminim. Böyle bir kırılma yaşanmasına rağmen hayatın devam ettiği fikrini 16 yaşında öğrenmiş oldum. Hayat bir şekilde devam ediyor. Ölmedikten sonra ayağa kalkmaya, yeniden başlamaya mecbursun. Uzun zaman anlayamadım böyle bir şeyin başıma geldiğine. Sonra da hep özlüyorsun. Çok büyük bir eksik oluşuyor. O eksiği kapatmak için tüm aile bireyleri normalde kendilerinden beklenenden daha fazlasını vermek durumunda kalıyor. Aynı olayı yaşadık ama hepimizde farklı etkileri oldu.”

Eğitim hayatı: Eğitimini Mimar Sinan Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü’nde tamamladıktan sonra, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi aldı.

Oyuncu olmaya nasıl karar verdi? Sanat Tarihi ve Oyunculuk eğitimini eşzamanlı olarak aldı. “Üniversiteye gireceğim dönemde konservatuarda okumak istemiyordum. Geleneksel eğitime karşıydım kendi kendime. Anarşist ruhlu bir ergendim. Yaratıcılığı engelleyen bir eğitim olduğunu düşünüyordum. Uydurduğum bir şeydi bu ama sonuna kadar inanıyordum. Devlet Tiyatroları’nda figürasyon yapıyordum ama diğer yandan. YÖK’e bağlı olmayan bir yer olsun, okulumu bırakmak zorunda kalmayayım diye düşünerek Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ne girdim.”

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 1996 yılında ‘Şaşıfelek Çıkmazı’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Parmaklıklar Ardında’ dizisinde canlandırdığı ‘Filiz Demir’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Başak Daşman Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Kişilik özellikleri: Samimi, sıcak, sempatik, mütevazi, savaşçı ruhlu. “Ben acı karşısında bile önce gülerim. Sonra ne yapılması gerektiğine karar veririm. Gülmek zaten sakinleştirir önce beni. Kibirli bir insan değilim. Bunu böyle deyince de kibirli duyulabilir ama. Sahip olduğum bir şeyleri kaybetme noktasına gelirsem hırslanmam. Peki der, giderim. Sevdiğim kişi için mücadele eder, savaşırım ama bunu kendi ahlaki çerçevemde yaparım. İstenmiyorsam, sevilmiyorsam, zorlamam bir şeyleri.”

Düşünce yapısı: İnsanın kendini bilmesinin hayatta başına gelebilecek en güzel şey olduğunu düşünüyor. “Kendimizi bilmediğimizden sürekli mutsuz oluyor, işimizde, ilişkimizde sorun yaşıyoruz. Kendimizi iyi tanısak biz de nerede hata yaptığımızı bulup daha kolay olgunlaşabiliriz. Mesleğim için yaptığım en büyük fedakârlık sanırım düzensiz bir hayat yaşamak zorunda olmak. Neticede en önemli şey insanın fiziksel ve ruhsal sağlığı. Günün gecenin belli olmadığı bir iş yapıyoruz, üstelik kendini güvende hissedebildiğin bir işte değil.”

Mutluluk kaynağı: Tiyatro yapmak ve sahnede olmak en büyük mutluluk kaynağı. Tiyatronun hayatında çok öğretici bir yeri var. “Tiyatro gibi bir sanatla meşgul olmak bana bir insanın öğrenmesi gereken en temel iki şeyi öğretti bence. İlki sevildiğimizi hissetmek için onaylanma ihtiyacımızın nasıl bize yön verdiğini, ikincisi, insanların onaylamayacağı ama sizin doğru olduğunu bildiğiniz şeylerin peşinden koşmak gerektiğini, yani önce kendinizi sevmenizin gerekli, erdemli ve yiğitçe olduğunu. Bunu diğer insanlar üzerinden düşünebildiğinizde de empati kurabilmeyi.”

İlk sinema filmi: Çağan Irmak / Bana Şans Dile

Aşka bakışı: “Aşkı çok tatlı yaşıyorum,  bayılıyorum aşka. Ben şöyle birisiyim aslında, hayatımda her şey yolunda gitsin işim, ailem, arkadaşlarım eğer aşk yoksa bir yerde bir sorun var ya bir yerde halletmem gereken bir şey duygusuyla yaşıyorum bu yüzden aşık olduğum zaman çok mutlu oluyorum. İnsanın ilişkisinde mutlu olması çok önemli. Ne olursa olsun insanın özel hayatı mutsuz olduğunda hiçbir şey iyi gitmiyor gibi geliyor. Bunu yeni yeni anladım. İlişkimde hiç trip atmam. Atanlara da çok gülerim. Hayatımdaki insanla her şeyi konuşabileceğimize inanırım. Türk erkekleri yanlış anlaşılmamak için ya da sorun çıkmasın diye minik yalanlar söylüyor. Oysa kadınlar bunları hissediyor. Güven sarsılıyor.”

Hayata bakışı: Eskiden hırslarım vardı ancak şimdi bir şeyler elde etmek için hayatımda değer verdiklerimden vazgeçmem. Olmasını istediğim şey için çabalarım, mücadele ederim sadece. Gençken hayatın daha başka bir yer olduğunu sanıyorsun. Hayatta sevmek ve daha çok sevmek istiyorum. Bir de eğlenmek o kadar.”

İş hayatına bakışı: İş hayatında hep adım adım, biriktire biriktire ilerledi.  hep üstüne katarak yol aldı o yüzden ‘bu benim dönüm noktam’ diyebileceği pek bir şey yok. “Oyunculuk başka birinin ayakkabılarını giyip onunla dolaşmak aslında. O ayakkabıları giyersen hayatı o gözle görürsün. O yüzden de ne kadar farklı karekterlerde yer alırsam o kadar zevk alıyor ve bir şeyler öğreniyorum. Başarı kavramından toplumun genelinin anladığı şeyi anlamıyorum öncelikle. Çok para kazanmak, geniş kitlelerce onaylanmak falan mesela bir insanı başarılı yapmıyor gözümde.  Hem iyi hem kötü ama genelde aykırı karakterler oynadım ekranda. Oynadığım herhangi bir kötü karakteri de salt kötü, derinliksiz olarak ele almadım. Hangisi ağır basıyor dışardan bilemem ama benim için, her birinin ayrı bir değeri var. “

Kariyer planı: Komediyi çok seviyor. Hayatta da sürekli gülme peşinde olan biri olduğu için, tiyatroda da sinemada da komediyi tercih ediyor. “Eskiden projeleri çok fazla didik didik ederdim, şimdi mesela, o kadar yapmıyorum. Bunu fark ettim. Artık çok fazla sıkmıyorum. Ama beni rahatsız edecek, ideolojim veya düşüncelerim dışında söylemleri olabilecek şeyleri de kesinlikle kabul etmiyorum.”

Kaygıları: Ekranda uygulanan sansürü endişe verici buluyor. Yani şu yaşadığımız dönemde yaptığın herhangi bir şeyden içsel tatmine ulaşmanın imkanı yok bence. Çünkü zaten her şey birbirine bağlı ve korkunç bir kaos durumu var. İnanılmaz bir otokontrol, hani geçiyorum sansürün kendisini, böyle bir otosansürle hareket eden ve bu kadar korku ve tedirginlikle yaklaştığımızda ne istediğimizi yaptığımızda ne de aslında karşıda alıcı olan kişinin görmek istediğini verebiliyorsun. Aslında tarafların hiçbiri mutlu değil bence. Böyle bir şeyden memnun olunamaz. Çünkü kendini özgür hissetmeden herhangi bir şeyi tam anlamıyla yaratamazsın. Böyle konuşamıyorsun bile. Çünkü her cümleye girerken, bu şimdi yanlış anlaşılabilir diye düşünüyorsun. Ben toplumsal olarak gerilediğimizi düşünüyorum, eskiden şartlar çok iyiydi ve çok demokrattık falan demiyorum. Her zaman ağır şartlardan geçti bu ülke ama bazen işte Yeşilçam sinemasında olduğu gibi bir şeyin önüne geçip, korkusuzca, cesurca bir şeyler söyleyen ve bir şeylere yön veren, sanata yön veren toplum şartlarına yön veren oyuncular vardı. Şimdi bunlar aşağı çekildikçe ve günü kurtarma derdine düşüldükçe biz yerimizde sayıyoruz. E bu da geriye gitmek demek. Bizim bu yüzden baya bir işimiz var.

Kitabı hakkında: ‘Kırk Evin Delisi’ adında bir kitabı var. Çok küçük yaşlardan itibaren yazıyor ancak hiçbir zaman yazdıklarını kitaba dönüştürmek gibi bir düşüncesi olmadı. “Ben yazıyorum başkasını niye ilgilendirsin diye düşünüyordum. Gençken, ‘Dostoyesvki, Tolstoy yazmış ben mi yazacağım?’ diye düşünürdüm. Sonra bir gün tesadüfen bir kız arkadaşım yazdığım bir şeyi okuduğunda ‘Neden kitap çıkar mıyorsun?! demişti. Ben de, ‘Kim ne yapsın benim kitabımı?’ demiştim. O da, “Bu yazdığını bir kitabın arkasında görsem bu kitabı alırdım” dedi. Ordan içime bir acaba düştü. Arkadaşım teşvik etti gibi oldu. Önce yayıneviyle görüştük o zamandan bu yana çalıştık. İçinde 16 tane kısa öykü var, fantastik, realist ve günlük hayatlar başımızdan ve aklımızdan geçen hikayeler var.”

Başak Daşman Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Doğa ile ilişkisi: Doğayı ve hayvanları çok seviyor. “Tam bir hayvan severim. Küçükken çiftlik kurma hayalim vardı. Kertenkele bile besledim. Maymun alıyordum bir gün neredeyse. Sonra vazgeçtim. Annem beni öldürürdü herhalde.”

En çok sevdiği kitap: ‘Kırmızı Pazartesi’.

En çok sevdiği film: ‘The Dark Knight’.

En çok izlediği oyun: Futbol, basketbol.

En çok sevdiği yemek: Pazı dolması.

En çok gittiği yer: Kalamış.

TELEVİZYON DİZİLERİ

2018/2019 – Payitaht Abdülhamid / Şivenaz Hatun

2017 – Yüz Yüze / Emel

2016 – Rüzgarın Kalbi / Ayla

2015 – Kara Ekmek / Hale

2014 – Çiçek / Sedef

2013/2014 – İntikam / Derin Çelik

2012/2013 – Son / Ayşe

2011 – Gün Akşam Oldu / Dilek

2009 – Bahar Dalları / Seda

2007 /2008 – Parmaklıklar Ardında / Filiz Demir

2006 – Pertev Bey’in Üç Kızı / Berrin

2006 – Doktorlar / Günay

2005 – Yanık Koza / Makbule

2005 – Ahududu / Ahu

2004 – Çemberimde Gül Oya / Handan

2004 – Avrupa Yakası / Esin

2002 – Asmalı Konak / Akasya

2001 – Benimle Evlenir misin? / Ceyda

2000 – Üzgünüm Leyla / Yaren

2001 – Yılan Hikayesi  (Bölüm Oyuncusu)

1999 – Kıvılcım (Selin) (TV Dizisi)

1996 – Şaşıfelek Çıkmazı (Konuk Oyuncu)

SİNEMA FİLMLERİ

2020- İnsanlar İkiye Ayrılır

2020- Cereyan (Kısa Film)

2018- Akvaryum (Kısa Film)

2018- Mahşerin Üç Delisi

2018- Çiçek / Sedef (TV Filmi)

2016 – Oflu Hoca’nın Şifresi 2 / Ümmiye

2015 – Yav He He

2015 – Son Takla / Zeynep (TV Filmi)

2015 – Tehlikeyle Flört

2014 – Oflu Hoca’nın Şifresi / Ümmiye

2014 – Dün Bugün Yarın (Kısa Film)

2011 – Cast-ı Olan mı Var / Friends (Kısa Film) (Senaryo –Yönetmen- Yapımcı)

2011 – Alala / Deli Abla) (Kısa Film) ( Yapımcı- Senaryo)

2010- Sultanın Sırrı

2010 – Son İstasyon / Esra

2008 – İş Arıyoruz / Banu

2008 – Benimle Oynar mısın? (TV Programı)

2001 – Bana Şans Dile / Ayşegül

TİYATRO OYUNLARI

2019- Waterproof / Oyuncu

2017- Yutmak / Rebecca

2015- Özel Kadınlar Listesi / Oyuncu

2013- III. Richard / Kraliçe Elizabeth

2010 Beyaz

2007 Kilit