Oyuncu ve çevirmen Füsun Demirel, Bomonti’de bulunan ikinci el pazarında tezgâh açtı. Hayatının belirli dönemlerinde bitpazarlarında çalıştığını, söyleyen Demirel, “Ülkede her gün bir kötü olay oluyor. Burası benim için bir kaçış yerim” dedi.
Cumhuriyet gazetesine konuşan Füsun Demirel, yeni sezonda dizilerle ekranda değil, tiyatro ile sahnede olacağının mesajını verdi.
Füsun Demir, pazarcılık yapma hikayesini ise şöyla anlattı:
-Pazarcılık yapmaya nasıl karar verdiniz?
Anneler, çocukları hayatı öğrensin diye çocuklarının eski eşyalarını getirip onlarla beraber pazarda satıyordu… Bu fikir hoşuma gitti. Benim jenerasyonum buradaydı. Birçoğu eğitimli insanlar. Ama kendi işlerini bazı nedenlerden dolayı yapamıyorlar. Aralarında İngilizce öğretmeni olan da var. İki dil bilip tur rehberi olan da… Ben de burada yer alabilirim diye düşündüm. Pazarcılık yapma fikrini çocuklarımla konuştum. Daha sonra evdeki bütün fazlalıkları toplayarak, pazarın yolunu tuttum.
Bitpazarında çalıştım
-Tezgâhınızın başına geçince neler hissediyorsunuz?
Bu pazarda daha çok kadınlar yer alıyor. Kadınların muhabbetleri, dayanışmaları, dostlukları bana keyif veriyor. Zaten bu dayanışma ve dostluktu beni cezbeden. Böylelikle her hafta pazara gelmeye başladım… Burada kafa olarak dinleniyorum. Sıkıntılarımdan, sorunlarımdan günlük sosyal medyadan takip ettiğim ve üzerime yıkılan şeylerden sıyrılıyorum. Burası bir kaçış yeri.
-İlk pazarcılık deneyiminiz mi?
Öğrencilik yıllarımda Avrupa’da bitpazarında çalıştım. İşportacılık yaptım. Türkiye’de 80’lerin başında, yazları takı yapardım. Tatil bölgelerinde eşimle satardık. Yoksul oyunculardık. Tatil paramızı çıkarırdık. Burada geçirdiğim 12 saatte fiziksel olarak yorulsam da ruhsal olarak dinleniyorum.
-Nerden temin ediyorsunuz ikinci el eşyaları?
Şu an için evden getiriyorum. Henüz evdekileri tüketemedim. Evdeki eşyalar azalınca, sağdan soldan toplamaya başlayacağım. Arkadaşlarımın kullanmadıklarını alacağım. Zaten sabahları pazardaki arkadaşlar arasında takaslar oluyor. Arkadaşlar başka bir tezgâhtan 1 TL’ye ürün alıp, kendi tezgâhlarında 3 TL civarında bir fiyata satıyorlar.