Ana sayfa Dizi Haberleri Mucize Doktor’da büyük bir hata mı yapıldı, yoksa bu bir yanlış anlaşılma mıydı?

Mucize Doktor’da büyük bir hata mı yapıldı, yoksa bu bir yanlış anlaşılma mıydı?

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Perşembe akşamları Fox TV ekranında yayınlanan Mucize Doktor dizisinin 6 Şubat’taki bölümünde yapılan bir hataya sosyal medyada tepki geldi. Dizinin son bölümünde kök hücre bağışı ile ilgili sahnede verilen hissiyat, kök hücre bekleyenlerin tepkisini çekti.

“Öykü Arin’e Umut Ol” isimli gruptan yapılan açıklamaya daha sonra Mucize Doktor’un yapımcısı MF Yapım’dan yanıt geldi. Kök hücre bekleyen ailelerin yer aldığı grup tarafından şu sözlerle tepki gösterildi:

“Uyarıyoruz. 6 Şubat 2020 Perşembe günü Fox TV’de yayınlanan Mucize Doktor dizisinde halkımızı yanıltabilecek sahneler olmuştur. Kök hücre bağışı konusunda yıllardır ve son 1 yılda yoğun bir şekilde sürdürülen çalışmalar içerisinde, bağış yapmanın, kök hücre bağışı yapan kişinin sağlığına bir zarar vermediğini anlatmamıza rağmen dizide yer alan bir sahnede yanlış anlaşılabilecek ve bağış yapmak isteyenleri korkutacak görüntüler yer almıştır.

Halkımızın sevdiği düşünülen ve bazı konularda farkındalık yarattığına inanılan dizinin yapımcısın, yönetmenini ve senaristini bu sorumsuzca davranıştan dolayı kınıyoruz.Kök hücre bağışının bilinen, kanıtlanmış hiçbir yan etkisi yoktur. Kalp krizine neden olduğu algısına neden olabilecek sahneleri kınıyoruz.

Herkesi sorumlu davranmaya ve çocuklarının, sevdiklerinin iyileşmesi için kök hücre bekleyen insanların umutlarına saygı göstermeye davet ediyoruz.”

Mucize Doktor dizisinin yapımcı firması MF Yapım’dan paylaşılan bu tweet’e yanıt verildi. Verilen yanıtta, sahnede bir hata olmadığı dikkatli izlenmesi tavsiye edildi:

İşte MF Yapım’ın açıklaması:

“Mucize Doktor dizimizin geçtiğimiz hafta yayınlanan bölümünde, bir sahende hastanın ölüm sebebinin kök hürce bağışı olarak gösterilmiş olması konusundaki yanlış anlaşılmayı düzeltmek isteriz. Hastanın ölüm sebebi ‘koluna takılan serum ucu’ yani Branül’ün plastik parçasının koparak damar içiinden kalbe gitmesidir. Olay kök hürce bağışından bağımsız, her zaman oluşma riski olan önemli bir komplikasyona dikkat çekmiştir. Tıpta basit veya önemsiz bir konu yoktur. Söz konusu sahne, basit olarak görülen bir serum takma işinin bile tıbbi bir ciddiyet ve önem arz ettiğine dikkat çekmektedir.

Özellikle son dönemde kamuoyunda bu yöndeki farkındalığın artırılması üzerine yoğun çabalar gösterilen ve hayati önem taşıyan kök hücre nakli konusunda bahsedildiği gibi yanlış bir algı yaratmak bizim tarafımızdan da kesinlikle kabul edilemeyecek bir durumdur. Sahne tekrar izlendiğinde söz konusu olan yanlış anlaşılma net bir şekilde görülecektir.

Hassasiyetinizi çok iyi anlıyor, bu gibi konularda benzer hassasiyetleri ve sorumluluk bilincini taşıdığımızı bilmenizi istiyoruz.”

blank