Milliyet Cadde yazarlarından Sina Koloğlu, konuyu köşesine taşıdı ve derinlemesine bir değerlendirme yaptı:
MBC’NİN TÜRK DİZİ OPERASYONU PEK MANİDAR
Arap dünyasının en çok izlenen kanalı MBC, altı Türk dizisini kaldırma kararı aldı. Bizim sektör şoke oldu. Konuştuğum isimler bunu belirtiyor: “Aslında bir hafta öncesinden belli olmuştu, nedense basına geç ulaştı.” Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın şubat sonu yaptığı kabine değişikliğinin üzerinden 10 saat geçmişti ki, bu karar Suudi Arabistan Kraliyet Mahkemesi’nden bir yazıyla, MBC kanalı yönetimine ulaşmış. Hisseleri bir ara göz altına alınan Suudi prenslerine ait olan MBC’nin, yazı karşısında, boyunları kıldan ince oldu.
‘Yüzde 40 bir etki yaratır’
Bu kararın, dizi piyasamızda kimine göre yüzde 30, kimine göre yüzde 40 oranlarına varan bir etki yaratacağından söz ediliyor. MBC’nin MENA bölgesinde (Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan bölge) 22 ülkede yayını var. ‘Tekrar alım olur mu?’ Siyasi bir karar olduğunda, sektör hemfikir. Yumuşamayla belki bir çözümün mümkün olabileceğini, ama kısa vadede geçerli olmayacağını düşünüyorlar. “Yeni pazarlar bakmak, oralarda yeni stratejiler geliştirmek durumundayız, moral bozmak yok” şeklinde konuşuyorlar. Bazı gerçekler de yeniden ortaya çıkıyor.
Azerbaycan’da niye yokuz?
Türki Cumhuriyetler, ilk ele alınması gereken pazar olarak görülmeli deniliyor. Bu bölgede, ilişkilerin zayıf olduğu, Türk dizilerinin kaçak izlenildiği belirtildi. Azerbaycan’da Türk dizilerinin yasağı halen geçerliymiş. Bu vesileyle, durumun ortadan kaldırılması için, çalışmalar yapılması isteniyor. Rusya’yla uçak krizinden sonra Türk dizileri ihracatı da sekteye uğramış. Bana gelen bilgiler bu şekilde… Ukrayna’nın da ekonomik sıkıntılar nedeniyle alım yapamadığından söz ediliyor. Burada da Türk dizileri kaçak olarak izleniyormuş.
ABD etkisi var mı?
2017 Nisan ayında ‘Türk dizileri Top 10’ başlıklı bir yazı yazmıştım, ‘Senaryolaştırılmış hikayede Türkiye, Rusya’nın önünde, ABD’yi takip ediyor, sözleri sıralamada nerede olduğumuzun da bir göstergesi’… Orta Doğu’da özellikle Amerikan dizileri ve filmleri tutmuyor. Tekeller bundan rahatsız. Mesela Donald Trump’ın Suudi Arabistan gezisinde bunlar da konuşulmuş olamaz mı? Dizi sektörü, eğlence ve silah kadar önemli stratejik bir sektördür, bunu göz ardı etmemek lazım.
Araplar kaçak yoldan izler
Türk dizileri kaldırıldı. Milyonlarca hayran ne yapacak? Söylenen şu, kaçak yollardan izleyecekler. Bir yerli dizinin yeni bölümü sekiz saat sonra Arapça altyazıyla gösterime hazır oluyormuş. Nerede yapılıyor bu işler? İsrail’den yayılıyormuş. ‘Bundan sonra kaçak sektör kazanacak’ deniliyor.