Ana sayfa Sinema Ekin Koç’un başrolündeki ödüllü film Okul Tıraşı vizyona girdi!

Ekin Koç’un başrolündeki ödüllü film Okul Tıraşı vizyona girdi!

tarafından ker_def

Türkiye ve yurt dışında birçok festivalde gösterilen ve 25’in üzerinde ödül kazanan ‘Okul Tıraşı’ geçtiğimiz cuma vizyona girdi. İlk gösteriminden bu yana övgüye boğulan film, sinema yazarlarının ve seyircinin gözdesi haline geldi.

Ödüllü yönetmen Ferit Karahan’ın ikinci uzun metraj filmi ‘Okul Tıraşı’, dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Vizyona girdiği hafta yine birçok eleştirmenin odağına giren filmin yapımcılığını Kanat Doğramacı üstleniyor. Ferit Karahan’ın, senaryosunu Gülistan Acet ile birlikte kaleme aldığı ‘Okul Tıraşı’ ile ilgili sinema yazarlarının yorumları ise şu şekilde:

Uğur Vardan: “Ferit Karahan’ın sakin anlatımı, senaryonun detaylarda gezinen mahareti, kimi tekrarlara rağmen ‘Okul Tıraşı’nı son dönemde sık karşılaştığımız ‘çocuklar üzerinden sistem eleştirisi’ yapan yapımlar arasında farklı bir yere koyuyor.”

Mehmet Açar: “Ferit Karahan iyi düşünülüp kurulmuş bu gerilim öyküsünü telaşsız, sakin ama zamanı iyi kullanan bir sinemayla anlatıyor. ‘Okul Tıraşı’ anlatıdan pek kopamadığınız, genellikle diken üstünde seyrettiğiniz bir film… Benim için belirleyici olan, Ferit Karahan’ın kendi yatılı okul deneyimlerinden de beslenen hikâyenin gerçekçiliği ve inandırıcılığı oldu.”

Alin Taşçıyan: “Ferit Karahan’ın senaryosunu, yönetmen ve oyuncu eşi Gülistan Acet ile birlikte yazdığı, görüntü yönetmenliğini Türksoy Gölebeyi’nin yaptığı Okul Tıraşı olgunlaşma ve ustalaşma eşiğini atladığının kanıtı. Toplumsal eleştirisi, siyasi duruşu, psikolojik arka planı sağlam ve çok boyutlu bir yapıt. Gösterge ve metaforlarla anlam inşa etmek için çok özen gösterilmiş.”

Kaya Özkaracalar: “Okul Tıraşı, 2. Dünya Savaşı sonrası dönemin İtalyan Yeni Gerçekçi filmlerinin geleneğine yakışır biçimde yalın bir öyküyü, büyük bir sahicilik hissiyle yansıtan bir film. Bir dizi insan portresinin gerçekçi biçimde perdeye gelmesinde başarılı oyunculuk performansları ve başarılı bir oyunculuk yönetiminin yanı sıra senaryoda bu karakterlerin karikatürizasyona yer vermeyecek şekilde betimlenmiş olmasının belirleyici payı var.”

Banu Bozdemir: “Olgun sinema diliyle, incelikli karakter analizleriyle, karın soğuğunu da bir karakter gibi filmin içine dahil etmesiyle, çocukların Vanlı çocuklardan seçilip tecrübeli oyuncular arasında sıkışıp kalmamasıyla dikkat çeken bir film olmuş Okul Tıraşı.”

Dünya prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ve FIPRESCI Ödülü’ne layık görülerek festival yolculuğuna ödülle başlayan ‘Okul Tıraşı’, Türkiye’de ise 58. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nden En İyi Film, En İyi Senaryo ve En İyi Kurgu ödülleriyle döndü. ‘Okul Tıraşı’nın yaklaşık iki yıla yayılan festival yolculuğu süresince kazandığı 25’in üzerinde ödül bulunuyor.

Karahan’ın kendi hayatından izler de barındıran filmin başrollerini Ekin Koç, Mahir İpek, Cansu Fırıncı, Melih Selçuk ile çocuk oyuncu Samet Yıldız paylaşıyor. ‘Okul Tıraşı’nın kadrosunda yer alan diğer çocuk oyuncular ise, çekimlerin yapıldığı Van’ın Bahçesaray ilçesinde bölgenin yerel halkından seçildi.

Asteros Film yapımı, dağıtımını CGV Mars Dağıtım’ın üstlendiği ‘Okul Tıraşı’ sinemalarda!