Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Ece Dizdar Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Ece Dizdar Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Ece Dizdar, 23 Kasım 1981 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Ece Dizdar
Doğum Tarihi: 23 Kasım 1981
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.65 m.
Kilosu:  53 kilo
Burcu: Yay
Göz Rengi: Kahverengi
Saç Rengi: Açık Kahverengi
Instagram: https://www.instagram.com/ecedizdar/

Ece Dizdar Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: İstanbul Sarıyer’de doğdu. Denizaltı Subayı olan babasının mesleği nedeniyle çocukluğunu birçok farklı şehir ve ülkede geçirdi. Ailesini 1999 depreminde babasının görev nedeni ile bulunduğu Gölcük Deniz Üst Komutanlı’ğında donanmanın içindeki ordu evi binasında kaybetti. Bu talihsiz olay büyük bir travma yaşamasına neden oldu. “Hep göçebe bir hayatım oldu. Köksüzlük benim hayatımın bir parçasıydı.  Babam denizaltı subayıydı. Bir dönem NATO için çalıştı. Pakistan’da, Brüksel’de ve Türkiye’de 10’u aşkın şehirde yaşadım. Nerede deniz varsa ben oradaydım. Gölcük’e yeni atanmıştı babam. Devir teslim töreninin olduğu gün deprem oldu. Gölcük donanmanın içindeki ordu evi binasında vefat ettiler. Ben Marmaris’teydim. Üniversite sınavı yeni bitmişti. Bir hafta sonra anne ve babam geri dönecekti. Kurban psikolojisini sevmeyen, yola devam eden biriyim. Geri dönüp baktığımda şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü gördüm ki böyle bir sınav hayatta herkesin harcı değil. Bu travmadan sonra hayallerimi gerçekleştirip yola devam etmek üzere hayata tutundum. Londra’da eğitim almak istiyordum. Sınavları kazandım. Okulun masraflarını karşılayacak bursu buldum. Oraya gittikten sonra bebek bakarak, catering firmalarında çalışarak ve fabrikada zarf paketleyerek konservatuvarı okudum.”

Çocukluk yılları: Çocukluk yıllarında pek çok ülke ve şehir değiştirmiş olmaktan mutsuzdu. “Çocukken bu durumu bir yara olarak görüyordum. Ama şimdi baktığımda eğer öyle olmasaydı daha önce göğüslediğim pek çok sorunu göğüsleyemeyeceğimi anlıyorum. Bu, beni ben yaptı. Artık köksüz olmaktan memnunum.”

Oyuncu olmaya nasıl karar verdi. Müzikallere hayrandı ve 12-15 yaşlarında Belçika’da olduğu bir dönem dans eğitimi aldı. “Babamın Marmaris’e tayininden sonra bu hikaye öyle kaldı. Lise döneminde ise konservatuar sınavına hazırlarken deprem oldu ve ben üniversite sınavıyla Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne girdim. Her zaman ne yapacağımı biliyordum. Oyuncu olacaktım. Üniversitede okurken İstanbul Devlet Tiyatroları’nın çocuk oyunlarında oynamaya başladım. Beni oyuncu olmak isteği ayakta tutuyordu. Ve bu yanlış gidişatı durdurmak adına hayatla büyük kavgam vardı. İstemediğim bir bölümde okumaktansa orada oyunculuk eğitimi alırım deyip Londra’ya gittim. 21 akademi var orada, 5’ine başvurdum, 4’ü kabul etti. Deli gibi para aramaya başladım okul için. Babamın arkadaşları da yardım etti, oldu. Üniversitedeyken sözleşmeli olarak devlet tiyatrolarına da girdim. 3 dizide oynadım.”

Eğitim hayatı: Babasının görevi nedeniyle Türkiye’nin birçok şehrinin yanı sıra Pakistan, Belçika ve İngiltere gibi bir çok ülkede yaşamını sürdürdü. Bulunduğu yerlerde DoDDS Amerikan okullarında okudu. Ortaokul zamanında ise Belçika’da müzikal oyunculuğu ses ve dans üzerine eğitim aldı. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezunu oldu ve Londra’da konservatuar eğitimi aldı.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 2002 yılında ‘En Son Babalar Duyar’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Şubat’ dizisinde canlandırdığı ‘Yeşim’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Mücadeleci, idealist, gerçekçi, paylaşımcı, yardımsever.

Unutamadığı anısı: Bir dönem Hindistan’da 6 ay manastırda yaşadı. Bu deneyim hayatında pek çok açıdan farklılık yarattı.  “Bir şehre alışınca taşınasım gelir. Gezmeyi çok severim, sürekli bir yerlere gidesim gelir. Hindistan’a gitme nedenim moda olmuş spiritüelliğin dışında, gerçek bir şeyler yaşamaktı. Çok ihtiyacım vardı. Migrenim artmıştı. Londra’da tanıştığım bir guru, nefes egzersizleri yapmam gerektiğini söyledi. Manastır’a öyle gittim. Orada çocuklara drama dersi verdim. Nefes egzersizlerini her sabah yapıyorum hala. Bu arada migrenim geçti tavsiye ederim. Koinbator’da kaldım, hayatım değişti. Tedavi için, öyle binlerce dolar ödemeye gerek yok.  Sadece bir odam, küçük bir yer yatağım ve temiz bir tuvaletim vardı.”

Düşünce yapısı: Hayalleri ve dünyayla ilgili dertleri var. Endişe duyduğu konular; vicdansızlık ve haksızlık. “Doğanın işleyişi içinde değiştireceklerim, değiştiremeyeceklerim ve araç olabileceklerim var. Elimden geldiğince bir şeylere araç olabileceğim yolda yürümeye çalışıyorum. Ben çok güzel bir çocukluk geçirdim, çok güzel bir ailem vardı. Depremden çok şey öğrendim, benim hikayem de böyleymiş, bunu kabullenerek yaşıyorum. Farkındalık düzeyim çok yüksek. Kendimi perişan etmedim ben, içimi hep sıcak tutacak bir şey buldum.”

Ece Dizdar Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

İlk sinema filmi: Harun Özakıncı/ Simbiyotik

Hayata bakışı: Hayatta asla üç maymunu oynamıyor. Yaşadıklarının altında ezilmeden, olaylardan bir çıkış yolu bulmayı başarıyor. “Üzerine giderim her şeyin. Ben hiçbir zaman yaşadığım olayların altında ezilmedim. Asla başıma gelen olayların arkasına saklanmadım. Daha da kötüsü olabilir. Kaza geçirebilirim, bacaklarım kopabilir. Fakir edebiyatı yapanları da sevmem.  Kalk, yürü, hayat devam ediyor. Depremin kendisiyle ilgili bir derdim hiç olmadı, kaybımla ilgili oldu. Annemi, babamı kaybettim. Ama kimsem yokmuş gibi edebiyat yapılmasından hoşlanmıyorum. Amcam, babaannem, kuzenlerim var, koskoca Bahriye var.”

İş hayatına bakışı: Oyunculuk hep ısrar ettiği, talep ettiği, ona güç veren bir uğraş oldu. Tiyatroyla meşgul olmak ona, doğru okumayı, doğru dinlemeyi, sabretmeyi, işine saygı göstermeyi ve disiplini öğretti. “Farklı ülkelerde yaşasam da amacım hep kendini donanımlı hale getirmek, çabalamak, çalışmak oldu.  Eskiden bazen yıprandığımı ve yorulduğumu hissederdim fakat şimdi anlıyorum ki yolun kendisi zaten esas olan. Bu bir kısa mesafe koşusu değil. Zaman geçtikçe çok büyük keyif almaya başladım yolun kendinden. Diyorsun ki, bak geçen sene bunu düşünemezdim! Her sene bir ben daha koyuyorsun üstüne. Ve anladım ki, hızlı sıçrayışlara hiç ihtiyacım yokmuş. Hatta bunun olmamasına ihtiyacım varmış.”

Kariyer planı: Çağan Irmak‘la çalışmayı çok istiyor. Bohem bir kadın karakteri canlandırmak da kariyer planı arasında. “Türkiye’deki dizilerde ‘kötü kadın’ olayı garip ama. Kötü kadın yoktur ki aslında. O kendince iyi bir şey yapıyordur. Benim çıkarım size batar, sizinki bana. E kim kötü? Bizim işimiz hikaye anlatmak. Önemli olan hikayeyi doğru aktarabilmek. Kadın ya da erkek fark etmez. Bazı rollerin avantajı var. Bu dünyada da böyle. Ben film çekmek için yola çıkıyorum. Çok seviyorum işin içinde, sette olmayı. Hayatım boyunca bu film çekme işinin devam etmesini de çok istiyorum.”

Ece Dizdar Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Kaygıları: Dünyanın acımasızlıklarına karşı herkesin el ele verip çözüm yolu bulması gerektiğine inanıyor. “Kendimizi hızla benmerkezci bir yerden daha geniş bir sorumluluk alanı işgal etmeye doğru evriltmeliyiz. Etrafımdaki insanların, hayvanların, bitkilerin sorumluluğunu alıyorum. Var olan vaktimi, paramı paylaşıyorum. Mülkiyetçi, gündelik faydacı biri olmaktan ısrarla kaçıyorum. Sadece kendi kapımın önünü süpürmem. Bence böyle büyümeliyiz. Yoksa küçülüyoruz ve kötü bizi yeniyor!”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2020 – Alef/ Maya

2017 – Görünen Adam / Zühtü

2017 – Fi / Nazlı

2017/ 2018 Siyah Beyaz Aşk / İdil Yaman

2016 – Arkadaşlar İyidir / Leyla

2015 – Beş Kardeş / Şevval

2013/2014- Güneşi Beklerken / Melda

2012/2013 – Şubat / Yeşim

2011- Al Yazmalım / Funda

2011 – Karakol / Dicle

2004 – Hayalet / Funda

2003 – Esir Şehrin Gözyaşları / Patric’in karısı

2002 – En Son Babalar Duyar/ Selin

SİNEMA FİLMLERİ

2019- Aşk, Büyü vs.

2019 – Küçük Şeyler/ Gözde

2016- Ruh İkizi (Kısa Film)

2015 – Çekmeceler/  Deniz

2007 – Getting It On ( Londra)

2005 – Percy Circus ( Londra)

2004 – Simbiyotik

TİYATRO OYUNLARI  

2017-  Gergedanlar / Oyuncu

2017- Yutmak / Anna

2016- E-mülteci.com / Oyuncu

2016- Parçacıklar / Çevirmen

2014- Dövüş Gecesi / Oyuncu

2014- Makas Oyunları 2 / Çevirmen

2012- Altın Ejderha / Genç Kadın

2012- İki Kişilik Bir Oyun / Oyuncu

2011- Kutlama / Festen / Çevirmen

2012/2013- Altın Ejderha

2010/2011- Shopping And F…ıng

2009- Vur/Yağmala/Yeniden

2008- Kız Tavlama Sanatı

2008- My Name İs Red / Londra

2007-Startle Response /  Londra

2006- Sugar And Snow/  Londra

2006-Birds Wıthout Wıngs/ Londra

2005-Leyla/ Londra

2004- Release The Beat/  Londra

2003-Pof ve Paf/  İstanbul Devlet Tiyatrosu

ÖDÜLLERİ   

2016- 21. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri / Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu / Çekmeceler

2020- 39. İstanbul Film Festivali / En İyi Kadın Oyuncu Ödülü /Aşk, Büyü vs.