Bir Osmanlı hükümdarı ile bir Rus kızının masalını anlatan Star TV’nin yeni dizisi Kalbimin Sultanı, oyunculuklar ve konusu kadar kostümleriyle de konuşuluyor.
Gülin Girişmen diziye damga vuran kostümlerin hazırlanışını ve merak edilen detaylarını anlattı.
Türk-Rus ortak yapımı olan ve Çarşamba günleri Star TV ekranlarında izleyici ile buluşan Kalbimin Sultanı dizisinin kostümleri nasıl seçiliyor ve hazırlanıyor. oyunculukları kadar kostümleri de çok konuşuluyor. Başrollerini Ali Ersan Duru ve Aleksandra Nikiforova’nın paylaştığı Kalbimin Sultanı’nın kostümlerini tasarlayan Gülin Girişmen merak edilen detayları anlattı.
Dizi kostümü olarak Kalbimin Sultanı ilk projeniz mi?
Kostüm dünyası, birbirine kenetlenmiş birçok halkanın birbiri ile uyumu ve derin araştırmalarla başlayan hayal dünyasına açılan bir kapı benim için. Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Dekor Kostüm bölümünü bitirdiğim Venedik’te La Fenice Operası’nın Fondamenta Nuove Tiyatrosu’nda; iki çağdaş opera, (Ratshal Von Mozart ve Phonophonie Mauricio Kagel) NewYork’taki The Metropolitan Playhouse’da ise iki off Broadway Show (The Gathering ve The Return of Peter Grimm by David Belasco) olarak iki oyun sahneye koymuştum. İstanbul’da ise AKM de İstanbul Operası’nın Lale Devri bale kostümlerini gerçekleştirmiştim. GG koleksiyonu ile çeşitli dizilere koleksiyonumdan tasarımlarım yer almıştı. Ancak dönem dizisini ilk defa deneyimliyorum.
“DİZİ VE TASARIM DÜNYASI BENZER”
Dizi dünyasının da tasarım dünyası gibi olduğunu anladım Çünkü tasarım dünyası gönül ister. İnanç ister. Ekibinize ve ekiplere güvenmeyi gerektirir. Titizlik, disiplin ve hoşgörü ile çalışır. Dolayısıyla hızlı ve birçok ekiple beraber çalışmayı barındıran bir yapı olduğunu gördüm.
Bir karakterin özellikleri renk ve model seçimlerinde size yol gösterici olur mu?
Tasarımının başlangıcı daha romantik diyebilirim. Aynen kitap okurken hayalimizde canlanan karakterler ve hayalini kurmaya başladığımız anlar gibi. Ardından araştırmalar ve imgeller ile zihinimizdeki fikirlerin adeta sihirli bir değnekle hayata geçmesi gibi.
“GİZEM BAĞLAYICI ETKEN”
Tasarımı yapmak sadece bir evresi sonrasında uygulama, beraberinde akış içinde, dizinin doğasına bağlı gelişen durumlara ayak uydurmak, bir çok farklı ve çok dinamik yapı içinde sarsılmadan çözüm üreterek zamanla yarışarak çalışmayı gerektiren süreç oldu benim için. Ama zorluğunun yanısıra dizi ve dönem kostümleri yapmak çok keyifli bir iş. Hayalden gerçeğe dönüştürme aşamasının gizeminin aslında bağlayıcı etken olduğunu düşünüyorum.
Osmanlı’nın son dönemlerinde daha batıya dönük daha modern tasarımlar görüyoruz. O dönemi anlatmak istesek ilk olarak ihtişam mıdır akla gelen?
Kalbimin Sultanı dizisi II. Mahmud döneminin olayları ve düzeni üzerinden yaratılmış bir masal. Bu masal biraz romantik, biraz tarih, biraz gerçekdışı ve biraz komik. Aynı zamanda her daim geçerli insana ve düzene dair mesaj içerikli. II. Mahmud döneminin en önemli reformlarından bir tanesi kılık kıyafet reformu. Bu durum hayal dünyamda bana bir çok çağrışım yaptı. Tarihsel kostümlerin arasından modaya dair uzanan geçiş, fikrimi oluşturdu. Aynen moda tasarımında tarihten ilham alınan koleksiyonlar gibi. Günümüz ve tarih bir arada.
“HAYAL İLE TARİH BİRLEŞMEYE BAŞLIYOR”
Dönem kostümleri yapmak çok keyifli bir çalışma süreci oldu. Araştırmayı, tarihi ve detayları çok sevdiğim için de olabilir. Çünkü dönem çalışması, bilgi ve araştırma gerektiriyor. Bu araştırma esnasında yeni ufuklar yeni fikirler ve yeni kazanımları da beraberinde getiriyor. Hayal ile tarih birleşmeye başlıyor. Resimler, kitaplar, internet tüm araştırma kaynaklarını kullandık. Bunun için özellikle Moda ve Tekstil Bölüm Başkanı olarak halen çalıştığım İstanbul Moda Akademisi’nin zengin ve donanımlı kütüphanesinden faydalandık. Ekibimle dizi üzerine araştırmalarımızı gerçekleştirdik.
Kalbimin Sultanı ekibi ile nasıl bir çalışma modeli izlediniz?
Karakterlerin canlanması araştırmalarla beraber belirginleşmeye başladı. İstanbul Moda Akademisi’nde sadece bu çalışma için bir alan ayrıldı. Araştırma sırasında da yaklaşık bir hafta boyunca kütüphanede sabahlara kadar 4 kişilik ekibimiz (Melis Petek, Başak Elibol, Duygu Gürbüz, Şule Gül) ile beraber araştırma yaptık. Yaptığımız araştırmaları tahsis edilmiş alanın tüm duvarlarına karakterlerin belirleyici özelliklerini anlatan paftaları astık. Sınıfın tamamı Kalbimin Sultanı’nın karakterleri ile canlanmaya başladı.
KALBİMİN SULTANI TÜM BÖLÜMLER İÇİN TIKLAYIN
“YOL HARİTASI OLUŞTURDUK”
Her bir duvarda başka bir karaktere ait renkli bir o kadar detaylı paftalarla yol haritası oluşturduk. Tarihsel referansların yanı sıra moda dünyasından da ruh halini tasvir eden fotoğraflar giysi detayları ve görselleri, karaktere uygun kumaşlarla diziyi önce kağıt üzerinde canlandırmaya başladık. Karakterlerin renklerinin seçimi tüm alanı kaplayacak büyüklükte birçok masanın birleşiminden oluşan devasal düzlemin üzerinden binlerce renk arasından seçilerek masalın rengini ortaya koyduk.
“HAYAL ETTİKÇE GENİŞLİYORDU”
Herkes için çok heyecan verici bir alan ortaya çıkmış ve herkesin zihninde ortak hayal kurulmuştu. Çok yorucu ve stresli bir iş olmasına rağmen o ortak hayal ve o hayali gereceğe dönüştürmek için ortaya konulan gönül istek ve azim ile çalışmalara devam ettik. Aynı zamanda zamanla yarışıyorduk. Bu hayalden başlayarak yaklaşık 300 kostümün çizimini 10 günde tamamladım. Ana karakterlerin gardrobu, bostancılar, yeniçeriler ve saray görevlileri gibi kitle tasarımları tamamlanmıştı. Bir de özel karakterler için de eskizler hazırlamıştım. Hayal ya bu hayal ettikçe genişliyordu. Herkes aynı heyecan ve istekle saatsiz çalışma performansını gösterdi.
EL İŞÇİLİĞİ KULLANILDI
Uygulama alanı çok daha farklı gelişti. ‘Kostüm’ deyip geçmemek gerekli. Ana karakterler için aynen couture tekniği ve hatta el işçiliği ile çalışmalar gerçekleştirildi. Özel ölçülerde ve oyuncunun rengi ve duruşuna göre tasarımlar yeniden şekillendi. Oysaki moda tasarımında koleksiyona göre manken styling ve saç makyaj yaratırken burada farklı etkenlerden dolayı daha başka bir yol haritası ile tasarımları gerçekleştirdik.
Her bir alan birbiri ile etkileşim içerisinde. Sadece bir çalışma grubunun yani sadece dekor veya sadece kostüm veya sadece ışık tek başına başarılı olamıyor. Hepsi bir arada ortak hayalde ve en iyi teknikte buluştuğu zaman iyi işler ortaya çıkıyor.
ZAMAN ÖNEMLİ UNSUR
Her bir birimin diğer birime etkisi yüzde yüz. Hayalimizdeki gibi canlanabilmesi için herkesin son derece aynı hayalde, dilde buluşması ve birbirini en iyi şekilde anlaması ile gönülle çalışmayı gerektirdiğini gördüm. Bir de bunlara zaman etkisinin de çok önemli bir unsur olduğunu söylemeden geçemeyeceğim. Tüm ekip olarak hiç uyumadan sabaha yetişmesi gereken kostümleri tamamlamaya çalıştığımız süreçler de bugün ortak anılarımız arasında gülerek hatırladığımız anektotlar. (Kaynak: Ntv.com.tr)