Ozan Akbaba, 9 Haziran 1982 tarihinde Kars’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.
Adı: Ozan Akbaba
Doğum Tarihi: 9 Haziran 1982
Doğum Yeri: Kars
Boyu: 1.80 m.
Kilosu: 75 kilo
Burcu: İkizler
Göz Rengi: Kahverengi
Eşi: Buket Arıkan
Çocuğu: Ozan Ali Akbaba
Instagram: https://www.instagram.com/ozanakbaba/
Ailesi: 1 Temmuz 2017’de film yapımcısı Buket Arıkan ile evlendi. Çiftin Ozan Ali adında bir oğlu var.
Çocukluk yılları: Çocukluk yıllarında aşçı yamaklığı, marangozluk yaptı, kazandığı parayla tiyatroya gitti. Ardından tiyatrolarda oyunculuk yapmaya başladı. Üniversite döneminde babasının yönlendirmesiyle iç mimarlık okusa da içindeki oyunculuk aşkını söndürememiş. “Babam ‘Bu işin eğitimini al, kendi işini yaparsın’ demişti. Gerçi o dönemde de ben tiyatrodaydım. Kısa filmlerde oynuyordum. Senaryo yazıyordum. Sanattan pek uzaklaşmadım.”
Eğitim hayatı: Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi İç mimari ve Çevre Tasarımı bölümünden mezun oldu.
Oyunculuğa ilk adım: İlk oyunculuk deneyimini 2005 yılında yayınlanan ‘Kırık Kanatlar’ dizisi ile yaşadı.
Hangi proje ile parladı? ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ dizisindeki ‘İlyas’ karakteri ile bir anda fenomen oldu.
Kişilik özellikleri: Tuttuğunu koparır, çalışkan, disiplinli, idealist, çalışkan, üretken.
Kişisel gelişim: Dizi ve film müzikleri yapıyor. 25 kısa film için müzik besteledi. ”Aileden gelen bir yetenek. Özellikle ablam ve amcamın müzikle arası çok iyidir. Galiba onlardan bana geçti. Son profesyonel işim başrolünü oynadığım ‘Mutlak Adalet’ filminin müzikleriydi. Müziksiz bir hayat düşünemiyorum diyenler var ya, işte onlardan biriyim.”
Düşünce yapısı: 13 yaşına kadar köyde büyümesi düşünce yapısını da etkilemiş. “Köy hayatının insana kattıkları o kadar çok ki hayatımın ilk 13 yılını asla unutamam. Bir solucana gerçekten dokunmamış bir çocukla, solucanı elinde dolaştıran çocuk arasında dağlar kadar fark var. Bağışıklık sisteminden o çocuğun büyüyünce fikirlerini ne yönde geliştireceğine kadar çok şeyi etkiliyor. Malum bir şeylere rahatlıkla ulaşınca galiba onlar senin için değerli olmuyor. Ben buraya kadar bir şekilde azimle, çalışarak ve sabrederek geldim. Ve bu nedenle de oyunculuk benim için çok ama çok değerli bir yerde. Hep de öyle devam edecek.”
İlk sinema filmi: Talip Karamahmutoğlu/ Bir Hikayem Var
Hayran olduğu kişi: “İlker Aksum beni kendine hayran bırakan oyunculardandır.”
Sahne mi? ekran mı? “İkisi de er meydanı. İkisi de ayrı ayrı özel. İkisi de olmadan olmaz.”
Aşk tanımı: Aşkın gücüne inanıyor. “Üniversite yıllarından beri bekar yaşayan biri olarak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki; aşkın gücü yalnızlığa alışmış bir insana çok iyi geliyor. Sorumluluklarıyla baş etmeyi öğreniyor ve çift kişilik (artık üç kişilik) hayatı paylaşmayı, birlikte hareket edebilmeyi, kararlarını tartışmaya açmayı, planlarını doğrulatmayı öğreniyor. Paylaşımcı bir insansan işin zaten çok kolay. Evlilik bana çok iyi geldi. Evlilik aşkı öldürmez. Aşkı öldürürse ego öldürür, bencillik öldürür, dikta öldürür, empati kurma yeteneğinden gayrı yoksulluk öldürür.”
İş hayatına bakışı: Her oyuncunun kendi rolünü beklediğine inanıyor. “Bence hak eden insanı doğru zamanda doğru iş buluyor. Sadece beklemek de olmaz. Çağırmak diye bir şey var. Siz yeterince inanırsanız olur. Kendimden emin olduğum sürece o başarı beni bulur. O tamamen benim hayatımın ne yönde gideceğini bilen kaderle ilgili. Ben de şu anda onun adımlarını atıyorum. Geç kalmak ya da erken başlamak gibi bir şey olduğuna inanmıyorum. Herkesin hayatında doğru zaman vardır. ‘Her oyuncu kendi rolünü bekler’ derler. Bazılarına 70 yaşında geliyor. Bazılarında 20 yaşında, kimileri de benim gibi 33 yaşında oluyor.”
Kariyer planı: Bir sinema filmi yazıyor. Ayrıca dramaturji açısından kendini geliştirmek adına bir oyun da kaleme alıyor. Sinema filmini çekebilecek konuma getirdiğinde rejisini bildiğim bir yönetmene teslim edecek. Filmde proje tasarımcısı ve oyunculardan biri olarak kendini görmek istiyor.
Gelecek Hayali: Mesleği ile ilgili sürekli kendini geliştirmek. “Hedeflerim çok aslında, küçüklüğümden bu zamana kadar kendimi oyunculuk alanında geliştirmeye çalışıyorum ve çalışacağım da. Dans tiyatrosu üzerine yüksek lisans yapmak istiyorum. Farklı ülkelerde, farklı ekiplerle workshop’lara katılıp öğrenebildiğim her şeyi öğrenmek istiyorum. Bizim işimizde sınır diye bir şey yok, öğrenmeye devam.”
Kaygıları: “Zor bir meslek yapıyoruz. Bazen aylarca hiç iş yapamadığımız oluyor. Günümüz Türkiye’sinde tiyatroda, bu konuda kimseyi eleştirmekten çekinmem. Çünkü insanların zevk alarak izledikleri işlerin özünde hep tiyatro vardır. Orası çok saygın bir yerdir. Tiyatrodan çok fazla para kazanamadım. Tiyatro oyuncuları çoğunlukla tiyatronun maddi getirisi az olduğu için sinema ve dizilerde çalışmayı tercih etmek durumunda kalıyorlar. Doğal olarak zor dönemlerimiz oldu. O dönemlerde de ‘Acaba diğer mesleğimi bırakmasaydım’ dediğim olmuştu. İş gelmeyince kendinizi unutulmuş hissediyorsunuz. Birilerinin aklına gelmek istiyorsunuz. Çok oyuncu var ve sizin gibi akla gelmek isteyen ama ben kimseye kendimi hatırlatmadım. Bekledim ve bu sırada kendimi geliştirmeye çalıştım. Doğal olarak boşluğa düştüğünde psikolojik bir gerilim yaşıyor insan. ‘Hep böyle mi gidecek?’ diye bir çaresizliğe düşüyorsunuz. Bunu da herkes yaşıyor.”
Baba olmak hayatına ne kattı? “Çok ama çok şey katıyor bana. Bu durumu kelimelere dökmek biraz zor, gerçek anlamda tecrübe etmek lazım. Ama şunu söyleyebilirim ki her sürece kolaylıkla adapte oldum. Galiba bu, ne kadar istediğinde alakalı.”
Rol modeli: “Haddim olmamasına rağmen kendimi Şener Şen’e benzetirim. Aslında bunu bana söyleyen kişiler sayesinde hakikaten öyle gibi bir düşünce doğdu içimde. Bu benim için büyük bir gurur. Bunun nedeni de sanırım komedi ve dramatik yaklaşımları oynayabiliyor olmam.”
Kimlere hayranlık duyar? Mustafa Kemal Atatürk ve Fatih Sultan Mehmet
Hangi filmden etkilendi? “Er Is Wieder Da. Hitler, günümüzde yeniden dünyaya dönse neler yaşanır sorusunun cevabını veren harika bir film.”
Takip ettiğin diziler: Fi, Masum, 7 Yüz, Game of Thrones, Vikings, Mr. Robot.
Herkese önerdiği kitap: Zülfü Livaneli / Mutluluk.
TELEVİZYON DİZİLERİ
2015/2020 – Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz /İlyas Çakırbeyli
2015 – Serçe Sarayı /Ramazan
2015- Poyraz Karayel/ Taner
2013 /2014 – BKM Güldür Güldür /Şenol Yaylam
2013 – Arka Sokaklar 8. Sezon /Doktor
2011 /2012 – Kuzey Güney /Sümer Tezkan
2011 – Cennetin Sırları /Zafer
2008/2009 – Kavak Yelleri /Kerem Çakıroğlu
2006– Kırık Kanatlar /Cevdet Mercan
SİNEMA FİLMLERİ
2020- Kovala/ Demir
2019- Aman Reis Duymasın/ İlyas Çakırbeyli
2015 – Abluka /Ali
2015 – Krallar Kulübü
2014 – Mutlak Adalet /Metin
2014– Ammar: Cin Tarikatı/Kemal
2014 – Sürgün İnek / Selçuk
2014 – Kadir ve Kardeşleri /Ali
2013 – Yarım Kalan Mucize /Ruhi Su
2013 – Bir Hikayem Var /Hasan Müdür
2012- Son Sevişme (Kısa Film)
2010 – Bumerang Kargonun Laneti /Selim(Kısa Film)
2010- Emanet / Süleyman (Kısa Film)
2010- Bumerang (Kısa Film)
Çatallı Katil (Kısa Film)
Heksek (Kısa Film)
Karartma (Kısa Film)
Kötülük (Kısa Film)
Hesaplaşma (Kısa Film)
TİYATRO OYUNLARI (1998- 2015 yılları arasında)
Arafta Kalanlar
Gölgeden Işığa Karagöz
Topuzlu
Kadınlar da Savaşı Yitirdi
Ali Ayşe’yi Seviyo
Yanlışlıklar Komedyası
Othello
Ramazan Eğlence ve Animasyonları
Margret Kısa Filmi Çöplükteki Ayı
Diş Çürükleri Krallığı
Çocuk Parkı
Yollu
İnternetten tanışan son çift
MÜZİKLERİNİ YAPTIĞI FİLMLER
2014 – Mutlak Adalet (Sinema Filmi)
2010 – Bumerang (Kısa Film)
2008 – İkinci Haberci (Kısa Film)
2007 – İki Ekmek Bi’ Yoga (Kısa Film)
SENARİSTLİĞİNİ YAPTIĞI FİLMLER
2010- Bumerang (Kısa Film)
ÖDÜLLERİ
Ayaklı Gazete TV Yıldızları Ödülleri/ En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu/ Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz
8.Quality Ödülleri/ En Quality Erkek Oyuncu/ Eşkiya Dünyaya Hükümdar Olmaz