Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Selma Ergeç Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Selma Ergeç Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Selma Ergeç, 1 Kasım 1978 tarihinde Almanya Hamm’da doğmuştur. Türk dizi, sinema oyuncusu ve model.

Adı: Selma Ergeç
Doğum Tarihi: 1 Kasım 1978
Doğum Yeri: Almanya / Hamm
Boyu: 1.78 m.
Kilosu: 57 kilo
Burcu: Akrep
Göz Rengi: Kahverengi
Eşi: Can Öz
Çocuğu: Yasmin Öz
Kardeşleri: Bir erkek, bir kız kardeşi var.
Instagram: https://www.instagram.com/selmaergecofficial/
Evcil Hayvanları: Köpeği var.

Selma Ergeç Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Türk bir baba ve Alman bir annenin ilk çocuğu olarak Almanya’da Hamm-Bockum-Hövel şehrinde doğdu. Bir erkek, bir kız kardeşi var. Babası Adanalı Türk bir doktor, annesi ise Alman bir hemşire.  26 Eylül 2015 yılında Can Öz ile evlendi. Çiftin düğünü Selma Ergeç’in Almanya’da iken yaşadığı kasabada gerçekleşti. Çiftin, Yasmin ismini verdikleri bir kızı var.  “Ben tip olarak anneme, karakter olarak babama benziyorum aslında. Babam benim daha çok  Paris’e gidip tasarımcı olmamı istiyordu. Zaten yatıp kalkıp çizim yapıyordum. Oyunculuğa ise pek sıcak bakmıyordu. Babam benim önümde, mesleğini çok iyi yapan ve idealist çalışan, çok fazla hastaya bedava bakan  iyi bir örnekti ama benim seçimim daha ziyade etik sebeplerden dolayı oldu.”

Çocukluk yılları: Anne ve babasının işinden dolayı sürekli taşınmak zorunda olan bir ailede büyüdü. Dolayısıyla çocukluğunda sabit bir arkadaş grubu olamadı. Hep bir iki tane yakın arkadaşı vardı ama gideceğini bildiği için hiçbirine çok bağlanmadı. O yüzden hiç çocukluk arkadaşı yok. “Çocukluğum çok keyifli geçti.  Anaokulu ve ilkokulun ilk iki senesinde Türkiye’de okula gittim sonrasında Almanya’da devam ettim. Almanya’daki okulda çok daha özgür bir ortam vardı; orada daha çok kendini araştırabiliyorsun, konuları araştırabiliyorsun, soru sormak için izin var, hatta senden hep soru sorman bekleniyor. Bunlar senden beklenen şeyler olduğu için daha özgür oluyorsun. Beynin uçsuz bucaksız yerlerde dolaşıyor ve buna teşvik ediliyor, dolayısıyla ben orada çok daha özgür ve rahat hissediyordum.”

Eğitim hayatı: 1989’da Grundschule (ilkokul) Gottmadingen’den mezun oldu. Gymnasium (ortaokul) Ochtrup’un ardından 1993-1995 yılları boyunca Gymnasium Georgianum Vreden’de okudu. 1995-1996 yılları arasında Oxford, İngiltere’de Headington Girls School’da yatılı olarak okudu. 1996-1998 arasında Gymnasium Georgianum Vreden’e devam etti ve 1994 yılında öğrenci değişimi programı kapsamında Lille/Fransa’ya gitti. 1993-1998 arasında Euregio Orchester, Musikschulorchester ve Streichergrupp orkestralarında keman çaldı. Drama, İngiliz Edebiyatı ve güzel sanatlar ağırlıklı dersler alırken, tıp okumaya karar verdi. Almanya’ya döndü ve 1998’de Münster Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne (Westfaelische Wilhelms Universitaet Muenster) girdi. 6 yıllık okulunun ilk 3 yılının ardından Türkiye’ye geldi ve Çapa Acil Dahiliye’de ardından da Adana’da staj yaptı. Staj döneminin ardından eğitimine bir süre ara vererek oyunculuğa başladı.

Hayatının dönüm noktası: Yurt dışında tıp fakültesinde okurken öğretiminin üçüncü yılında Türkiye’ye staja geldi. Öğretimine altı ay ara vermek isterken  bir oyuncu arandığını gördü ve tıp fakültesinden ayrıldı. “Oyunculuk söz konusu olunca, tıbbı bırakmam gerekiyordu ve öyle oldu. Ama bu kararı ben tek başıma vermedim, hayat yönlendirdi beni. Tesadüfler üst üste geldi, bazı şeyler ters gitti, bazı şeyler iyi gitti. İşte hayat öyle sağa sola çarpa çarpa bir yola sokuyor sizi, ben de bu yola girmeyi tercih ettim. 15 yaşında tıp okumaya karar verdiğim için oyunculuk eğitimi hep içimde kaldı. Tıp okurken baktım hiçbir şey yapamıyorum, ‘6 ay okula ara vereyim’ dedim ama sonra dönemedim.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 1997 yılında ‘Böyle mi Olacaktı’ dizisinde canlandırdığı ‘Merve’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Asi’ dizisinde canlandırdığı ‘Defne’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Selma Ergeç Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Kişilik özellikleri: Dışavurumcu, hırslı, duygusal, güçlü, idealist, savaşçı ruhlu, çekingen.

Düşünce yapısı: ‘Şuraya gelmek istiyorum, şöyle olmak istiyorum’ gibi keskin hedefleri hiç olmadı. “Çok hırslıyımdır ama yaptığım iş bazında. Bir işe girişirim, çok hırs yaparım, en iyisini yapmayı isterim, ‘daha iyi nasıl olur?’ diye düşünürüm. Ama ‘şu noktaya geleceğim, bunu yapacağım’ şeklinde bir hırs değil bu. Hırslı insanları görünce ben de öyle olabilmeyi istiyorum ama olmuyor. Zaten ya var ya da yok insanın içinde hırs. Ben sadece yaptığım işin en iyisini yapma derdindeyim.”

İlk sinema filmi: Reha Erdem/ Beş Vakit

Hayata bakışı: Hayatı akışına bırakıyor. Plan yapıyor ancak onların gerçekleşmesini beklemiyor. “Hayatımın akışı netti. Mesela tıbbı bırakmak hiç planladığım bir şey değildi. Oyunculuk yapıp, tıbbı bitirip doktor olacaktım. Ama öyle olmadı.  Tıbbı da çok severek okuyordum. Devam etseydim doktorluğu çok severek yapacaktım. Ama bir hastanede çalışmayı hiçbir zaman düşünmedim. Daha çok ‘Sınır Tanımayan Doktorlar’a katılmayı düşünüyordum. Hastanede, bol para kazanabileceğim bir kariyer yapma niyetim olmadı hiçbir zaman.”

Kariyer planı: Bildiği yabancı diller ve donanımı  ile yurt dışında oyunculuk yapmak da hayalleri arasında. Yurt dışında oyunculuk yapmayı çok isterim, çok arzu ettiğim bir şey ama hırslanıp da ‘ben bunu yapacağım’ gibi kenetlendiğim bir şey değil. ‘Bunu yapacağım nasıl olursa olsun.  dediğim bir şey de değil zaten. Öyle bir karakterim yok, ne yapayım! Olsa ne kadar süper olur, yani mutluluktan zıplarım ama olmasa da dünyanın sonu değil!”

Gelecek Hayali: Geleceğe dair en ütopik hayali; Dünya barışı. “Gerçekten en ütopik hayalim bu, çünkü çok ütopik geliyor bana. Yine de kendimi hayal kurmaktan alamıyorum. Paranın olmamasını isterdim, zaten para olmasa dünya barışını hallederiz, bu olayı çözeriz gibi geliyor bana. İnsanlığın evrim geçirmesiyle ilgili bir hayalim var. Ama ‘tüm bu hayallerden hangisi?’ dersen dünyanın daha adamakıllı bir yer olmasını ve insanların bu kadar kötü olmamasını tercih ediyorum. İnsanların insan olduğu bir dünya hayal ediyorum.”

Kaygıları: İnsanlarla, sosyal statüyle ve adalet kavramı ile ilgili oldukça hassas “Sosyal statüyle, adaletle ve hiyerarşik parametreleri göz önünde bulundurarak insanlara tavır göstermek ile ilgili çok yüksek hassasiyetlerim var. Çok yüksek derecede sinirlenebiliyorum bununla ilgili. Ben çok küçük ve insanların birbirlerine insanca davrandığı yerlerde büyüdüm, metropollerde büyümedim. Ülke farkından bahsetmiyorum, Türkiye’de de küçük yerlerde büyüdüm. Birbirine çok sıcak yaklaşan insanlarla oldum hep ama bu konuda hassasım.”

Kimlere hayranlık duyar? Bir Gazeteci olsaydı eğer, kayranlık duyduğu, Mandela, Gandi, Elia Kazan, Marlon Brando ve Atatürk ile röportaj yapmayı çok isterdi. “Mesleğin dışında, hayatla ilgili konuları konuşmak isterdim. Fark yaratmış insanlar, birçok şeyin öncüsü olmuşlar. Büyük farklar yaratmak için büyük devinimler olması gerek, bu da sıkıcı mükemmeliyetçilik içinde olmuyor. Sabah kahvaltıda ne yediklerini bile merak ediyorum.”

Hobisi: Yoga ve kick boks yapıyor ikisi de rahatlamasına yardımcı oluyor.

Doğa ile ilişkisi: Denizde olmayı çok seviyor. “Tatil yaptığım zaman öyle teknede, denizde olmak isterim. Deniz göreyim, su olsun, başka da bir şey istemem.”

Evde ne yapar?  Yalnız kalmayı, yalnız kalıp kitap okumayı çok seviyor.

Selma Ergeç Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Neye para harcar? Parayla ilişkisini, ‘Olduğu zaman iyi, olmadığı zaman iyi değil. Bu yüzden olmasını tercih ediyorum’ şeklinde açıklıyor. En çok kitaba para harcıyor.

Modayı takip eder mi? Takip ediyor ama öyle çok moda olan şeyi giyme gibi bir takıntısı yok. “Aşağı yukarı giyim tarzım belli ve çok uzun zamandır aynı çizgide dolanıyor. Tek başına alışveriş yapmayı sevmiyorum ama çok yakın arkadaşlarımla ve de kardeşimle alışverişe çıkmayı tercih ediyorum çoğunlukla. Özelikle alışveriş yapmak için yurt dışı seyahati planlamam ama yurt dışına çıktığım zaman alışveriş yapmayı seviyorum tabii ki. Bazen alışverişe çıkıp da istediğim şeyi bulamadan bütün gün dolaşıp günün sonunda hiçbir şey alamadan eve döndüğüm de oluyor.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

1997 -Böyle mi Olacaktı /Merve

2002-Yarım Elma /Ayça

2005-Şöhret /Natalie

2005 -Körfez Ateşi /Pınar

2007 -Hırçın Kız /Gül

2007/2009 -Asi /Defne Kozcuoğlu

2010 -Kalp Ağrısı /Azize

2011/2013-Muhteşem Yüzyıl /Hatice Sultan

2014/2015 -Gönül İşleri /Saadet

2016/2017-Vatanım Sensin /Halide Edip Adıvar (Konuk Oyuncu)

2018- Yaşamayanlar / Karmen

SİNEMA FİLMLERİ

2020- Drunk on Love / Kerra- Khatoon

2018- Kanlı Girdap/ Nina

2014 -Kırımlı /Maria Koseckhi

2013 -Senin Hikayen /Esra

2010- Ses /Derya

2007 -Sis ve Gece /Mine

2006 -Beş Vakit/Öğretmen

2006 -The Net 2.0 /Resepsiyonist

ÖDÜLLERİ

2011 -16. Sadri Alışık Ödülleri /        Yılın En İyi Kadın Oyuncusu / Ses

2012 -Ahi Evran Üniversitesi /Yılın En Başarılı Genç Kadın Oyuncusu /Muhteşem Yüzyıl