Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Berat Yenilmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Berat Yenilmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Berat Yenilmez, 5 Ekim 1970 tarihinde Adapazarı’nda doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Berat Yenilmez
Doğum Tarihi: 5 Ekim 1970
Doğum Yeri: Adapazarı
Boyu: 1.84 m.
Kilosu: 95 kilo
Burcu: Terazi
Göz Rengi: Mavi
Annesi: Gülnur Yenilmez
Babası: İbrahim Yenilmez
Eşi: Seda Yenilmez
Kardeşleri: Mustafa Yenilmez
Instagram: https://www.instagram.com/beratyenilmez/

Ailesi: Baba tarafından aslen Trabzon Maçkalı, bir abisi var. 2012 tarihinde bankacı Seda Yenilmez ile evlendi. “Adapazarı’nda doğup büyüdü. Güzel bir çocukluk geçirdim ben. Güzel bir ebeveyni, güzel bir aileyi nasip etti bana Allah. Çok şanslı sayıyorum kendimi. Annem babam ebeveynim ama bana her zaman bir arkadaş gibi davrandılar. Mutlu bir çocukluk geçirdim. Ozanlar demek gençliğim demek.”

Çocukluk yılları: Küçükken aile üyelerine taklitler yapıp onları güldürürdü, evin eğlencesiydi. “Çocukluğumuzu doya doya yaşayan bir nesiliz. Komşuluk ilişkileri çok güzeldi. Mahalledeki elektrik borularını alıp tüf tüf savaşı yapardık. Mahalle takımımız ile futbol oynar, sözde oluşturduğumuz çeteler ile oyunlar oynardık. Gazoz kapa arı ile sayısız oyun oynardık. Mahallede bulunan üç sokakta oturan kişileri direk arardım. Tüm numaraları aklımızda tutardık. Teknoloji sayesinde artık numaraları ezberlemiyoruz. Komşuluk ilişkileri günümüzde artık o kadar iyi değil. Küçükken evde ufak tefek taklitler yapardım, evin eğlencesiydim ama yurtdışında, Ukrayna’da Kiev’de bilgisayar mühendisliği okurken oda arkadaşımın ağabeyi, Dokuz Eylül Üniversitesi mezunuydu, ilk o söyledi oyunculuğa yeteneğim olduğunu. Sonra kafamın içinde yer etti, bir süre sonra beni esir aldı, zaten mutsuzdum da. Çok radikal bir kararla Türkiye’ye döndüm ve eğitime başladım. Müjdat Gezen Sanat Merkezi benim için, her şeyimi borçlu olduğum güzel okul, paha biçilemez öğretmenler ve arkadaşlar demek.”

Eğitim hayatı: Avustralya’da Charles Sturt Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. Ayrıca Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde oyunculuk eğitimi aldı.

Hayatının dönüm noktası: 1993 yılından bu yana ekranlarda. Yurt dışında mühendislik okurken, okulu bırakıp Türkiye’ye dönme kararı alması hayatının akışını değiştirdi. “Oyunculuk maceram, yurt ışında okuduğum okulu bırakıp ülkeye geri dönmemle başladı. Geldiğim zaman üniversite sınavları zamanı, geçmiş olduğu için özel yetenek sınavı ile öğrenci alan Müjdat Gezen Sanat Merkezi vardı, bende şansımı orada denedim ve uzun zamandır hayatımı kazandığım mesleğimin temelleri atılmış oldu. Ben Sakarya’da lise dönemlerimde arkadaşlarımla beraber bir tiyatro topluluğu kurup oyunlar oynamak için çalışmalar yapıyorduk oldukça amatör bazda tabiki. Fakat okul üniversite çalışmaları derken hayata geçiremedik, o zamanlar içimde ukte olan bu sevdayı yıllar sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi sayesinde başarmış oldum. Kariyerimin dönüm noktası ise; ‘Seksenler’ dizisidir. Seksenler ve Birol Güven’in benim hayatımın akışının değişmesindeki rolü yadsınamaz. Benim asıl mezun olduğum yer tiyatro. Hem burada hem yurtdışında bunun eğitimini aldım. Seksenler dizisinin oyuncu kadrosunda yer almamış olsaydım kariyerime büyük ihtimalle tiyatro ile devam ederdim. Sami Bey karakterini insanların beğenip kabul etmesiyle bir anda ülkenin dört bir tarafında tanındım. Hal böyle olunca güzel ilişkiler, dostluklar kurabiliyorsunuz.”

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 1993 yılında, ‘Süper Baba’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Seksenler’ dizisinde canlandırdığı ‘Pastacı Sami’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Dışa dönük bir yapıya sahip, hemen arkadaşlıklar kurup, olduğu gibi davranmayı çok seviyor. “Bulunduğumuz ortamda herkesin eğlenmesi gülmesi neşeli olması beni de mutlu eder bende bunun için elimden gelen bütün enerjimle katkıda bulunmak isterim. Bende çok gülmeyi ve eğlenmeyi çok severim. Normal, sıradan, düz biriyimdir.

Sosyal: Evcimen, evde zaman geçirmekten çok hoşlanıyor. “Aile hayatını çok severim, eşimle beraber plan yapmaktan ve bunları hayata geçirmekten çok hoşlanırım. Birlikte seyahat etmeyi uzun yol araba kullanmayı severim. Yemek yapmaktan çok hoşlanırım ve kitap okumayı çok severim.”

Düşünce yapısı: “Elimden geldiğince faydalı biri olmaya çalışıyorum, beni ben yapan insanlara, aileme, geleneklerime, öğretilerime elimden geldiğince sadık kalmaya çalışıyorum.

Mutluluk kaynağı: Kilo vermiş olmaktan ve sağlıklı yaşamayı hayatının merkezine almaktan mutluluk duyuyor. “Bir Barcelona seyahatimde, tartıldığımda 125 kiloya çıktığımı gördüm. Onun öncesinde de eşim Seda ile birlikte gezerken bir yerde oturan bir çift gördük. Arkadan baktığımızda 25-30 yaş aralığında olduğunu düşündüğümüz çift, döndüğünde yaşlarının oldukça ilerlemiş olduğunu gördük. Seda’ya ‘eğer ben bu yaşa gelirsem böyle görünmek istiyorum’ dedim. 125 kiloluk halimle görünmek istemediğimi söyledim. Seyahat dönüşü hayatımdan gereksiz olan her şeyi çıkardım; tatlıyı, karbonhidratı, akşam 7’den sonra yenilen yemekleri, gereksiz atıştırmaları, abur cuburu, cips. Sabah erken kalkıp düzenli bir kahvaltı, düzenli bir öğlen yemeği, spor, tenis, yürüyüş hayatımıza girdi. Akşam 7’den sonra artık yemek hayatımızda yok. 9 ay gibi bir zaman dilimi içerisinde yaklaşık 25 kilo verdim. Eşim Seda da yaklaşık 10 kilo verdi.  Bunu artık bir yaşama şekli olarak kabul ediyoruz. ‘25 kilo verdim tamam artık görevim bitti’ diye düşünmüyorum. Yemek şekliyle, sporla bu bizim hayatımızda yaşadığımız müddetçe devam edecek. Artık daha özgüvenli bir adam oldum. Kıyafetlerimi giyerken üzerimde duruş şekli beni daha motive etti; daha mutlu etti diyebilirim. Sabah daha enerjik kalkıyorum ve horlamıyorum. Çünkü kilo horlama da yapıyordu. Artık o horlamam kalmamış eşimin söylediğine göre. Daha az yiyorum ve daha sağlıklı kalkıyorum sofradan. Bir ağırlık, şişkinlik olmuyor. Bağırsak sistemim daha düzenli çalışmaya başladı. En önemlisi, görsel anlamda aynada daha düzgün göründüğüm veya dışarıda özlediğim kıyafetleri giyebildiğim için de mutluyum.”

İlk sinema filmi: Yavuz Turgul/ Gönül Yarası

Hayata bakışı: “Bir gün metroya binmiştim. Bir hanım beni tanıdı, gülümsedi. Seksenler’in popüler zamanı. ‘Pastacı Sami sen değil misin’ diye sordu. ‘Evet benim’ dedim. ‘Sen niye Metroya biniyorsun, senin paran var lüks arabalarla gezsene’ dedi. Ben de ‘Ablacığım, ben şuradan lüks bir araba ile geçecek olsam vay işte parayı buldun diye hakaret edeceksin, Metroya biniyoruz kızıyorsunuz. Oraya iniyoruz olmuyor, buraya biniyoruz olmuyor. Söyleyin, size nasıl yaranacağız biz’ diye cevap verdim. Biz millet olarak, sevdiğimizi zaman bağrımıza çok basıyoruz. Sevmediğimiz zaman da hemen yerin dibine sokuyoruz. Yaptığım bir rol. Fazla büyütmeye gerek yok. Benim işim, mesleğim bu. Hayatımı kazandığım bir şey. Başka bir şey da yapıyor olabilirdim hayatta.”

İş hayatına bakışı: İyi bir oyuncunun olmazsa olmaz kriterlerinin; disiplinli olması ve sürekli kendini yenilemesi olduğunu düşünüyor. “Her sektör de olduğu gibi oyunculukta da her geçen gün yeni teknikler, çalışma metodları  oyunlar yazılıyor gerek yurt içi gerek yurt dışı olabildiğince bunları takip etmeli . Oyuncunun çevresine karşı sürekli duyularının açık olması gözlemci olması gerekir, sağlığına dikkat etmeli uykusuna, yemesine, içmesine. Benim de zaman zaman mesleğime dair pes ettiğim, geri çekilmek istediğim dönemler oldu. Herkesin böyle dönemleri olmuştur mutlaka. Benim de uzun bir süre işsiz kaldığım bir zaman diliminin içinde sanırım bundan sonra bana iş gelmeyecek deyip, başka meslek alanlarına bakındığım oldu. Eminim bu zor zamanların ardından (pandemi) yaratıcı bir sürü oyun ve performanslar izleyeceğiz gerek ekranlar da gerekse sahnelerde. Sanat her zaman kendine bir yer bulur şartlar ne olursa olsun içinde olduğu duruma kolay adapte olur.”

Kariyer planı:  Kamera arkasına geçme gibi bir planı yok. Sürekli farklı roller ile izleyici karşısına çıkmak istiyor. “Ben kamera önün de olmaktan çok mutluyum kamera arkası başka bir dünya. Doğal olarak herkesin hayalinde bürünmek istediği bir karakter vardır. Ben bir oyuncu olarak hayatımda her zaman karakter oyuncusu olmayı örnek aldım. Benim için önemli olan karakter oyuncusu olmaktır. Kendimi geliştireceğime inandığım benim hayatıma ve kişiliğime katkısı olacak her türlü karakteri oynamak isterim.”

Kaygıları: “Gelecek nesillerin farklı bir gelecekte başka bir dünya algısında yaşayacaklarını düşünüyorum, ama bir müddet daha aynı dünya üzerin de yaşayacağımızı düşünecek olursak, biz pek başarılı olamasak da  onların yaşadıkları dünyaya daha çok değer vermelerini, doğaya karşı daha sorumlu davranmalarını, onu yenmeyi değil onunla nasıl birlikte nasıl yaşayabilirizi çözmeye çalışmalarını, insanı hayvanı bitkiyi sevmeyi ,yok etmeye yıkmaya değil yaşatmaya, korumaya odaklı, sevgiye, hoşgörüye, anlamaya, anlayışlı olmaya odaklı bir yaşamı tercih etmelerini umuyorum. Tabiki içinde sanatı yaşatarak.”

Evde ne yapar? Evde olduğu zamanlarda yemek yapmayı seviyor, güzel yemek yapıyor. “Öğrenci olduğum için küçük yaşta evden ayrıldım. Bekâr olunca ister istemez yapmak zorunda kalıyorsunuz. Demek ki merak da varmış. Ergen yaşlarda mutfakta annemin yanına giderdim. O ne yapıyorsa işin ucuna dâhil olmaya çalışırdım. Annem hemen, ‘geldi yine kaynanam’ derdi. Eşim de çalıştığı için zamanım oldukça yemekleri ben yapıyorum. Üstelik büyük bir keyifle. Beni dinlendiren bir hobi.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2020- Ev Yapımı

2012/2020- Seksenler / Pastacı Sami

2018/2019- Erkenci Kuş / Nihat

2017- Sevda’nın Bahçesi / Eray

2009- Kurban/ Doğan

2005- Yürek Yarası/ Tolga

2003- Gurbet Kadını/ Üsteğmen Ali

2002- Biz Size Aşık Olduk/ Berke

2009- Çılgın Kanal / Ersin

2009- Ramazan Güzeldir

2007- Hayat Kavgam

2002- Sırlar Dünyası / Komiser

1998/2001- Ruhsar / Selçuk

1997- Böyle mi Olacaktı

1995- Ak Saçlı Delikanlılar

1993- Süper Baba

SİNEMA FİLMLERİ

2019- Kırk Yalan / Başkan

2017- Sen Kiminle Dans Ediyorsun? / Dr. Şenol

2017- Dede Korkut Hikayeleri: Bamsi Beyrek/ Bican Bey  (TV Filmi)

2015- Kara Bela / Zabıta Amiri

2015- Bana Masal Anlatma / Yaşar

2012- Sus/ Güray

2008- Kurbanlık / Ferdi

2007- Kurtlar Vadisi Terör/ Komutan

2009- Kurban

2006- Yanılgılar / Şair

2004- Gönül Yarası / Tolga

TİYATRO OYUNLARI   

Rosa Lüksemburg

Kuyruklu Yıldız Altında

Suç ve Ceza

Hasır Şapka

Hürrem Sultan