Ana sayfa Dizi Haberleri Eve Dönüş ilkleriyle geliyor

Eve Dönüş ilkleriyle geliyor

tarafından ker_def

‘EVE DÖNÜŞ’ İLKLERİYLE GELİYOR!

Yarış ortamında rakip çoğaldıkça, rekabetin kazananı olabilmek için farklılıklar ortaya koymanın, ilklere imza atmanın önemi daha bir fazlalaşıyor. Yönetmen koltuğunda Kartal Çidamlı’nın oturduğu ‘Eve Dönüş’ dizisi de ilklerin önemini kavrayarak farklılık yaratmaya çalışanlardan.

Ahmet Saatçioğlu’nun kaleme aldığı dizinin, Cansel Elçin, Tardu Flordun, Dilşad Çelebi, Zeynep Özder gibi isimlerden oluşan kadrosu bir hayli zengin.7 Ekim Çarşamba günü saat 20.00’de ATV ekranından izleyiciyle buluşacak olan ‘Eve Dönüş’ün en büyük iddiasıysa, gerilim yüklü içeriği ve zorlu sahneleri! İddia büyük olunca, ön bakış atmamak olmuyor tabii.

SUALTI ÇEKİMLERİ DUBLÖRSÜZ GERÇEKLEŞTİRİLMİŞ
Eskiden beri Hollywood yapımlarındaki aksiyonlar, tehlikeli sahneler dillerden düşmez. Gerek teknik, gerekse dublör desteğiyle yaratılan planlardaki çekicilik bir başkadır çünkü. Emek ve bütçe gerektirdiği için de ne yazık ki yerli yapımlarda pek rastlayamazdık benzerlerine. Ancak şimdilerde yabancıların filmlerine, dizilerine farklılık katan ve imrenerek izlediğimiz aksiyonlar, gerilimler bizde de gerçekleştirilmeye başlandı. Üstelik efektlerle desteklenen sahnelerde izleyici, aksiyonun keyfine varırken oyuncuların bizzat aksiyon sahnesinde yer alması da kurguların elini güçlendiren bir detay oldu. Nitekim yapılan tanıtımlardan öğrendiğimize göre ‘Eve Dönüş’te de yabancıları aratmayan böyle bir tablo çıkacak karşımıza.

Zeynep Özder’in canlandırdığı Pınar karakterinin hain bir komploya kurban gitmesinin işlendiği sahne bu açıdan dizinin öne çıkan yönü oluyor kuşkusuz. Detayın, bütünü etkileyemeyeceği gerçeğinde ‘İLK’ olarak sunulan sahnenin ayrıntısına bakalım.

Saroz Körfezi’nde yapılan çekimlerde 30 metre yüksekten denize uçan arabanın içinde bulunan Zeynep Özder, hem denize düşüş anında hem de suyun altında dublör kullanmamış. Bu durum oyuncu adına önemli. Ama asıl önemli olan detay bu değil. ‘Eve Dönüş’ dizisiyle birlikte Türkiye’de bir ilk olan sahne, suyun dört metre altında bulunan aracın camının zıpkınla kırılması ve oyuncunun dışarı çıkartılması.

Şöyle ki; arabayla birlikte uçurumdan düşen ve tüm bu aşamada dublör kullanmayan Zeynep Özder yani Pınar, yine dublör kullanmayan Cansel Elçin yani Yusuf’un zıpkınından çıkan okun arabanın camını kırması sonucu sualtında ölümden kurtulmakta. Bu ilginç ve gerilimli sahne için 12 saat zorlu bir çalışma gerçekleştirmek durumunda kalan oyuncular böylece Türkiye’de bir ilke de imza atmış oluyorlar. Emeklerine sağlık.

Hollywood’u kıskandırma iddiasındaki bu ilkin teknik detaylarına gelince… Buradaki çaba da bir hayli büyük ve özel!

İki ay süren yoğun çalışmalardan sonra gerçekleştirilen çekimlerde ilk defa sualtı acil çıkış mekanizması konularak denize atılan araç, güvenlik ve havalandırma mekanizmaları yerleştirilerek özel olarak hazırlanmış.
Şimdiye kadar yapılanlardan çok farklı olan sualtı çekimleri için, son model BMW marka X5 jeep kullanılmış ve bu araç özel tasarım aşamasından geçirilmiş. Üç gemi mühendisinin çalışmalarıyla sahneye uygun hale getirilen araç, elektronik aksamından mekanik aksamına kadar sökülmüş. Aracın denize atılması ve sualtı çekim sahneleri Şile, Beykoz ve Saroz körfezinde olmak üzere 1 haftada tamamlanan ‘Eve Dönüş’ün bu sahneye harcadığı rakam da hayli yüksek… Sualtı çekimlerinin maliyeti, 500 bin Türk lirası imiş. İyi para. Başka yapımların bir bölümünü finanse etmeye yetecek kadar olan maliyetin, senaryo desteğiyle hakkının verildiğini ve gerçekten görkemli çekimlerle dev bir yapım izleyeceğimizi umalım.

‘EVE DÖNÜŞ’TE CANSEL ELÇİN FAKTÖRÜ
Oyunuc kadrosunun dizide nasıl bir performans sergileyeceklerini şu an için bilemesek de gerçek olan şu ki Zeynep Özder’in ve Cansel Elçin’in ilkleri yaşatacakları sahnenin yapılması kolay iş değil! Hem cesaret hem de bilgi gerektirmekte. Nitekim sualtı çekimleri için dublörün yanı sıra cansız manken de kullanmak istemeyen Zeynep Özder de, bu rolü layıkıyla başarabilmek adına üç günlük bir eğitime tabi tutulmuş. Gerçekçi bir sahne yaratabilmek ve kazasız belasız gerçekleştirebilmek başka türlü olamazdı zaten.

Sağlık ve kurtarma ekiplerinin hazır bulunduğu tehlikeli çekimlerde Zeynep Özder’in içinde bulunduğu arabaya zıpkınla nişan alıp tam hedeften vurarak ilki gerçekleştiren Cansel Elçin ise dalış konusunda geçmişten gelen bir deneyime sahip olduğundan daha rahat durumda olsa bile muhakkak ki onun da zorlandığı anlar çıkmıştır.

Sualtı sahnelerinin yorucu ama çok keyifli olduğunu söyleyen Cansel Elçin; “Çekimler yaklaşık 12 saat sürdü. Sahneler çok güzel oldu. Her dalışımda suyun altında nefessiz kalmak tabi ki biraz zorladı. Suyun altında bir yandan da zıpkınla arabanın camını kırıyorum. Birçok tekrar yaparak bu çekimi gerçekleştirdik. Ama en zorlayan ağırlıksız dalıp suyun dibinde kalmak oldu. Su tuzlu olduğu için dipte kalmak zordu. Daha önce dünyanın pek çok yerinde dalış yaptım. Maldivler, Kaş, Karayipler. O yüzden çekimler esnasında herhangi bir korkum, endişem yoktu, Kendimden emindim tabi ki. Sahneleri Çanakkale’de çektik ve su çok soğuktu. Ama çıkan sonucu izlediğim zaman yaşadığım bütün zorlukları unuttum” diyerek düşüncelerini dile getirmekte.

Yeri geldiğinde kamera arkasına da geçip Fransa’da edindiği deneyimleri usta yönetmen Kartal Çidamlı’nınkiyle birleştiren Cansel Elçin dizideki en önemli başarı faktörü durumunda! Bu nedenle rolü çok iyi dizayn edilmeli. Ona göre başarının anahtarıysa, ‘Karşılıklı saygı ve görüş alışverişlerine değer vermek’… Bu da çok doğru bir tespit! Zira kadro uyumsuzluklarının, ekiplerde yaşanan saygısızlıkların olumsuz sonuçlarını pek çok örnekle gördük. Bu çalışmadaki işbirliğinin ve uyumun ‘Eve Dönüş’e ne denli avantajlar katacağını da hep birlikte izleyeceğiz.

Sonuçta: Birbirlerine yabancı olsalar da bir tesadüf sonucu aynı kaderi paylaşmak zorunda kalan Yusuf ile Leyla’nın hikâyesini anlatırken aşkın yanı sıra aile ve intikam öğelerini de işleyecek olan ‘Eve Dönüş’, Mustafa Ceceli’nin müzikleriyle güçlenip ekrana gelecek. Oyuncu kadrosu, yarattığı ilkler ve sürprizlerle örülü öyküsüyle çok şey vaat ediyor gibi! Dilerim dizinin başarı bekleyişi ve ATV izleyicisine vaatleri boşa çıkmaz. İzleyici de böyle bir çalışmayı boşa harcamaz.

Kendi halinde yaşarken intikam ateşinin içine düşen Yusuf’un yani Cansel Elçin’in performansıyla ivme kazanacak olan diziye başarı dilerken, ilkleriyle gelen yapımla ilgili asıl yorumu izlemenin sonrasına bırakarak koyalım noktayı.

Anibal GÜLEROĞLU
[email protected]
www.twitter.com/guleranibal