TelevizyonGazetesi.com /Analiz – atv ekranında yayınlanan Sen Anlat Karadeniz dizisi, kadına şiddet konusunda son yıllarda en çok tartışılan dizi olduğu için bu yapım üzerinden konuyu örneklemek normal kabul ediliyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne kadar giden, RTÜK tarafından da ciddi uyarılar yapılan bir konu bu…
Aslında ekrandaki birçok dizide çeşitli şekillerde kadına şiddet örneklerini görüyoruz. Asıl soru şu, bu sahneler topluma olumlu mu yoksa olumsuz mu yansıyor?
Yani dizideki bu şiddet sahnelerini izleyenler erkekler, karşı cinse karşı daha saldırgan tavırlar mı sergiliyor? Yoksa bunun tersinde bu şiddet sahneleri ile toplumsal bir yaraya dikkat çekip, bunun önüne geçilmesi için faydalı mı oluyor?
İşte bu noktada herkesin aklı karışık. Bazı oyuncuların kadına şiddet içeren rollerden uzak durması da son dönemde dikkat çekmekte.
Bu isimlerden birisi de oyuncu ve yazar Zeynep Kaçar…
1994 yılından bu yana oyunculuk yapmakta olan Kaçar, çok sayıda dizide rol aldı. Çılgın Bediş dizisinde Ayşegül karakteri, Hanımın Çiftliği dizisinde Neriman veya Adını Feriha Koydum’da Hale Onat karakterleriyle Kaçar’ı hatırlayabilirsiniz.
Twitter’da bir mesaj paylaşan Zeynep Kaçar, şöyle diyor: “Son altı ayda, televizyonda yayınlanacak iki işi, karakter dayak yiyor diye reddettim. Kadını dayakla özdeşleştiren işlerde olmayı istemiyorum. Sansür gelecekse, kadın dövmenin olağanlaştırılmasına gelse ya…”
Bu mesaja gelen tepkilerden sonra Kaçar, sözlerini biraz daha netleştirerek, “İçinde sansür geçen bir cümle kurunca bu her şeye yayılabilir hale geliyor. Her yıl 400’den fazla kadının öldürüldüğü bir ülkede yapımcıların kadına dayak konusuna eleştirel bir açıdan yaklaşmaları gerekir diye düzeltebilirim cümlemi” ifadelerini kullandı.
Zeynep Kaçar’ın bu sözlerini destekleyen veya eleştirenler var… En çok da bu işlerin içinde olan bir ismin ilk mesajında sansürü savunuyor olması eleştiri konusu edildi.
Milliyet Cadde yazarlarından Ali Eyüboğlu konuyu köşesinde değerlendirdi ve sansür konusunda ciddi tepki gösteriyor.
Eyüboğlu, “Dizilerin kadına şiddeti anlatış biçimini elbette ki eleştirebilir. Ancak sevmediği diziler için anayasamızın yasakladığı sansürü savunmak, bir oyuncunun yapacağı iş mi?” diyerek de Zeynep Kaçar’a tepkide bulundu.
Türkiye’deki dizilerde ve filmlerde yer alan karakterlerin izleyicileri etki altına alıp, onlar gibi davranmaya başladığını iddia edenler olduğuna vurgu yapan Ali Eyüboğlu, haklı olarak “Ama bunu destekleyen akademik çalışmalar yok” diyerek de konuya dikkat çekiyor.
Sen Anlat Karadeniz ve diğer yapımlardaki sahnelerin izleyicileri şiddete yönelttiğine yönelik herhangi bir bulgunun olmadığı bir ortamda, bu konuya akademik çevrelerin duyarlılık sergileyip bir raporlama yapmaları faydalı olacaktır.