Ana sayfa Sosyal Medya Diziler neden 120 dakika? Neden bir dizi erken final yapar? En çok sorulan bu soruları uzmanları yanıtladı!

Diziler neden 120 dakika? Neden bir dizi erken final yapar? En çok sorulan bu soruları uzmanları yanıtladı!

tarafından ker_def

Doğuş Yayın Grubu Pazarlama Direktörü Arzu Haksun Güvenilir ve Doğuş Yayın Grubu Dramalar Direktörü Şebnem Aksoy Açıkalın, katıldıkları bir YouTube canlı yayın sohbetinde, kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. Bir dizinin oluşum aşamasından başlayarak ekrana çıkış yolculuğunun tüm hatlarıyla konuşulduğu canlı yayın, Yönetmen Bora Talat Oyacı’nın moderatörlüğünde gerçejkleşti.

Programda dizi izleyicilerinin en çok sorduğu sorular yanıt buldu. Hep yapımcı ve oyuncu cephesinden konu değerlendirilir idi. Ancak bu sefer bu işin arka planında bulunan karar vericiler konuştu. Televizyon kanallarının gözünden bu soruların yanıtlarını aşağıda bulabilirsiniz.

Soru: Anlaşmayı yaptık. Dizinin yayınlanma süresi ne kadar sürer? Reytinglerin önemi?

Arzu Haksun Güvenilir: Yapım süresi hikâyeye göre değişir. Biz genellikle beraber karar veriyoruz ama günümüzde geçen bir dizi için hayata geçmesi için 5-6 aylık bir süreç gerekiyor. İlk bölümler genelde 1 aylık bir süreci bulur. Birinci bölümün reytingi bizim için çok önemli. Daha sonraki zamanlarda bizim pazarlamamız devam ediyor. Reytingler bizim en önemli datamız. Sosyal medya ekibimiz ile konuşup hangi sahneleri seyirci görmek istiyor diye araştırıp aksiyon alıyoruz.

Soru: Neden diziler 120 dk?

Şebnem Aksoy Açıkalın: Bunun cevabı tamamen ekonomik ve Türkiye’de rekabete dayanan 8 kanal var. Biz, bir sürü içeriği ekrana koyuyoruz ve o içeri giderlerimizi finanse edecek reklamlarla yapmaya çalışıyoruz. Bence şu an ki pasta daha kısa ve çok fazla içerik yayınlamaya müsait değil. Keşke bir gece de 2-3 dizi olsa, Talk Show olsa… Ama bu reklamın ekonomisi büyürse ve biz de süreci döndürebilirsek evet süreler kısabilir. Bir yandan şunu da düşünüyorum ve biz bazı şeylerin uzamasını da seviyoruz. İzleyicinin çok fazla şikâyet ettiğini düşünmüyorum.

Soru: Müziklerin diziler üzerine etkisi nedir?

Arzu Haksun Güvenilir: Mesleğimden de ötürü dizilerde kullanılan müziklere bakıyorum. Her hikâyenin kendine has bir hikayesi var. İnsanları etkilemek için belirli melodileri kullanıyorlar. Başrolün sahnesinin yaklaştığını anladığınız, ‘işte şimdi gelecek’ dediğiniz müzikler var. Korku filmlerinde de vardır bu. Enstrümanından vokaline kadar müzik çok önemli. Karakterlerin ve hikayelerin çok önemi var.

Soru: Dizilerin Yayından erken kaldırılması. Bir dizi neden yayından kaldırılır?

Şebnem Aksoy Açıkalın: Reyting diyebiliriz. İzleyici ile beklenen uyuşma sağlanamadığı için yayından kaldırılıyor. Az önce de bu reyting işini konuşurken bahsetmiştim bir umutla yola çıkıyoruz ama bazen çalışmayabiliyor bu umut.

Soru: Pandemide dizi de çekemediniz. Nasıl bir süreçti bu?

Şebnem Aksoy Açıkalın: Bu aslında bizim için bir şoktu. Bu şoku nasıl atlatırız? Eski gülümsediğimiz fotoları paylaştık hep. İçeriklerde de bu noktadan çıkışla nostaljiye kaymaya başladık. Eski filmler. Acaba kaybettik mi duyguyu? O yüzden nostaljiye kaydık. Özellikle Star tarafında bu bir sıkıntılıydı ama yerli yabancı filmlere baktığınızda ilgi çok fazla arttı. Macera ve aksiyon filmleri de çok fazla izlenen filmler arasında yer aldı. Bundan sonra nasıl içerik ister izleyici inanın biz de merak içerisindeyiz.

Soru: Yerli diziler neden aynı hikâyeden ve aynı karakterden oluşuyor?

Arzu Haksun Güvenilir: Türk toplumun sosyolojik olarak baktığınızda nerelerde hassas duyguları var dediğinizde çok güzel bir aşk hikayesi görmek istiyorlar. Evet genel noktalar var ama hep benzer hikâyeler değil. Karakterler zenginlik katıyor. Benzer hikayeler ama aynı değil.

Şebnem Aksoy Açıkalın: Temalar var tabi benim çok sevdiğim. Senaryo ustalarından birinin Er Ryan’ı Kurtarmak’la E.T. aynı konu. İkiside evinden uzak bir yere düşmüş birinin hikayesini ele almaktadır. Bundan dolayı benzer temaları anlatmakta sakınca yok diye düşünüyorum.