Ana sayfa Dizi Haberleri Kuruluş Osman, Alparslan, Barbaroslar dizilerini sevenlere büyük şok!

Kuruluş Osman, Alparslan, Barbaroslar dizilerini sevenlere büyük şok!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Tarihi dizileri yayınlama konusunda son yıllarda özellikle TRT1’in büyük bir iştahı bulunuyor… Diriliş Ertuğrul ile başlayan bu süreç, Mehmetçik Kutül Amare, Payitaht Abdülhamid, Uyanış Büyük Selçuklu ile devam etmişti.

TRT1’de yeni sezonda iki önemli tarihi diziyi görebilirsiniz. Bunlardan birisi Barbaroslar Akdeniz’in Kılıcı, diğeri ise Alparslan Büyük Selçuklu… Ayrıca atv ekranında Kuruluş Osman dizisinin yanı sıra Bozkır’ın Arslanı Celaleddin isimli tarihi dizi de yayınlanmıştı.

Tarihi dizileri yapma konusu hem izleyicinin ilgisini çekmesi bakamından hem de politik ortamın getirdiği sonuçlardan birisi oldu. Tarihçi ve akademisyen Prof. Dr. Yusuf Hakan Erdem, youtube’de katıldığı bir programda dizilerde anlatılan tarihin gerçek olmadığını yönelik bilgiler verdi.

Bu tür yapımları seven ve tarihi bu yapımlardan öğrendiğini sananların aslında büyük bir yanılgı içinde olduğunu anlatan Hakan Erdem, senaristin bilgisi ve görüşü neticesinde bunların kurgu hikayeler olduğunun altını çizdi.

Kuruluş Osman, Alparslan, Barbaroslar dizilerini sevenlere büyük şok! 7

Hakan Erdem, ekranda yer alan tarihi dizilerle ilgili şu yorumuyla dikkatleri çekti: “Ortak öğrenilmiş belleğimize, tarihimize ait olup da bozulmayan, kırılmayan hiçbir şey kalmadı. Korkunç boyutta gidiyor, çok vahim gidiyor artık. Koskoca bir grubun ortak referanslarını darmadağın ediyorsunuz. Senaristlerin dünya görüşü neyse ancak onu sunabiliyorlar.

Game of Thrones’tan ne görmüşler ise, aynı kıyafetler, hiç kostümlerin alakası yok; ne Selçuklu, ne Osmanlı, ne Celaleddin Harzemşah ile… Bir tür barbar diziler. Buralarda ana karakterler, Osman Bey, Ertuğrul Bey, Alparslan falan… Hepsi patolojik karakterler. Kendi elleriyle adam boğuyorlar. Ben şöyle bir irkiliyorum. Gerçek olmaktan öte tarihi bu derecede suistimal ettiğiniz zaman bir sürü insanın geçmiş algısı bundan ibaret olacak. Peki siz bunu kendi ellerinizle kendi toplumunuza, niçin yapıyorsunuz?”

Övmek için yapılan tarihi dizilerde patolojik bir görüntü ortaya çıktığına vurgu yapan Hakan Erdem, seyredilebilmek için ana karakterin şiddet unsurları ile öne çıktığına değindi. Ünlü akademisyen, bunun tarih ile bir gerçeklik bağlantısının olmadığını belirtti.

Boğaziçi ve Oxford üniversitelerinde eğitim gören Hakan Erdem, 1993-2002 yılları arasında da Boğaziçi Üniversitesi’nde öğretim üyeliği yaptı. Sabancı Üniversitesi’nde sürdüren akademik eğitimler veren Erdem, yazdığı kitaplarla da bilinen bir isim.