Dizi sektöründe ne söylendiyse tam tersi çıktı!
Son 2 sezondur dizilerin ekranda tutunmasında daha da ciddi bir sorun var.
Birçok dizi ekrana geliyor ama çoğu kısa sürede ekrandan silinip gidiyor.
Özellikle 2 yıldır kanallar dizileri tutturma konusunda ciddi sorunlar yaşamakta.
Artık izleyicilerin ilgisini çekmek o kadar da kolay değil…
Kanalların zarar etmemek adına yeni sezonda daha az dizi ekrana getireceği bilgisi vardı. Hatta bazı kanallar farklı programlara yönelerek bu noktada icraat da sergilediler.
Yeni sezon bazı kanallar için çoktan başladı ve görüyoruz ki, diziler yine en ağırlıklı işler konumunda…
Milliyet Cadde yazarlarından Sinan Biçici, sektörün son durumuna değindi:
NEFES NEFESE VİDEOLARI İÇİN TIKLAYIN
“Nisan ayında erken seçim tarihi açıklandı. Ekonomik kriz beklentisi de eklenince, sektör ani olarak frene bastı. Planlanan ve konuşulan işler hızlıca durduruldu, sadece daha önce başlayanlar devam etti. ‘Bu sezon dizi yapılmayacak, olanlar da çok küçük bütçeli olacak’, ve ‘kanallar ucuz programlarla dolacak’ gibi söylentiler alıp başını gitti. Seçim sonrası 1-2 haftalık kararsızlığın ardından sektör hiç bunları konuşmamış gibi devam etti yoluna… Dönem dizileri ve büyük prodüksiyonlu dramalar start aldı. ‘Bir Zamanlar Çukurova’, ‘Can Kırıkları’, ‘Nefes Nefese’… Tam Türk usulü bir durum yaşadık. Herkes birbirini gaza getirip, frene bastırdı, sonra da teker teker gazı kökledi.
Bu yıl yine birçok dizi yapılacak. Kanalların gönlü düşük bütçeli programlardan yana olsa da, kimse güvenemediği için yine yapımlarda arıyor çareyi. ‘Mehmed: Bir Cihan Fatihi’ gibi devasa bütçeler olmayacak ama ekranlarda yine büyük prodüksiyonlu dramalar göreceğiz. Yüksek rakamlar alan oyunculardan indirim istendi. Döviz hızla yükseliyor, ekonomik olarak çok zor günler yaşayacağız. Bu kez de, ’Ekonomik krizde insanlar dışarı çıkamaz, gezmeye tatile gidemez, evde televizyon izlemek zorunda’ diye düşünülerek, dizilere devam edilecek. Ekonomik krizlerde şirketler, önce reklam harcamalarını kısar. Reklam birim fiyatlarında indirimler, sürelerinin de uzamasını getirecek. Yapımların süreleri uzun olmaya devam edecek. Biz bol bol reklam izleyeceğiz. Büyük bütçeli işler çareyi yurt dışında arayacak yine… Dövizin yükselmesiyle dış satımlardan gelen gelirler TL’ye çevrildiğinde avantajlı olacak. Bütçelerde birçok kalem sabit, oyuncu ücretleriyse, çok değişken. Yani siz, 10 bin TL’ye de baş rol oynatabilirsiniz, 200 bin TL’ye de…
Bütçeleri dengelemenin yolu, özellikle başrol oyuncu ücretlerini düşürebilmekten geçiyor. Yeni yüzlerle karşılaşma imkanı da daha fazla olacak önümüzdeki süreçte… “