Ana sayfa Dizi Haberleri Diriliş Ertuğrul’da başı kesildi, ekran başındakiler ‘oh olsun’ dedi! Gerçekte Sadettin Köpek kimdir?

Diriliş Ertuğrul’da başı kesildi, ekran başındakiler ‘oh olsun’ dedi! Gerçekte Sadettin Köpek kimdir?

tarafından ker_def

ZAZADİN HANI’NI İNŞA ETMİŞ

Gerçek adı “Köpek bin Muhammed”, lâkabı Sadeddin… l. Alaeddin Keykubad döneminde emir idi. Beyşehir gölü yakınlarındaki Kubadabad Sarayı’nın mimar olan Sadeddin Köpek, Konya ve Aksaray şehirleri arasındaki Zazadin Hanı’nı da inşa etmiştir, Zazadin, o dönem halk arasında Sadeddin’in söyleniş biçimidir. 1226’ca Alâeddin Keykubad’ın Eyyûbîler’le yaptığı savaşta Selçuklu ordusundaki kumandanlardan biriydi.

TARİHİN AKIŞINI DEĞİŞTİRDİ

1226’da Alâeddin Keykubad’ın Eyyûbîler’le yaptığı savaşta Selçuklu ordusundaki kumandanlardan biriydi. Tarihçi ibni Bîbî’ye göre Alaeddin Keykubat’ın zehirlenerek öldürülmesinde onun parmağı vardı. Keza veliaht İzzeddin Kılıçarslan’ın tahta çıkmasını da Sadeddin Köpek engelledi.

ÇOK HIRSLI BİRİSİYDİ

Sadeddin Köpek, çok hırslı birisiydi. Öyle ki, sonunda kendisini sultanlığa kadar götürecek planlar yapmıştı. İlk olarak kendisinin hain emellerini bilen Harzemşah komutanlarından Kayır Han’ı yoktan yere tutuklatıp öldürttü. Bununla da kalmadı Atabey Şemseddîn Atunapa, Tâceddîn Pervâne, Kemâleddîn Kâmyar gibi önemli devlet adamlarını da öldürttü.

DEVLET ADAMLARINI SARAYDAN KOVDURDU

Hüsâmeddîn Kaymerî, Celâleddîn Karatay gibi devlet adamlarını saraydan kovdurdu. Sultan’dan Melikü’l-Ümerâ unvanını aldı. Eyyubiler’in denetimindeki Samsat kalesini ele geçirince gücü daha da arttı. Selçuklular, Anadolu’daki bu komutanların ortadan kaldırılması ile Moğol istilasında Moğollara karşı zayıfladı. Köpek’in Selçuklu tahtını ele geçirmek için Moğollarla işbirliği yaptığı iddiaları da vardır. Nitekim bu iddia Diriliş Ertuğrul dizisinde işlenmektedir.

ANASINA BİLE İFTİRA ATTI

Güçle birlikte kibri de artan Sadeddin Köpek, tahtın varisi olabilmek için kendisinin I. Gıyaseddin Keyhüsrev’in gayri meşru çocuğu olduğunu etrafa yaymaya başladı. Öyle ki annesi Şehnaz Hatun’un Sultan l. Gıyaseddin Keyhusrev ile gayrimeşru ilişkiye girdiğini, l. Gıyaseddin’den iki aylık hamile iken başka biriyle evlendiğini, kendisinin bu nikâhtan yedi ay sonra dünyaya geldiği için dolayısıyla 1. Gıyaseddin Keyhusrev’in çocuğu olduğunu iddia etti.

 

(devamı için sonraki sayfa linkini tıklayınız)