Ana sayfa Dizi Haberleri Televizyondaki dizi tekrarları oyuncuları isyan noktasına getirdi!

Televizyondaki dizi tekrarları oyuncuları isyan noktasına getirdi!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Televizyon kanalları koronavirüs pandemisi nedeniyle mevcut dizilerinin yeni bölümleri çekilmeyince, ayrıca yeterli reklam geliri olmadığı için de yeni programlar ortaya koymayınca bu sefer eski yapımlar değer kazandı.

Birçok kanalda eskiden yayınlanan farklı dizileri görebilirsiniz. Birçok eski dizi de kanallarının yayın saatlerini doldurmak maksadıyla ekrana sürdüğü bir gerçeklik yaşıyor.

Erkenci Kuş gibi bir dizi artık bıktıracak derecede tekrar bölümleriyle ekrana geliyor. TRT’nin eski dizileri nostalji bölümü adı altında yayınlanıyor. Mucize Doktor gibi sezonun en başarılı dizisi tekrar bölümleri ile veriliyor.

Televizyon kanalları ellerindeki arşivi olabildiğince kullanarak çok düşük maliyetlerle kanalı döndürme peşinde… Ancak oyunculardan bu duruma itiraz var. Çünkü, yayınlanan bu tekrar bölümlerden hiç birisi telif hakkı kazanamıyor.

Ünlü isimler bu konuda protestolarını iletmek için bir araya geldi. ‘Sinema ve Dizi Oyuncuları Meslek Birliği’nin sitesinden ‘Telif hakkımızdır’ başlığı altında telif haklarının ödenmesi için çağrıda bulundu.

Zerrin Tekindor, İpek Tuzcuoğlu, Damla Sönmez, Haluk Bilginer, Erkan Can, Dağhan Külegeç ve Sumru Yavrucuk gibi oyuncular telif hakkı güvencisini çalışamayacakları yılları da düşünerek almak istiyor.

Fox TV’de Baraj dizisine başlayan Sumru Yavrucuk, “Şimdi çalışıyorum ama durmak zorunda bırakılırsam? İşlerimiz güvencedir” diyerek aslında durumu en iyi şekilde özetlemekte.

Dizilerin kalabalık ekipler tarafından yapıldığını hatırlatan Damla Sönmez, “Seyirciyle buluşmaya devam ettikçe ortak çalışmaya iştirak eden her emekçi hakkını almalıdır” diyerek bu durumun sadece oyuncular için değil, set çalışanları için de geçerli olduğunu belirtiyor.

Erkan Can, sanatçıların emeklerinin karşılığının telif hakkı olduğunu belirtirken, Zerrin Tekindor da, bunu bir hak olarak tarif ediyor.

Ülkemizin gururu Haluk Bilginer de benzer görüşte. Oyuncu, “Yurt dışında 35 yıl önce oynadığım dizilerden hala telif alıyorum. Kendi ülkemde oynadığım dizilerden neden alamıyorum” diyerek bir gerçeği gözler önüne serdi.

Televizyon kanalları arşivlerini diledikleri gibi yayınlıyor ve bu işten para da kazanıyor. Ancak ne oyuncular ne emekçiler, tekrar yayınlanan işlerden telif alamıyor.

Bu durum da oyuncuların isyan etmesine sebep oldu.