Ana sayfa Dizi Haberleri Vuslat dizisinde siz de ‘Satranc-ı Urefa’yı merak ettiniz mi?

Vuslat dizisinde siz de ‘Satranc-ı Urefa’yı merak ettiniz mi?

tarafından ker_def

TRT1 dizi ataklarına devam ediyor.

Kadir Doğulu, Devrim Özkan ve Mehmet Özgür’ün başrollerinde yer aldığı Vuslat dizisinin ilk bölümü pazartesi akşamı izleyicilerle buluştu.

Söz, Çukur ve Yasak Elma dizileri pazartesine damga vuran 3 yapım… Bakalım Vuslat bu 3 dizi arasından sıyrılmayı başarabilecek mi? Hatırlanacağı gibi TRT1’de önceki haftalarda pazartesi günleri Ege’nin Hamsisi dizisi ekrandaydı… Şimdi daha iddialı bir yapım ile özel kanalların karşısına çıkan TRT1, Vuslat ile büyük merak uyandırdı.

Beğeni toplayan dizi, özel kanalların dizilerin yeni bölümlerini reklam azlığı nedeniyle yayınlamadıkları bu günlerde bir hayli avantajlı durumda.

Peki Vuslat dizisini izlerken google’da izleyicilerin neyi aradığını biliyor musunuz?

Milliyet Cadde yazarlarından Ali Eyüboğlu, bu konuyu köşesine taşıdı ve şöyle yazdı:

“Proje günümüzde geçse de, alt metninde işlenen konu bilindik değil. ‘Vuslat’, ‘İyi insan’ olmayı gizemli bir ‘aşk yolculuğu’ ve İbni Arabi’nin ‘Satranc-ı Urefa’ oyunuyla anlatacak bir proje. O yüzden yayınlandığı saatlerde birçok izleyici ilk kez duydukları ‘Satranc-ı Urefa’nın ne olduğunu merak edip, internetten aradı.”

Vuslat dizisinin reytingleri ise beklentilerin tam olarak karşılamadı. Total grubunda 4.4 reyting ile 6. olan dizi, AB grubunda ise 5.45 reytingle en çok izlenen 2. yapım olarak kayıtlara geçti. Özellikle total grubunda TRT1’in daha yüksek reyting beklentisi bulunuyor.

Vuslat dizisinde siz de ‘Satranc-ı Urefa’yı merak ettiniz mi? 7

Satranc-ı Urefa nedir?

TRT dizisi Vuslat, ‘İyi insan’ olmak için çıkılan yolda gizemli bir ‘aşk yolculuğu’ serüveni üzerine kurgulanmış olup, tüm karakterlerin insana ait hallerini İbni Arabi’nin Satranc-ı Urefa oyunu ile anlatacak. Peki, Satranc-ı Urefa nedir?

Halk arasında ‘Yılanlı Dama’ olarak bilinen Satranc-ı Urefa (Ariflerin Satrancı), yaklaşık olarak 1500 yıl önce Hindistan’da ortaya çıkmıştır. Farklı versiyonları bulunan ve Tibet’ten İngiltere’ye kadar birçok ülkede oynanan Satranc-ı Urefa, ünlü mutasavvıf Muhiddin İbnül Arabi tarafından, tasavvuf yolunu öğrencilerine öğretmek üzere geliştirilmiş bir oyundur. Muhyiddin İbnü’l-Arabî ya da tam adıyla Muhyiddin Muhammed bin Ali bin Muhammed el-Arabî et-Tâî el-Hâtimî, ünlü İslam düşünürü, mutasavvıf, yazar ve şair. Şeyhü’l Ekber unvanı ile de bilinir.