Sen Anlat Karadeniz’de Nefes’in sadece Vedat’tan şiddet görmediğine de dikkat çeken senaristler, oğluyla birlikte şiddetten kaçan bir kadının toplumsal şiddetin içine düşmesine de dikkat çektiklerini belirterek Tahir’in eleştirilen sert taraflarına da vurgu yapıyorlar.
“Daha yeni şiddetten kaçmış bir kadını pazar yerinde kolundan sürükleyen, “o adamın nesisin peki” sorusunun cevabının peşine düşen bir Tahir bu Tahir. Nikahlı karısı olsa yardım etmeyecek mi, her türlü edecek, ama içinde de fırtınalar kopuyor.
Kadından geçmişte yaşadığı fiziksel ve cinsel şiddet yüzünden özür dileyen bir Tahir bu Tahir; ama sonra onda dil yaraları açıyor, bildiğin psikolojik şiddet uyguluyor. Ama şu var; adam merhametli arkadaş! Merhamet, insanı insan yapan şey ve bize göre adaletten bile kıymetli.
Ayrıca Tahir birçok insanın aksine, geç de olsa kendisiyle yüzleşebilen ve hatalarını düzeltebilen bir karakter. O yüzden, hikayemizde merhameti temsil eden Tahir’i çok seviyoruz ve ütopik bir kahramanı anlatmaktansa, Nefes’le hem nefes olmayı öğrenecek bir Karadeniz uşağına yollar yürütmek bizi heyecanlandırıyor”
Hikayede sadece kötüler şiddet uygulamıyor!
Kadın’a toplumdaki bakışın da altını çizen dizide tabii ki sadece Vedat gibi hayatın içinde de varolan insanların değil, ‘iyi’ diye adlandırılan pek çok insanın da psikolojik anlamda bir şiddet uyguladığına dikkat çeken senaristler, “Bu hikayede iyi insanlar da şiddet uyguluyor; aynı hayatta olduğu gibi. Onları da göstermek istedik, belki birileri kendini bulur diye. O kadar kanıksadık ki durumu, bu bize çok üzücü geliyor. Vedat türü zalimleri kendileriyle yüzleştirmek imkansız. Ama zalimlerin zulmettikleri mazlumlara gözlerini kapatan “normal” insanlar hedef kitlemiz. Hikayemizde Nefes Vedat’ın zindanından kurtulup normal insanların zindanına düşüyor, seyirciye “o gafillerden biri de sen olabilir misin?” diye sormak istiyoruz.”