Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Halil Babür Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Halil Babür Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def
0 yorumlar

Halil Babür, 26 Haziran 1987 tarihinde Bitlis’de doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Halil Babür
Doğum Tarihi: 26 Haziran 1987
Doğum Yeri: Bitlis
Boyu: 1.69
Kilosu: 58 kilo
Burcu: Yengeç
Göz Rengi: Kahverengi
Instagram: https://www.instagram.com/halilbabur/

Ailesi:  Baba tarafından aslen Bitlis’lidir ve Bitlis’te doğdu. Üç yaşında kadar memleketinde yaşadı ardından ailesi ile birlikte İstanbul’a geldi. “Hiçbir yerli hissetmiyorum kendimi. İstanbul’lu da, Berlin’li de değilim. Bulamadım onu. Köksüzüm. Canım sıkkın. Ama keyfim de yerinde. Artısı eksisi bir. İstanbul’dan değil ama dünyadan çekiniyorum.”

Çocukluk yılları: Oyunculuk çocukluktan itibaren aklına düşüyor. “Sevilmek istiyordum küçükken. Şiir okurdum okulda, atletizm takımındaydım, şarkı söylüyordum, mahallede arabaların plakalarını okuduğum bir TV programım vardı. Büyüyünce yayından kaldırıldı. Akli dengem yerinde değildi bence. Bunu şimdi fark ediyorum. O kadar cesur kalsaymışım iyiymiş. Sonra lisede edebiyat öğretmenim sayesinde Beckett ve İonesco’yla tanıştım. Onları yanlış anladım, oyunculuk böyle başladı.”

Eğitim hayatı: Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 2007 yılında, ‘Tek Türkiye’dizisinde canlandırdığı ‘Ferhat’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Pis Yedili’ dizisinde canlandırdığı ‘Trafo’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Kendisini, ‘sessizim ama sakin değilim’ şeklinde tanımlıyor. “Maskem var. Yalan söylüyorum. Medeni ve normal biriymişim gibi davranıyorum. Çoğu insan öyle. Ama bu yalanda bir sulh var. Kimse de şikâyetçi değil. Oynadığım karakterlerin hepsi öyle değil aslında. Zebercet yer altı karakteridir doğru. Yer altı karakteri tam olarak odur. Bu karakterleri oynamak özellikle tercihim değil.”

Düşünce yapısı: Felsefeyle arası iyi, felsefeye bulaşmamış olmayı saçma buluyor. “Mesela günlük bir konuşmada, dinden, dilden, felsefeden, inançtan laf arasında bile olsa, bir benzetmeyle bile olsa bahsedilmeyince şaşırıyorum. Yani nasıl olmaz? Her sabah uyanırsın, neden diye sorarsın, elini yüzünü yıkarsın, sonra içersin kahveni, tamam. Ben anlamıyorum. Bu ara aklımdan tam da bu geçiyor. Herkes ne kadar gerçek, ne kadar normal. Gündemden başka hiçbir şeyleri yok. Müthiş bi yetenek bu, müthiş.”

İlk sinema filmi: Sermiyan Midyat/ Ay Lav Yu

İş hayatına bakışı: . Oyunculukta yakışıklılığın etkili olduğunu düşünüyor. Jönlük kavramına ise çok uzak. Aynı zamanda oyun yazarlığı da yapıyor. “Oyunculukta yakışıklılık bayağı götürür. ‘Neden tiyatrocular ekranda değil?’ diyorlar. Tiyatrodalar çünkü. Bu da onun gibi. Neden yakışıklı diye oynuyor? Çünkü yakışıklı diye. Bu kadar. Süreç bu soru sorulana kadar eksiksiz bir şekilde ilerlemiş. O zaman sorun yok. Ben bu jön tanımından o kadar uzağım ki, tartışamayacak kadar. Edebiyat romantizme, arabeske gömülmüş durumda. Sanki edebiyat sadece kaybedenlerin ya da tutunamayanların işiymiş gibi. Öyle değil. Nerdeyse bir bilimdir de. İnsan zihninin ve davranışının evrimine ışık tutar. Hatta insan davranışından da öncedir. Önce bir karakter aya çıkar, sonra insan aya gitmeye çalışır. Bir de şiir okurken dikkat etmeliyiz. Çok dikkat etmeliyiz. Ben pek anlamıyorum ya da. Olabilir. Ben anlamıyorum da olabilir. Yazdığım oyunlar da genel olarak kendimle, kendime bakışımla ilgili. Utanır insan biraz ama yok. Maalesef böyle.”

Kariyer planı: Kariyerinde tiyatronun önemli bir yeri var.  Tiyatronun yeni dönemde daha teknolojik olacağını düşünüyor. “Muhafazakârlığı bırakıp tiyatroda yeniyi arayacağız. Önce olmaz denilen şeyleri deneyeceğiz. Karşı çıkıp tiyatro böyle olmaz diyen yobazlar olacak. Sonra ne olacaksa olacak. Tiyatro en olmayacak şey gibi olacak. Değişecek, dönüşecek.  Ya da hiçbir şey yapmama hakkımızı kullanacağız. Duracağız öyle. O da olur. Göreceğiz.”

Kimlere hayranlık duyar: “Gerçekten bildiğin, tanıdığın birine hayran olmazsın. Bir illüzyon hayranlık. Pek aram yok. Özdeşlik kurduğum insanlar var ama. Sıkıntıda olanları, sıkıntısıyla tanışmış olanları, sıkıntısını yanına almış olanları seviyorum. Sıkıntısını güzelleyenler ise sahtedir. Sürekli şikâyet edenin keyfi yerindedir.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2007- Tek Türkiye/ Ferhat

2008- Yaprak Dökümü/Talat’ın oğlu

2008- Kollama/    Cumali

2008- Doktorlar

2009/ 2010- Melekler Korusun/ Hakan

2010- Ömre Bedel/ Yaşar

2010- Ezel/ Ferdi

2011- Tövbeler Tövbesi/ Bahtiyar’ın arkadaşı

2011/2014- Pis Yedili/ Trafo (Mert Karatütün)

2014/2015- Karadayı/ Doğan

2017/2019- Çukur/ Çiyan/Veysel

2021- Son Yaz/     Soner Sancaktar

2022- Kulüp/ Soner

SİNEMA FİLMLERİ

2008- Gitme/ Harun(Kısa Film)

2009- Ay Lav Yu   / Faruk

2017- Kar/ Hazerhan

2019 – Topal Şükran’ın Maceraları

2019 -Ah, Asuman!/ Ahmet    (Kısa Film)

2020- Beni Sevenler Listesi/ Yılmaz

TİYATRO OYUNLARI

2021- Pusulasız / Oyuncu

2021- İçimdeki Yangın / Yönetmen / Yazar

2019- Klan / Erkek

2018- Zebercet / Oyuncu

2017- HE-GO / Oyuncu / Müzik / Yazar

2015- Kasap / Yazar

2014- 11’e 11 / Dekor Tasarım / Yönetmen / Yazar

2012- Adiller / Skuratov 

ÖDÜLLERİ

2016- 16. Direklerarası Seyirci Ödülleri/ Sezonun Başarılı Oyun Yazarı/ Kasap

2017- 24. Uluslararası Adana Film Festivali/  Ulusal Uzun Metraj Yarışması Umut Veren Genç Erkek Oyuncu/ Kar

2018- 2. Üstün Akmen Tiyatro Ödülleri/   Yılın Yerli Oyun Yazarı/ HE-GO

2018- 18. Direklerarası Seyirci Ödülleri/  Sezonun Başarılı Oyun Yazarı/ HE-GO

2021- 40. Uluslararası İstanbul Film Festivali/ Altın Lale En İyi Erkek Oyuncu/ Beni Sevenler Listesi