Türk dizilerinin Arap ülkelerinde yasaklanmasının nedenleri ortaya çıktı! Arapların tabularını yıktığı söylenen Türk dizileri nedeniyle Arap kadınlar eşlerinin Kıvanç Tatlıtuğ gibi olmasını istiyormuş.
140’tan fazla ülkeye ihraç edilen ve 350 milyon dolarlık sektör oluşturan Türk dizilerini Dubai merkezli uydu kanalı şirketi MBC, yayınlamama kararı aldı.
Bir süredir Suudi ve BAE televizyonlarında yorumcular “Türk kültürünün Arap evlerini işgal ettiğini” savunuyordu.
Northwestern Üniversitesi’nin Katar kampüsünde, medya bölümünde çalışmalarını yürüten Yardımcı Doçent Miriam Berg, Türk dizilerinin etkisini anlamak için Katar’daki 100 gençle yüz yüze görüştü.
Alman akademisyen, “Türk dizilerinde, Arap dünyası için tabu konular var. Arap izleyicinin Batı tarzı yaşam konusundaki merakını tatmin ediyorlar” dedi. Berg, “Gümüş yayınlandıktan sonra boşanmaların arttığını hepimiz gördük. Kadınlar eşlerinin Kıvanç Tatlıtuğ karakteri gibi olmasını istiyor” ifadesini kullandı.
Yrd. Doç. Dr. Miriam Berg’in Habertürk’te yayımlanan (12 Mart 2018) söyleşisi şöyle:
– Türk dizileri neden Ortadoğulu izleyiciyi çekiyor?
Farklı bir açıdan yanıt vermek istiyorum. Dublaj… Genellikle yerel dildeki yapımlar, dublajlı yapımlara göre daha çok tercih edilir. Ama Türk dizileri vakasında dublajlı yayın Arap izleyiciyi Türk kültürüne daha da çok yakınlaştırdı. Dizilerin hemen hemen hepsine dublaj yapılması, Türk içeriğinin bölgede çok fazla izlenmesini sağladı. Dillerdeki benzerliğin de bunda çok büyük katkısı var. Seyirci ayrıca dizilerdeki etnik, kültürel yakınlığı çok seviyor. Biliyorsunuz Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasından sonra Türklerle ilgili düşünceler genellikle olumsuz yöndeydi. Türkler için de aynısı geçerli. Ama dizilerle birlikte benzerlikler negatif düşüncelerin yok olmasını sağladı.
– Başka?
Türk dizilerininde Arap dünyası için tabu olan şeylerin yer alması. Alkol tüketimi, evlilik öncesi cinsellik gibi. Batı yapımlarında da aynı şeyler var ama burada kabul görmüyor. Türk dizilerindeki tabular, kültürel olarak daha kabul edilebilir görülüyor. Bence dizileriniz Arap izleyicinin Batı tarzı yaşam konusundaki merakını tatmin ediyor. Altını hep çizdiğim kültürel yakınlık. Geçen yıl Atina’ya bir konferansa gittim, Türkiye’den de akademisyenler vardı, dizilerin başarısının nedeni olarak yakın kültüleri gösterince Türk akademisyenler alındı. Türkler kendilerini daha Batılı görüyorlar ama şu da bir gerçek ki Ortadoğu’yla farklılıktan çok benzerliğiniz var.