Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Ayfer Dönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Ayfer Dönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Ayfer Dönmez, 7 Haziran 1982 tarihinde Manisa’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Ayfer Dönmez
Doğum Tarihi: 7 Haziran 1982
Doğum Yeri: Manisa
Boyu: 1.65 m.
Kilosu:  54 kilo
Burcu: İkizler
Göz Rengi: Kahverengi
Saç Rengi: Açık Kahverengi
Instagram: https://www.instagram.com/ayferdonmez/

Ayfer Dönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Çocukluk yılları: Daha çocukken göz önünde olacağı bir meslek yapacağı belliydi. Müzisyen veya fotomodel olmayı istiyordu. “Fotomodel olmak istiyordum. Ama bu benim için daha çok kimsenin bilmediği gizli bir oyundu. Bir fotoğrafçı varmış gibi hayal eder ve süslenir püslenir pozlar verirdim. Sonra bu hayal müzisyen olma isteğine evrildi. Uzun yıllar müzikle ilgilenmek istedim. Ailede herkes müzikle ilgilendiği için. İlkokulda her gün son derste tahtaya kaldırıp bir şarkı söyletirdi öğretmenim, her gün o gün söyleyeceğim şarkıyı düşünüp giderdim. Sanatla ilgili her şeye imrenirdim küçükken, TRT’de Carmen operası verilirdi, Carmen olmayı hayal ederdim, senfonik konserleri izler orkestrada çalmayı hayal ederdim. Resim yaparken besteler mırıldanırdım. Manisa’da geçti çocukluğum, şehre gelen her oyuna giderdik. Tiyatro oyunu izlemek hep çok heyecanlandırırdı beni. Uzun evcilik oyunları oynarken kendimizi kaybederdik. Anadolu Lisesi İngilizce hazırlıkta ilk kez İngilizce bir oyun okumuştuk amaç dili geliştirmekti ama ben çok zevk almıştım o sahnelerin içinde olmaktan. Sonrasında o dönemde tiyatroyla ilgili bir kurs ya da bir topluluk çıkmadı karşıma. Müzik hayallerim, gitar ve yan flüt hayatımda olmaya devam etti. Üniversite sınavında İngilizce İşletme Bölümü’nü kazandım. Bir sene içinde de bu bölümün asla bana göre olmadığına karar verdim. Çünkü kimsenin benim fikrime ihtiyacı yoktu. Şükürler olsun ki üniversite içi yatay geçiş vardı. Kendimi daha rahat ifade edebileceğim, yaratıcılığımı kullanabileceğim bölümün sinema televizyon olduğuna karar verdim. Sonra gerçekten çok keyif aldım ve yönetmen olma isteğiyle o bölümü bitirdim. Sinemaya aşık oldum. Hatta kısa film de çektim.”

Eğitim hayatı: Eskişehir Anadolu Üniversitesi Sinema-TV Bölümü’nden mezun oldu. Kadir Has Üniversitesi’nde Oyunculuk Yüksek Lisansı yaptı. Okulun yanı sıra Ayla Algan veŞahika Tekand Stüdyo Oyuncuları’ndan eğitim aldı.

Oyuncu olmaya nasıl karar verdi? Üniversitede son sınıfta ‘Bir İstanbul Masalı’ dizisinde kamera arkasında staj yaparken yönetmen Ömür Atay bir karakteri onun oynamasını isteyince oyunculuk macerası başladı. “O kadar sevdim ki sahnenin atmosferinde, başka bir zaman boyutunda o karakteri yaşamayı, oyuncu olarak devam edeceğimi anladım. Oyunculuk üzerine çalışmak, kafa yormak, provalar yapmak, karakterler hikâyeler hayal etmek,  gözlem yapmak benim için büyük bir tutku haline geldi. Sonrasında bu işi iyice kafaya takıp eğitimini aldım. Önce üç yıl Şahika Tekand yönetimindeki Stüdyo Oyuncuları’nda eğitim aldım. Sonrasında da Kadir Has Üniversitesi’nde ‘İleri Oyunculuk’ bölümünde yüksek lisans yaptım.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 2003 yılında ‘Bir İstanbul Masalı’ dizisinde canlandırdığı ‘Ceylan’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Hatırla Sevgili’ dizisinde canlandırdığı ‘Işık’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Ayfer Dönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Kişilik özellikleri: Hayatı değerli kılabilmek için onu heyecanlandıran ve merak ettiği her şeyin peşinden gidiyor. “Müzik, resim, sinema, fotoğraf o an için beni ne heyecanlandırıyorsa onun peşinden gitmeyi seviyorum. Bir şey beni ne kadar çok heyecanlandırıyorsa o kadar onun içinde buluyorum kendimi ve bu bana çok keyif veriyor. Göründüğüm kadar sakin değilim. İkizler burcuyum, ne kadar dingin görünsem de bir o kadar enerjiğim. Dengesizliğim kendimedir, çok fazla dışarı yansıtmam.”

Hobisi: Oyunculuk dışında müzikle de ilgileniyor. “Şarkı söylemeyi çok seviyorum. Özellikle caz müzikle yakından ilgileniyorum. Şan dersleri alıyorum. İlk kez bir doğum günümde şarkı söyledim ve herkes çok beğendi. İleride albüm ve sahne çalışmalarım olur mu şuan için bilmiyorum.  Aynı zamanda aklımda bir çok hikaye var, onları kağıda aktarmayı da istiyorum.”

Düşünce yapısı: İyi görünmemin formülünün mutlu olmak olduğunu düşünüyor. “Ben bir kriz yaşandığı zaman krize tutunmanın değil çözmenin peşine düşerim. Hep yapıcı olmaya çalışırım. Bu yüzden hayatta ağır yüklerim yoktur. Kendimi mutlu edecek şeyleri yaparım. Belki de bu hayat görüşüm yüzüme de yansımıştır.”

İlk sinema filmi: Mehmet Bahadır Er / Kara Köpekler Havlarken

Aşka bakışı: “Aşka bakışım oyun arkadaşlığı. Karşılıklı birbirini beslemek, birbirine bir şeyler öğretmek aradığım şey. Dürüstlük de benim için önemli ama en önemli şey beraber bir seyler üretebilmek. Dünya görüşümü genişletmesi. Paylaşım önemli. Mesela beraber müzik yapmak benim için dünyanın en güzel şeyi. Beraber fotoğraf çekmek de öyle.”

Hayata bakışı: Anı yaşamayı seviyor. “Anın farkında olarak yaşamaya çalışıyorum ve büyük şehirden kaçıyorum. Hiç bakmadan, etrafımızı görmeden geçirdiğimiz günler var. Tüketmek üzere yaşıyoruz. Böyle olduğunda yaşadığımı hissetmiyorum. Buna direniyorum. Mesela son zamanlarda nefes terapisine gittim, iyi geliyor.”

İş hayatına bakışı: Mesleğini çok seviyor, oyunculuk yaparken kendini anda hissetme duygusunu seviyor. “Oyunculuk benim için yüzde yüz anda olarak yaptığım bir şey, o yüzden çok seviyorum. Tiyatro yaparken üzgün olduğum bir dönem vardı. O bir buçuk saat tiyatro dışında bir şey düşünmemek çok güzeldi. Oyunculuk farkında olmadan hayattan tam tersine kaçtığım ve kendimi çok hissettiğim bir alan. O yüzden çok seviyorum. Oyunculuk benim için anı yaşadığım bir şey. Kendime ait, gerçek olan enerjilere girdiğim bir alan. Bir performans sırasında o anda olmak çok keyifli.”

Kariyerinin dönüm noktası: “Hatırla Sevgili’ dizisinde canlandırdığı ‘Işık’ karakterini kariyerinin dönüm noktası olarak görüyor. “Beni en çok etkileyen rolüm Tomris Giritlioğlu’nun tasarladığı ‘Hatırla Sevgili’ dizisinde oynadığım ‘Işık’ karakteriydi. Bu karakterin 17 yaşından 36 yaşına kadarki sürecini oynama şansı buldum. Dönemin politik olayları ailesini, sevdiklerini, evliliğini etkilerken büyüyüp güçlü bir kadına dönüştü Işık. Gözü kapalı, sadece aşık olduğu bir adamın zaman içindeki tahakkümünden vazgeçip kendi yolunu bulmayı seçti ve o dönemde gözü kara bir gazeteci olarak kendini her türlü tehlikeye attı. Ürkek çocuksu bir kız, güçlü ne istediğini bilen ve kendi hayatının sorumluluğunu alan bir kadına dönüştü. Nilgün Öneş’in muhteşem kaleminden çıktı bu çok boyutlu güçlü kadın karakterler. Ve tabii Ümmü Burhan bu sahnelere bambaşka bir boyut kattı. Beni ‘Işık’ kadar etkileyen diğer bir rolüm de bir tiyatro oyunundan. ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’ oyunundaki ‘Ayfer’ karakteri gençliğinden 92 yaşına kadar bir ömrünü oynadığım ve anlattığım çok sağlam bir karakter. Murat Mahmut Yazıcıoğlu’nun kaleminden çıktı bu incelikli yazılmış renkli, derinlikli karakter. Benim için muhteşem bir serüvendi bir kadın ömrünü oynamak.”

Ayfer Dönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Kariyer planı: Mesleğinde önceliği, yaptığı işi daha derinlemesine yapmak ayrıca ileri de film çekmeyi de istiyor. ”Çocukluğumdan beri müziğe karşı da büyük bir ilgim var. İleride bu konuda bir şeyler yapmak da beni çok mutlu eder. Bunun dışında, gerçekten anlatmayı çok istediğim bir hikayem olduğunda film çekmek istiyorum. Bunun zamanı geldiğinde olması gerektiğini düşünüyorum. Her ne pahasına olursa olsun üretmenin bir yolunu bulmak çok önemli. Yaparak buluyoruz en doğrusunu. En tüketicisi proje beklemek. Çoğu zaman başka birinin tasarladığı bir projenin parçası olmak, icra etmek daha konforlu geliyor. Ama o utanç eşiğini kırıp kendi projemizi üretmek çok önemli. İçimizde binlerce hikâye dönüyor ama biz onları saklamaya, yok saymaya harcıyoruz enerjimizi. Herhangi bir sanat eseri için en önemli şey bedenini, ruhunu, hikayeni, dünyayı dinlemek ve buna sonuna kadar sahip çıkıp, kendi ifadesini bulmasına izin vermek. Kendi yolunu kendi dilini keşfetmek önemli.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2017/2018- Hayat Sırları/ Banu Batuhan

2012/2014 – Dila Hanım / Fatma

2012 – Bir Zamanlar Osmanlı: Kıyam / Şehnaz

2010 – Küstüm Çiçeği

2008 – Gurbet Kuşları / Fatoş

2007 – Affedilmeyen / Ayşe

2006 /2007 – Hatırla Sevgili / Işık

2006 – Erkekler Ağlamaz / Rabia

2003 – Bir İstanbul Masalı / Ceylan

SİNEMA FİLMLERİ

2020- Yeniden Leyla

2016- Sadakat/ Zeynep

2015 – O’nun Hikayesi / Zeynep

2014 – Sonsuz Bir Aşk / Aylin

2010 – Şenlikname: Bir İstanbul Masalı/ Gülbahar

2009 – Kurtlar Vadisi: Gladio / Ayşe Yılmaz

2008 – Kara Köpekler Havlarken / Ayşe

TİYATRO OYUNLARI

2019- Balat Monologlar Müzesi-Kadın / Oyuncu

2016- Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin / Oyuncu