Ana sayfa Dizi Haberleri Beren Saat’in sert sözleri; EDHO, Arka Sokaklar ve Kuruluş Osman dizilerine gitti!

Beren Saat’in sert sözleri; EDHO, Arka Sokaklar ve Kuruluş Osman dizilerine gitti!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Ünlü oyuncu Beren Saat’in Ayşegül Doğan’a verdiği röportaj büyük ses getirdi. Youtube’da yayınlanan röportajda önemli konular hakkında mesajlarını paylaşan ünlü oyuncu, pandeminin sinema ve dizi sektörünü nasıl etkilediği yönündeki soruyu da yanıtladı.

Beren Saat, pandeminin ilk başta durumun ciddiyetinin tam olarak anlaşılamadığını belirterek, televizyon kanallarının fırsatçılığına vurgu yaptı. Ünlü oyuncu,”Bir yandan orada bir fırsatçılık da var. Hazır herkes evde otururken, daha çok reyting alalım. Diğerleri diziyi çekimiyorken, biz çekelim diye küçük bir fısatçı hesap da var bence” diye konuştu.

Pandemi döneminde birçok dizi setinde çalışmalar durdurulmuştu.Ancak Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz, Arka Sokaklar ve Kuruluş Osman dizisinde çekimler devam etmişti. Beren Saat’in fırsatçılık olarak ifade ettiği konu bu 3 dizinin çekimlerinin karantina yaşanan 3 aylık dönemde devam etmesi miydi?

Bu dizilerin yanı sıra; Jet Sosyete finali ve Çukur 3. sezon finali, TRT1’de ise Kalk Gidelim Eve, Ev Yapımı ve Tutunamayanlar Çevrimiçi olmak üzere oyuncuların kendi başlarına çekimler yaparak oluşturulan dizi örnekleri de gördük.

İşte Beren Saat’in fırsatçılık yapıldığı değerlendirmesine konu olan yapımlara bunlar da giriyor mu? Akıllarda bir soru işareti olarak kaldı. Televizyon sektörüne iş üreten set emekçilerinin durumuna da değinen Beren Saat, bazı gerçeklerin de bilinmesini sağladı. Televizyona yapılan işlerde ödemelerin 8-9 hafta geriden geldiği gerçeğini anlatan ünlü oyuncu, farklı kaygıları da şu sözlerle aktardı:

“Dizi sektörü, sinema sektörü en az 60-100 kişinin bir araya gelerek bir şey ürettiği bir çalışma ortamı. Tabii ki ilk durması beklenecek çalışma ortamlarından biri. Fakat 3 yada 4 ay bu setleri durdurduğunuzda iş gücünden düşecek, ödemelerini alamayacak, zaten bir süredir çok geriden geliyordu ödemeler. Televizyon sektörü adına… İnsanlar zaten 8-9 haftadır çalıştıklarının ödemelerini alamamışken, bir 3 ay daha çalışmadan nasıl yaşayacaklar? Kiralar ve faturalar nasıl ödenecek? Bir yandan böyle kaygılar da var.”

Dizi setlerinde çalışan emekçilerin bir insanın çalışabilme kapasitesinin çok üzerinde fedakarlık yaptığını da dile getiren ünlü oyuncu, artık bu sektörün içinde olmak istemediğini net bir şekilde ifade etti.

Ünlü oyuncu, bu konuda şöyle konuştu: “Zaten bir insanın kapasitesinin çok çok üzerinde fedakarlıkla çalışılan, yıllarca benim de içinde olduğum protesto ederek yürüdüğümüz, ‘yerli dizi yersiz uzun’ diye yürüdük ama değişmedi.Ben artık bu sistemin bir parçası olmak istemiyorum, demek noktasında bir karar verebildim.”

Sektörde örgütlenme olmamasına da vurgu yapan ünlü oyuncu, hiç işi bilmeyen yeni isimlerin de alanları ele geçirmeye çalıştığı bir ortama doğru gidildiğini de anlattı.

Beren Saat, “Hiç işi bilmeyen insanların yeni yeni bütün alanı ele geçirmeye çalıştığı, bir takım farklı oyunlar ve hesaplar. Televizyonda da sinemada da… Bir şeklide bizde örgütlenmek, sendikalaşmak mümkün olmuyor. Çünkü birileri her zaman sizin örgütlendiğiniz yerden aşağıya çekiyor o barı. Biraz kalite düşüyor ama öyle devam ediyor ve bir şekilde örgütlenemiyor. Bir şekilde toparlanamayan bir sistem olduğu için böyle bir dönemde de yine örgütlenilemedi. Önce insan sağlığı denildi. ‘Hayır önce kanal patronları’ diye bir cevap geldi. Önce biz devam edeceğiz çünkü buradan reyting alacağız falan.”

Dizi sektöründe devam eden işlere eleştiri yapan Beren Saat, hastalığın ciddiyeti ortaya çıkınca da bazı setlerin tamamen durduğuna değindi. Röportajın tamamını videodan izleyebilirsiniz…