Ana sayfa Kadın Haberleri Hazal Kaya ve Özge Özpirinçci aynı konuda imza verdi!

Hazal Kaya ve Özge Özpirinçci aynı konuda imza verdi!

tarafından ker_def

Evliliği bitirmek isteyen tarafların gelir düzeyine göre karşı tarafa ödedikleri nafakanın sınırlandırılması ya da kaldırılmasına yönelik girişimleri ünlü oyunculardan tepki var.

Türkiye’de genellikle boşanmalar sonrasında erkeğe göre eşit olmayan şartlarda yaşamak durumunda olan kadınların lehine uygulanmakta olan nafakanın süresiz olması, yüksek miktarlar gibi gerekçelerle sınırlandırılmasına yönelik talepler vardı.

Bir süredir nafakanın kaldırılması ya da süreli hale getirilmesi TBMM ve kadınların gündeminde. Nafaka hakkını sınırlandırmaya yönelik adımların karşısında durmak için kurulan Nafaka Hakkı Kadın Platformu ise ünlü isimlerinde arasında bulunduğu bir çağrı ile yasaya karşı olduğunu duyurdu.

Bu çağrıya imza atanlar arasında Leman Sam, Müjde Ar, Arzum Onan, Hazal Kaya, Özge Özpirinçci, Ümit Boyner gibi isimler de bulunuyor.

Nafaka hakkının geri alınmasının kadınları güçlendirecek bir adım olamayacağını da vurgulayan kadınlar şu çağrıda bulundu:

“Biz aşağıda imzası olanlar, nafaka hakkına itiraz edenlerin; ayrıca çocukların velayeti, yasal mal rejimi, kadının boşanma ve miras hakkı, kadını şiddetten koruyan 6284 sayılı Yasa ve İstanbul Sözleşmesi’ne karşı yürüttükleri kampanyaları da kaygı ile izliyoruz. Tüm devlet otoritelerini ve siyasetçileri, kadınların kazanılmış haklarına saygı duymaya davet ediyoruz. Özellikle tek seçenek olarak evlilik sunulduğu için meslek sahibi olamamış veya meslek sahibi olsa dahi çalışmasına izin verilmediği ve/veya evin tüm yükü üzerine bırakıldığı için mesleğini icra edememiş kadınların bir nebze de olsa hayata tutunmasına olanak veren yoksulluk nafakasını şu ya da bu biçimde sınırlama girişimlerinden uzak durmaya çağırıyoruz.”