Ana sayfa Dizi Haberleri Türk dizileri sallıyor! İstanbullu Gelin ile başladı, Sadakatsiz ve İçerde dizileri peşinden geldi!

Türk dizileri sallıyor! İstanbullu Gelin ile başladı, Sadakatsiz ve İçerde dizileri peşinden geldi!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Türk dizilerinin bir dönem yasaklandığı Arap coğrafyasında artık uyarlama döneminin ayak sesleri duyuluyor. Kıvanç Tatlıtuğ ile Songül Öden’in başrollerinde yer aldığı Gümüş isimli dizi 2005 yılında yayınlanmıştı. Dizinin Arap ülkelerinde de izleyicilerle buluşması ile birlikte Türk yapımlarına yönelik müthiş bir ilgi patlaması yaşandı.

Arap ülkelerinde birbiri ardına çok sayıda Türk dizisi izleyicilerle buluşturuldu ve sonrasında da yerli yapımlar dünyanın başka coğrafyalarına da taşındı… Hatta Arap ülkelerinde halkın Türk dizilerinden çok fazla etkilenmesi turizmin canlanmasına da neden oldu ve birçok kişi dizilerin çekildiği mekanları ziyaret etti.

Ancak Arap ülkelerinde Türk dizilerinin altın dönemi, alınan yasak kararıyla bir dönem sıkıntılı bir sürece de girdi. Dijital ortamın yasak dinlemeyen tavrı ile Arap ülkelerinin siyasi yaklaşımları etkisiz kılınınca da Türk dizilerinin bu coğrafyadaki varlığı artarak sürdü.

Şimdi de Arap ülkelerinde izleyiciler Türk dizilerinin uyarlamaları ile oluşturulan yeni dönemi yaşıyor. MBC medya kuruluşu bünyesindeki Shadid kanalının başlattığı bu uyarlama akımı hızla sürüyor.

Televizyon eleştirmeni Sina Koloğlu da edindiği bilgileri sosyal medya üzerinden paylaştı. Uyarlamaların giderek arttığı mesajını veren Koloğlu, bu sürecin Beyrutlu Gelin olarak Lübnan için uyarlanan İstanbullu Gelin dizisiyle başladığını belirtiyor.

Türk dizileri sallıyor! İstanbullu Gelin ile başladı, Sadakatsiz ve İçerde dizileri peşinden geldi! 7

Uyarlama dizilere bir bir yenileri de eklendi. Türkiye’de 6 bölüm süren İyi Günde Kötü Günde isimli dizi “Ever After” ismiyle Arap ülkelerinde yayınlandı.

Bir döneme damga vuran binbir Gece dizisi de “Al Thaman” ismiyle Ocak ayından bu yana izleyicilerle buluşuyor. Ufak Tefek Cinayetler dizisinin uyarlaması olan Stiletto da yayınlandı.

Sina Koloğlu’nun verdiği bilgilere bakılırsa sırada birçok dizi daha var. Örneğin bir döneme damga vuran, Barış Arduç ile Elçin Sangu’nun popülerleşmesini sağlayan Kiralık Aşk sıraya konuldu.

BBC’nin formatı olan Doctor Foster’dan uyarlanan Sadakatsiz dizisi, orijinalinin bile üzerine çıkarak dünyanın birçok ülkesinde yayınladı. Şimdi de bu dizinin Arap uyarlamasının çekimlerinin yapıldığı ortaya çıktı.

Güllerin Savaşı dizisiyle birlikte Sadakatsiz’in de uyarlama bölümlerinin yakında yayınlanacağı ortaya çıktı.

Sina Koloğlu’nun paylaşımında bir başka dizi olarak da İçerde yer alıyor. Çağatay Ulusoy ile Aras Bulut İynemli’nin başrolünde yer aldığı ve bir döneme damgasını vuran İçerde dizisinin de Arap uyarlamasının yapılacağı ortaya çıktı.

Bu gelişmeler de gösteriyor ki Arap ülkelerindeki Türk dizisi hayranlığı, uyarlama patlamasına yol açtı. Bu sürecin daha uzun zaman devam etmesi bekleniyor.