Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Damla Sönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Damla Sönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Damla Sönmez, 3 Mayıs 1987 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusudur.

Adı: Damla Sönmez
Doğum Tarihi: 3 Mayıs 1987
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.62 m.
Kilosu:  53 kilo
Burcu: Boğa
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Açık Kahverengi
Annesi: Figen Sönmez
Babası: Muammer Sönmez
Nişanlısı: Ushan Çakır
Instagram: https://www.instagram.com/iamdamlasonmez

Damla Sönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Çerkes kökenli. Ailesi oyunculuk sevdası için önce ‘Geçici bir heves mi?’ diye düşündü ancak çabasını gördükten sonra bu konuda O’nu destekledi. “Saint Joseph’teyken oyun provaları için gece geç saatlere kadar okulda kalırdım. Çabamı görünce “Sevdiğin işi yap” dediler ve beni hep desteklediler. Anne-babalar çocuklarını en sağlıklı ve hızlı şekilde kendilerinden bağımsızlaştırmalı. Arada sadece sevgi bağı olmalı. Her çocuğa kendi olma hakkı tanınmalı. Ailem bana bu hakkı tanıdı.”

Çocukluk yılları: 8-9 yaşımdan beri oyuncu olmak istiyordu ve sürekli bununla ilgili bir şeyler yapıyordu. Yazları kursa gidiyordu. “Saint Joseph, sosyal faaliyet derslerini çok ciddiye alan bir okul. Okulda sanata ve spora verilen değer hayatta kitap ve defterden başka şeyler olduğunu da anlamamı sağladı. Hocalarımız sporla, müzikle, tiyatroyla, resimle ilgili de bir şeyler yapmamızı isterdi. Bunun kıymetini insan zamanla daha iyi anlıyor. Okulun tiyatro kulübünde 3 sene sahneye çıktım. Bir oyunun nasıl hazırlandığına, prova sürecine, doğaçlamaya dair ilk tohumlar okulda atıldı içime. Ne yapmak istediğimi zaten biliyordum, hocalarımdan ve arkadaşlarımdan gelen geri dönüşler beni daha da cesaretlendirdi. Hiç unutmuyorum, ilk sene ‘Uzaklar’ı oynadık. Kütüphaneden çıkarken üst sınıflardan bir çocuk yanıma gelip tebrik etti ve oyunla ilgili yorumlarda bulundu. Bir oyunla ilgili dışarıdan aldığım ilk tepkiydi. Seyircinin geri dönüşünün hazzını da ilk kez okulda tattım yani.”

Eğitim hayatı: İstanbul Saint Joseph Fransız Lisesinden mezun olduktan sonra Fransa‘da Paris Sorbonne Üniversitesinde Tiyatro eğitimi aldı. Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nda yarı zamanlı 2 yıl keman 1 yıl piyano dalında öğrenim gördü. Yeditepe Üniversitesi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Oyunculuğa ilk adım: 2004 yılında ‘Camdan Pabuçlar’ dizisi ile ilk oyunculuk deneyimini yaşadı.

Hangi proje ile parladı? ‘Omuz Omuza’ dizisinde canlandırdığı ‘Pelin’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Hassas, duyarlı, enerjik, azimli.

Kişisel gelişim: Bilgi biriktirmek en önem verdiği konu. “Tecrübe ve sürekli yenilendiğini unutmadan bilgi biriktiriyorum. En önemlisi insan biriktiriyorum. Etiketlere takılıp kaldık. Oysa önemli olan etiketin içinde ne olduğu. İnsan mısın değil misin; bütün mesele bu! Bizim gibi düşünmediği için kimsenin yaşam hakkını kısıtlayamayız. Bir insanı fikri bizimkiyle örtüşmüyor diye öldüremeyiz. Aynı olmadan da bir olabiliriz. Herkesin hayata kendi rengini katma hakkı var. ‘Hayatta ne biriktirdiğimiz çok önemli”

Damla Sönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Sosyal: Dizi dönemleri dışında birikmiş kitapları okuyup, filmleri izlemeye çalışıyor. İzleyemediği oyunları izliyor ayrıca, puzzle yapmayı da çok seviyor.

Düşünce yapısı: Zamanla ve yaş aldıkça dobra ve isyankar taraflarını törpülüyor. “Dobra biriydim. Yaşla birlikte farkında olmadan kendimi dizginlemeye ve sansürlemeye başladım. İsyankâr halimi törpülüyorum.- Sevgisiz, tahammülsüz ve korkak insanlara isyanım var. Korkmayın ya! Ben de sendenim, sen de bendensin… Aynı dertleri yaşıyoruz.”

Sette nasıl birisi? Sette sadece karakter, hikâye ve yönetmenin O’nu nasıl görmek istediğine odaklanıyor.

Mutluluk kaynağı:  Aldığı ödüller mutluluk kaynağı ama asla ‘Ben oldum’ demiyor. “Ödüllerin bende yarattığı duygu; Benim için büyülü anlardı çünkü her seferinde birilerinin yaptığım işi izleyip bana duygudaş olduğunu gördüm. Bu duygudaşlık bir oyuncu için en büyük mutluluk.  Evet ödül benim iyi bir performans sergilediğimi gösteriyor ama işime hiçbir zaman insanlar bana hayran kalmalı duygusuyla yaklaşmadım.”

İlk sinema filmi: Cansel Elçin / Kampüste Çıplak Ayaklar

Hayata bakışı: Duyguları dışarıda yaşamanın kimseye zararı olmayacağını düşünüyor. “Çocuklar ‘Ağlama, güçsüzlüğünü belli etme, duygularını gizle’ diye öğütlenerek büyüyorlar. Oysa duygunu söyleyebilmek güzeldir, ağlamak güçsüzlük belirtisi değildir. Duygularımızı açıkta yaşayıp zarar vermeden karşımızdaki insanla paylaşırsak; gücenmek, haset, kin gibi duygular yok olur. Öbür türlü başta kendimiz, değdiğimiz her yeri hasta ediyoruz. Ne gerek var buna?”

İş hayatına bakışı: Gönlüne sinen işlerde rol almayı tercih ediyor. “Oyunculuk kendine, insana ve hayata dair sonu olmayan bir keşif hali. Ödülü çok büyütürsem, “Ben oldum” havasına kapılırsam altında ezilirim, o enerjiyi taşıyamam. “Ben oldum” dersen oyun biter, keşif biter, işin eğlencesi biter. Oysa ben hayatım boyunca oyun oynamak istiyorum.”

Kariyer planı: Aldığı ödüller rol seçimini etkilemiyor. “ Ödül almadan önce de gerçekten kalbimi çarptıran karakterleri seçmeye çalıştım, şimdi de öyle. Ödül büyük bir motivasyon ama hikaye, proje seçimlerini ödül beklentisi ile yapamazsınız. Ödül size birilerinin “Yaptığını sevdik, anladık.” demesi. Kabul edip, teşekkür etmek ama tutulmadan yola devam etmek gerek.”

Damla Sönmez Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Kaygıları: Sinema da kadın hikayelerinin azlığından ve kadına bakış açısından rahatsızlık duyuyor. “Toplumun her alanında bu var. İster oyuncu ol, ister beyaz yakalı ol… Kadınlar doğum yapabilir diye işyerlerinde sözleşmelerine, ‘Doğum yapamazsın’ maddesi konuyor. Yani bizim normal fizyolojik süreçlerimize bile dünya uygun değil. Biz kadınlar bu yüzden 20’li yaşlarda kendimizi, kadınlığımızı saklamaya, erkeksi görünmeye çalışıyoruz. 30’larımıza gelince anlıyoruz ki, ‘Bu benim suçum değil, sen bana başka türlü bakarsan hastalık senin kafanda demektir’. Tekrar dişi tarafımıza dokunmaya başlıyoruz. Biz aslında; nasıl oturduğumuzu, giyindiğimizi değil, buna farklı gözle bakan beyinleri düzeltmek zorundayız.”

Evde ne yapar? Evde olduğu zamanlarda dinlenerek kendini şımartıyor.

DİZİLERİ

2020- Rise of Empires Ottoman / Ana
2019/2020 – Çukur /Efsun
2018 – Masum Değiliz / Selin
2017 – Aşk ve Gurur /Zeynep
2017 – 7 Yüz /Pınar
2014 /2015– Güllerin Savaşı /Gülru
2013 – Bir Aşk Hikayesi /Ceylan
2012/2013 -Şubat /Gelin
2010 – Türkan /Turhan
2008 /2009– Gece Gündüz /Pınar
2008 – Emret Komutanım /Karamel
2007 – Fırtınalı Aşk /Melda Talay
2006 – Sahte Prenses /Sedef
2006 – Şarkılar Susmasın /Aycan
2006- Pertey Bey’in Üç Kızı /Nermin
2005 – Kapıları Açmak /Gülşen
2004 – Omuz Omuza /Pelin
2004 – Camdan Pabuçlar /Gülçin

SİNEMA FİLMLERİ

2020-The Second Night/ Leyla (Kısa Film)
2020- Don’t Get Me Wrong But / Günseli (Kısa Film)
2019 – I Am You /Aisha
2019- The Cut (Kısa Film)
2018 – Sibel /Sibel
2017 – Ayla /Nuran
2017 – Taksim Hold’em /Defne
2013 – Sen Aydınlatırsın Geceyi /Defne
2014 – Deniz Seviyesi /Damla
2012 – Uzun Hikaye /Ayla
2012 – Kurtuluş Son Durak /Tülay
2011 – Alala /Deli Ablanın Kardeşi
2011 – Korkuluk /Ölen Adamın Karısı
2010 – Mahpeyker: Kösem Sultan /Kösem Sultan
2010 – Çakal /Deniz
2009 – Bornova Bornova /Özlem
2009 – Kampüste Çıplak Ayaklar /Ebru

TİYATRO OYUNLARI

2017- Bi Parça Plastik / Oyuncu / Koordinatör
2016- Parçacıklar / Marianne
2014- Savaş / Benina
2011 Yalnız Batı / Girleen
2009- Alışveriş ve S***ş / Shopping and F***ing / Proje Tasarım / Dramaturg
2008- Sürmanşet / Asistan

ÖDÜLLERİ
2018 – 25. Uluslararası Adana Film Festivali / En İyi Kadın Oyuncu
2015 – 15. Uluslararası Milano Film Festivali /En İyi Kadın Oyuncu
2014- Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri/ Yardımcı Rolde Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu
2014 – 21. Uluslararası Altın Koza Film Festivali /En İyi Kadın Oyuncu
2010 – 15. Sadri Alışık Ödülleri /Umut Veren Oyuncu
2009 – 46. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali /En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
2009 – Siyad Ödülleri /En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
2010 – Yeşilçam Ödülleri / Genç Yetenek