Ana sayfa Dizi Haberleri Kulüp dizisi ile birlikte Türk dizi piyasasında devrim gibi yeni bir dönem başladı!

Kulüp dizisi ile birlikte Türk dizi piyasasında devrim gibi yeni bir dönem başladı!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Türk dizi piyasasında en büyük sorun maliyetler. Örneğin Süslü Korkuluk isimli dizi için TV8 ile anlaşma yapılmıştı. Ancak yapımcı OGM Pictures, her bölüm için 2 Milyon TL bütçe isteyince kanalın bunu karşılaması mümkün olmadı. TV8 gibi hiçbir televizyon yayıncısı bir bölüm için 2 milyon TL gibi bir ücreti ödemek istemez. Sonuçta Türkiye’nin reklam piyasasının büyüklüğü ile yapımların maliyetleri arasındaki dengesizlik artarak sürüyor.

Türk Lirası’nın yabancı para birimleri karşısında değerinin düşmesi televizyon kanallarını dizilere büyük bütçeler ayırma konusunda engelliyor. Türk reklamcılık piyasasından pay alan televizyon kanalları, bölüm başına 2 milyon TL gibi bir rakamı ödese bile bunu o diziden elde edeceği gelir ile dengelemesi mümkün görünmüyor.

İşte bu noktada da Netflix ve şimdi de birbiri ardına ünlü isimleri kendisine bağlayan Disney Plus platformunun ekonomik gücü öne çıkıyor. Birçok yapımcı da daha planlı, daha kısa sürede tamamlanan ve daha iyi gelir getiren dijital projelere yatırım yapmaya başladı.

Kulüp dizisi ile birlikte Türk dizi piyasasında devrim gibi yeni bir dönem başladı! 7

Bu noktada Kulüp dizisi dikkat çekiyor. Gökçe Bahadır, Salih Bademci, Fırat Tanış, Metin Akdülger, Barış Arduç gibi önemli oyuncuları bir araya getiren Kulüp dizisinin bölüm başı bütçesi 650 bin dolar… Yani Türkiye’de şimdiye kadar çekilmiş en yüksek bütçeli dizi… Türk Lirası olarak bu parayı çevirdiğimiz zaman 9 Milyon Lira’nın üzerinde bir maliyete denk geliyor…

Kulüp dizisi, Türk dizi piyasası için bir devrim niteliğinde oldu. Çünkü böyle yüksek bir büteyi bir Türk yayın kuruluşu ödeyemez. Ancak Netflix için böyle bir diziyi yapmak ve büyük bir ilgi de görmesini sağlamak çok avantajlı. Çünkü Türkiye’deki maliyetler Batı ülkelerindeki maliyetlerin çok altında.

Sonuç olarak Kulüp dizisinin bütçesi Netflix için sorun değil ve bunun karşılığını fazlasıyla alacaktır. Ancak böyle bir diziyi Türk televizyon kanallarının yayınlaması mümkün değil. Çünkü böyle bir bütçeyi karşılamak reklam gelirleri ile imkansız.

Durum böyle olunca da ünlü isimler bir bir hem Netflix hem de Disney Plus projeleri için anlaşmalar yapıyor. Piyasaya göre çok yüksek ücretler için imza atan Türk oyuncular, yabancı şirketler için ciddi bir maliyet yaratmıyor. Ancak ileride televizyon dizilerinde ünlü bir oyuncuyu oynatmak isterseniz, dijital seçenekler de dikkate alınır ise bu iş o kadar da kolay olmayabilir.

Disney Plus’ın anlaşma yaptığı isimleri kendi platformuna bağlama çabasının altında da bu yatıyor.