Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Murat Han Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Murat Han Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Murat Han, 1 Mayıs 1975 tarihinde Ankara’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Murat Han
Doğum Tarihi: 1 Mayıs 1975
Doğum Yeri: Ankara
Boyu: 1.83 m.
Kilosu:   80 kilo
Burcu: Boğa
Göz Rengi: Kahverengi
Annesi: Temam Han
Babası: Feyzullah Han
Kardeşleri: İki ablası var.
Instagram: https://www.instagram.com/murathanofficial/

Murat Han Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Erzincan’dan Ankara’ya göç etmiş bir ailenin 3. çocuğu olarak dünyaya geldi. İki tane ablası var.

Çocukluk yılları: Çok yaramaz bir çocuktu ancak buna rağmen okulda başarılıydı. Oyunculuğa lise yıllarında merak sardı. Lisedeyken tiyatro kolunda ‘Yunus Emre’ oyununu ve William Shakespeare’in ‘Beğendiğiniz Gibi’ adlı oyununu oynadı. “Öylesine yaramazdım ki nerede ağaç var, ben tepesinde. ‘Tarzan’ı izleyip balkondan atlamışlığım var. Sabahtan akşama kadar sokakta oynayarak büyüdüm. Bunun, hayal dünyama ve oyunculuğuma çok katkısı oldu. Evde ders çalışmazdım ama okulda çok başarılıydım. İlkokuldayken öğretmen ev ödevi verirdi. Okuldan çıktığımda eve giderken bir yandan da ödevimi yapmaya başlardım ki sokakta oynayabilmem için daha çok vaktim olsun.  Annem benim bir yandan koşup diğer yandan ödevimi yapabilme becerime hep hayret etmişti.”

Eğitim hayatı: Ankara’da Mimar Kemal Lisesi’nden mezun oldu. Daha sonra Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Bölümü’nü bitirdi. 1998 yılında Amerika’ya gidip Los Angeles’ta Stella Adler oyunculuk akademisinde okudu.

Amerika yılları: 9 yıl kadar Amerika’da yaşadı orada oyunculuk yaptı. Amerika’da eğitim gördüğü yıllarda akşamları pizza dağıtma işinde çalıştı, başka işlerde de çalışarak harçlığını çıkardı. Üç yılın sonunda okul bittikten sonra Türkiye’ye döndü, askerliğini yaptı. Bu arada Amerika’ya gitmek için müracaat ettiği Green Card çıkınca tekrar Amerika’ya gitti. Gidince de Stella Adler Tiyatrosu’nda sahnelenen ‘Fareler ve İnsanlar’ oyununda ‘Lenny’ rolünü üstlendi. Arkasından başka oyunlar ve birkaç sinema filminde de İtalyan mafya üyesi, ya da Ortadoğulu uyuşturucu kaçakçısı gibi rollerde oynadı. Tobey Maguire’ın rol aldığı ‘Örümcek Adam’, ‘Mr. Been’ serileriyle tanınan Rowan Atkinson’un ‘Rat Race’ filmlerinde prodüksiyon asistanı olarak çalıştı. O yıllarda birde bir buçuk yıl süren kısa bir evlilik yaptı. 2006 yılında yönetmen Abdullah Oğuz’un ajansından gelen teklif üzerine Türkiye’ye dönerek ‘Mutluluk’ filminde rol aldı.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, ‘Vazgeç Gönlüm’ dizisinde canlandırdığı ‘Salih’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Ömre Bedel’ dizisinde canlandırdığı ‘Cesur’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Oyuncu olmasaydı hangi mesleği yapardı? Yaratıcılığına güveniyor ve dizayn işlerini çok seviyor. Oyuncu olmasaydı eğer tasarımcı olabileceğini belirtiyor.

Sosyal: Gece hayatından hoşlanmıyor. Onun yerine boş vakitlerinde, kendine faydalı olmak adına spor yapıyor ya da kendini geliştirebileceğini düşündüğü aktivitelerle uğraşmayı tercih ediyor.

Murat Han Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Düşünce yapısı: Yolun başındaki genç oyunculara kendilerini sürekli geliştirmeleri tavsiyesinde bulunuyor. “Sadece güzel ve yakışıklı oldukları için oyunculuk yapıp güzel para kazananlar var. Şimdi bunu göremezler ama ileriki yıllarda işler aynı gitmeyebilir, daha güzeli ve yakışıklısı gelip onların yerine oturabilir. O sebepten, kazandıkları paranın bir kısmı ile kendilerine eğitim öğrenim anlamında yatırım yapmaları gerekir. İleride bu mesleği sürdürmek, belki de karakter oyuncusu olabilmek için çok önemli bir adım atmış olurlar böylece.”

Mutluluk kaynağı: Hayatta en çok ailesine değer veriyor. “Ailemle  geçirdiğim kaliteli zamanı çok önemserim. Aile benim için dünyada yerine başka bir değeri koyamayacağım tek şey. Arkadaşın, eşin, dostun, hayatındaki herkes değişebilir ama ailen hep sana, sen de onlara aitsin. Bence çok özel bir bağ.”

İlk sinema filmi: Abdullah Oğuz / Mutluluk

Hayata bakışı:  Hayat felsefesi; ‘Kendin ol, anı yaşa’ şeklinde. Kişinin şansını kendisinin yarattığına da inanıyor. “Başrolünde olduğum ilk sinema filmim ‘Mutluluk’ la ödül aldığımda pek çok kişi ‘Ne kadar şanslısın’ dedi. Oysa ki bu şans değil. Bu, bir başarılı yılın provasında 10 başarısız yıl var. Kimse onu görmüyor. Şansa değil onu yaratana inanırım. Hazırlık artı fırsat eşittir şans. Fırsat 300 kişiye aynı anda çıkabilir ama başarı hazır olan bir kişinin olur. Ben hazırdım. Hayatımda da çok fazla bir şey değişmedi. İşim varken, işim ve başarım konuşulsun isterim. Öteki türlüsü bana göre değil.”

İş hayatına bakışı: İyi bir film çekebilmek için öncelikle iyi bir senaryonun olması gerektiğini düşünüyor. Oyuncunun karar verme sürecini ilk etkileyen şeyin senaryo olduğunu, senaryoyu okuyup heyecanlandıktan sonraki aşamada filmi kimin çekeceğinin önemli olduğunu ifade ediyor. “Çünkü senaryoda yazılan dünya güzel ama onu çekecek olan yönetmen senaryoyu tam olarak yerine yerleştiriyor. O yüzden kimin çektiği de önemli. İyi bir filmin yapılabilmesi için kadronun da iyi olması gerekiyor. Bu üç öge bir araya geldiği takdirde tekrar sinema yapmak isterim. 1998 senesinden beri zaten bir ayağım Amerika’da. Los Angeles’ta yaşıyorum. Los Angeles’ta oyunculuğun yanı sıra ticaretle ve borsayla uğraşıyorum. Türkiye’ye ancak proje kabul ettiğimde dönüyorum. Diziler hem ekonomik hem de daha geniş kitlelere ulaşmak anlamında oyuncu için çok büyük avantaj tabii ki. Dezavantajı ise gerçek oyuncuyu çok fazla besleyemiyor. Şöyle tarif edebilirim, diziler fastfood ise sinema özenle hazırlanmış bir akşam yemeği.”

Kariyer planı: Sinemayı televizyondan daha çok seviyor ancak bu konuda da seçici olduğu için az film yapabiliyor. “Sektör daha iyi olsun diye çok film yapılsın istiyoruz ama bazıları çok özensiz oluyor. Bir komedide rol almayı isterim. İlla komedi filmi olmasına gerek yok. Bir tiyatro oyunu da olabilir, bir sit-com da. Benim komedi anlayışım da farklı aslında. Durum komedilerini seviyorum ben. Çünkü komedinin durumdan doğduğuna inanıyorum. Bir palyaço gelip önümüzde düşse gülmeyiz, ama çok ciddi bir ortamda, çok önemli bir adam düşüverse, o durum bize komik gelir. Ben bütün komedilerin hassasiyet ve ciddiyetle oynanması gerektiğine inanıyorum. Bu özeni gösterebilecek bir oyuncuyum.”

Gelecek Hayali: Bir Nuri Bilge Ceylan filminde rol almayı istiyor. “Nuri Bilge Ceylan, sinemada beraber çalışmayı çok istediğim bir yönetmen. Çok yakın hissediyorum kendimi Nuri Bilge Ceylan’a. Çalışmaları çok hoşuma gidiyor. Gerçekten de, onun karelerinde olmayı çok istiyorum.”

Kaygıları: Türkiye’de ve dünyada, insanların birbirlerine olan tahammülsüzlüklerini, kutuplaşmalarını ve birbirlerinin farklılıklarını kabul etmeyişlerini endişe verici buluyor.

Murat Han Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

En güçlü ve en zayıf yönü ne? En zayıf yönü merhameti.  Ama merhametli oluşunu aynı zamanda en güçlü tarafı olarak görüyor.

Kimlere hayranlık duyar? Hollywood sinemasından Jean Reno, Al Pacino ve Daniel Day Lewis gibi oyuncuları hayranlıkla izliyor.

TELEVİZYON DİZİLERİ

2007 / 2008 – Vazgeç Gönlüm / Salih Tekoğlu

2009 / 2010 – Ömre Bedel / Cesur

2009 – Hesaplaşma / Kuzey Deniz

2011 – Sensiz Olmaz / Hakan

2012 – Eve Düşen Yıldırım / Namık

2013- Sana Bir Sır Vereceğim / Mehmet

2014 – Hatasız Kul Olmaz / Bulut

2017- Evlat Kokusu/ Cevahir Akbaş

2018/2019- Savaşçı/ Karon

SİNEMA FİLMLERİ

2007 – Mutluluk / Cemal

2008- Vicdan/ Mahmut

2008- Sobaka / Boss

2011 – Kardelen / Baran

2011 – Karadedeler Olayı

2012 – Beyond the Trophy / Ivan

2017- Kervan 1915/ Katırcı Salim

TİYATRO OYUNLARI

2011- Yaklaştıkça / Larry

ÖDÜLLERİ

2007 – 44. Altın Portakal Film Festivali / En İyi Erkek Oyuncu / Mutluluk