Gonca Vuslateri, 2 Eylül 1986 tarihinde Bursa’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.
Adı: Gonca Vuslateri
Doğum Tarihi: 2 Eylül 1986
Doğum Yeri: Bursa
Boyu: 1.63 m.
Kilosu: 52 kilo
Burcu: Başak
Göz Rengi: Kahverengi
Saç Rengi: Siyah
Kardeşleri: Aslı Vuslateri
Instagram: https://www.instagram.com/goncavuslateri/
Evcil Hayvanları: Köpekleri var.
Ailesi: Bursa’da doğduktan sonra, babası astsubay olduğu için yaklaşık 8 yıl Adana‘da lojmanda yaşadılar. Babası 1994 yılında emekli olunca tekrar Bursa’ya taşındılar. 1998’de anne ve babası boşanınca, annesi ve ablasıyla birlikte İstanbul‘a teyzesinin yanına yerleşti. Gençliği Kadıköy’de geçti. İlkokul 2’nci sınıftan itibaren oyunculuk eğitimi aldı. Müzisyen bir ablası var. “Ben ve ablam annemle kaldık. Ama ben ‘babacı’ bir çocuktum, babamla görüşmeye devam ettik. Annemin boşandıktan sonra yaşadıklarını Shirley MacLaine’in ‘Sevgi Sözcükleri’ filmindeki karakterine benzetiyorum. Sürekli çalıştı, koşturdu, çocuklarını iyi karakterler olarak yetiştirmeye çalıştı. Çok okuyan bir kadındı. Ona hayranlıkla büyüdüm.”
Çocukluk yılları: Daha çocukken, oyunculuğa annesi tarafından yönlendirildi. “İlkokuldayken eve geldim, Anneme, ‘Öğretmen herkese ‘Ne olacaksın’ diye sordu, ben ne olayım?’ dedim. Annem de ‘Tiyatrocu ol’ dedi. Bir-iki hafta sonra Ediz Hun’un bir konuşmasına gittik. O kadar hayrandım ki onun saçlarını beyazlamış görünce ağlamaya başladım. ‘Ölecek mi?’ diye sordum. Annem ‘Tiyatrocu olursan hiç ölmezsin’ dedi. Ve tiyatrocu olmaya böyle karar verdim.”
Eğitim hayatı: Kadıköy İntaş Lisesi’ni bitirdikten sonra Müjdat Gezen Sanat Merkezi Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.
Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına ‘Ruhsar dizisiyle başladı.
Hangi proje ile parladı? ‘Küçük Sırlar’ dizisinde canlandırdığı ‘Ceyla’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.
Kişilik özellikleri: “Dışarıdan çok agresif, deli, iletişim konusunda insanların zorluk çekebileceklerini düşündüğü bir kadın olarak görünürüm ancak, insanlar beni tanıdıkça sever ve ön yargıları kırılır.”
Kişisel gelişim: Kazandığı parayla sürekli kendisini geliştirmeye çalışıyor, eğitimlere katılıyor. “Profesyonel hayattan kazandığım parayı, öğrenciliğime harcamak, kendimin velisi olmak büyük mutluluk.”
Düşünce yapısı: Her dönemi zorluklarla geçti. Hâlâ da zaman zaman zorluklar çekiyor; ekonomik sıkıntıları, gerçekleştiremediği hayalleri oluyor. Hâlâ bazen rolüyle ilgili sıkıntılar yaşıyor. Tedirginlikleri var. Ama tedirginliğinden çok mutlu. “Çünkü eğer halkı kazanmışsam anlattığım hikâyeler ömür boyu anlatılır, simit de satsam bana yine ‘Bu kız oyuncu’ derler diye düşünüyorum. Benim tek hedefim kendime ‘oyuncu’ dedirtmek.
Unutamadığı anıları neler? Müjdat Gezen ve Selçuk Yöntem’le yaşadığı anılarını unutamıyor. “Türkiye’nin her yerini gezip çalıştım, beyaz eşya tanıtımında balon şişirme işi bile yaptım. Mesela yazları Bodrum’da boynuma tepsiyi asarak meşrubat satardım. Bir gün Selçuk Yöntem gördü. Daha dizilerde oynamıyordum. Enerjimden anladı sanırım, ‘Oyuncu musun?’ diye sordu. Sırtım o kadar çökmüştü ki bütün meşrubatı aldı. O gün bugündür de babam gibi. Müjdat Hoca’yla da bir anım var. 17-18 yaşımda okulda yatıp kalkıyordum. Bu yoklukla savaşamayacağımı düşündüm bir gün, Müjdat Hoca ‘Ben sana bu hakkı vermiyorum’ diye masaya vurdu. Bir daha açlık tokluk düşünmeden sadece sanatı düşünerek işimi yaptım.
Mutluluk kaynağı: Arayıp bulamadıkları için hayatı suçlamayı değil, yaşamayı tercih ediyor. Eğer bir şey arıyorsa mutlaka onun yolculuğuna çıkıyor. Hiçbir şey onu bu yolculuktan alıkoymuyor. “Temel ihtiyaçların ne olduğunu çok iyi öğreten bir ailede yetiştim. Merhamet, vicdan, ahlak, etik, dürüstlük, sevgi. Bu değerlerin kurtarıcı olduğu bilinciyle büyütüldüm. Ve sanatla iç içe. Kitap okuma alışkınlığı da edindim. Kimseden hayır bulamazsam, oturup iki kitap okuyarak kafamı toparlar, kendime gelirim. Dolayısıyla en çok aradığım bir şey olmadı. Aklımıza, vicdanımıza ve merhametimize mukayyet olma mücadelesi verdiğimiz bir çağda yaşıyoruz. Bu özel çağda özen gösterilmesi gerekenlerin daha çok sözcüsü ve öğretmeni olma hayalim var. Açıkçası 10-20 yıl sonrasında kendimi öğretmen olarak görüyorum.”
İlk sinema filmi: İnan Temelkuran/ Bornova Bornova
Hayata bakışı: “Tüm zamanını ekonomik bir zamanda birden fazla şey yapmakla geçiriyor. Çalışmak en mutlu olduğu şey. “Senaryo çalışıyorum, albüm yapmak için ufak ufak çalışmalar başladı, radyo programım devam ediyor, tiyatro yapıyorum, kitap yazıyorum, resim yapıyorum (sanırım en beceriksiz olduğum kısım bu). Bitmek bilmeyen bir enerji hissediyorum. Sanırım enerjiyi doğru yere yönlendirmek karşılığını buluyor. Sevdiğim işi yapıyorum çünkü. Yazı yazmak benim için bir öğrenim yolculuğu. Yazarken araştırabiliyorum, yanılabiliyorum, sakinleşebiliyorum, bilmediğim birçok yazarı okuyorum ve hayatımı, etrafımı sessizleştirebiliyorum. Kitap okumak ve yazı yazmak hayatımı anlamlandırıyor. Mesleğimi zenginleştiriyor.”
İş hayatına bakışı: Oyunculuğa meslek olarak bakıyor, şöhret olmak gibi bir derdi yok. “Bu işten para kazanıyorum. Ben de fatura ödüyorum. Ünlülüğü konforlu bir şey zannediyordum ama öyle olmadığını gördüm. Hayatım boyunca ünlülük sorusuna adam akıllı cevap veremedim. Sanatçı adayı olarak şunu söyleyebilirim; sadece anlatarak ve açıklayarak örnek olan bir sanatçı değil, olması gerektiği gibi yaşayarak da topluma bir şeyler kazandıran biri olmak istiyorum. Kamera karşısında bir yola çıkıyorum. İnsanlar da onun yolculuğu izliyor. Onların hayatını anlattığım için ‘Ben de böyle bir şey yaşadım, bu kadını çok iyi anlı- yorum’ dedikleri yerde onlarla buluşmuş oluyoruz. Benim oyunculuğum onların sırlarıyla buluşmuş oluyor. Hem o sırlara sahip olup, hem de sırf ben istediğim için o toplumu değiştiremem. Ama toplumun bir şeye ihtiyacı olduğunu görüyorsam ona destek vermek benim insani görevimdir.”
Kariyer planı: İyi bir karakter oyuncusu olmak istiyor. Tek arzusu, oynayabildiği kadar oynamak, çalışabildiği kadar çalışmak. “İşler hızlı tüketiliyor. İyi bir yönetmen tarafından keşfedildiğinde, iyi bir filmde oynuyorsun ve vicdanın rahatlıyor. Her idealist oyuncu gibi kendimi sinema filmlerine saklıyorum. Her şeyden sıkılıp, dünyanın öbür ucuna yerleştiğimde kolumun altında iyi bir film olsun istiyorum. Daha onur verici ne olabilir!”
Gelecek Hayali: Sürekli kendisiyle ilgili kuracağı bir hayali yok. Tüm insanları iyileştirecek hayaller kurmaya ihtiyacımız olduğunu düşünüyor. “Bu saatten sonra kendimden çok çocukların kurduğu hayallerin özgürlüğü ve özgünlüğü için mücadele etmeliyim. İnancım bu yönde. Yeteneklerim kendimi ifade ediş biçimim. Fazla kalıcı olmadığım dünyamı anlamlandırma yolculuğum. Bunlar sanatla ifade edilirse ve topluma faydalı olursa içinde yaşadığım toplum da mutlu olur. Öyle görünüyor ki, artık bir insanı mutlu edebilmek bir yetenek. Çocukları daha mutlu edecek güzel projeler geçiyor kafamdan. İlerleyen zamanda hayata geçireceğim birkaç hayalim var. Yetenekler faydaya dönüşünce güzelleşiyor.
Kaygıları: Şiddeti rasyonalize eden her türlü eyleme karşı. Kadına şiddet ve tacizle ilgili yapılan yasa çalışmasını yakından takip ediyor. Ayrıca, çocukların, hayvanların haklarını ve oyuncuların telif hakkı problemini de yakından takip ediyor. “Daha da çokça konu var. Her bir konuyla alakalı güncellenen süreci izliyorum elbette. Türkiye’de bu anlamda önümüzdeki zamanla ilgili umudum var. Bu ülkeyi seviyorum. Bu aşk gibidir. Bazen kızsam da karşı dursam da yaşadığım topraklar benim sevdiğimdir. Çalışmaya, üretmeye devam edeceğiz. Umudumuzu yitirmeyeceğiz. Mevlana’nın dediği gibi, ‘İyi ve kötünün olmadığı bir yer var, seninle orada buluşacağız.’”
Rol modeli: Pek çok isim var, başlıcaları: Sezen Aksu, Hümeyra, Debra Winger, Miles Davis, Marlene Dietrich, Edith Piaf, Demet Akbağ, Münir Özkul ve Macide Tanır.
Sosyal medya ile arası nasıl: Sosyal medyanın iyi niyetli bir araç olarak kullanılması gerektiğini düşünüyor ve aktif olarak kullanıyor. “Sosyal medya sosyal mesaj verdiği zaman kıymetli ve hızlı bir araç. Siyahla beyazın net göründüğü global algı düzeyinde, birbirimizi anlamak ve haberdar olmak için iyi bir araç ama başkalarının hayatıyla ilgili sınır ihlali gerçekleştirmek için kullanıldığında hoşgörüden ve öz saygıdan bahsedemeyiz. Sosyal medya iyi niyetli bir araç olmalı.”
Kimlere hayranlık duyar? Sezen Aksu’ya hayran. “‘Kaldırım Serçesi’ filmini izledikten sonra Sezen Aksu’nun biyografisinin çekilmesini çok istedim. Hayatını oynamayı çok istiyorum.Hatta henüz ünlü olmamış, İzmir’deki Sezen’i oynamak isterim. Başkası oynasa boğmam ama kızarım.”
İstanbul’un en sevdiği semtleri? Karaköy, Balat, Sultanahmet, Moda, Galata ve Tünel.
İstanbul’da nerelerde zaman geçirmeyi seviyor? BobGym. Ankara’dan buraya gelmesini istediğim en hayran olduğum hobi ve spor salonu. Devamlı oradayım. Dolmabahçe ve Karaköy’deki kafeleri severim. Bir de evim diyebileceğim Jash Meyhane.
İstanbul’dan bir yere gittiğinde en çok neyini özlemiş olarak geri dönüyor? Deniz kenarını.
Evde ne yapar? Yalnız kalmak istediğinde evdeki hobi odasında, kitaplarının arasında vakit geçirmeyi seviyor. Bunun dışında resim yapıyor, yazı yazıyor.
Neye para harcar? Parayla ilişkisini; Miguel de Cervantes’in ‘Hiçbir zaman kendi gücünüzle edinebileceğiniz bir şey için dilenmeyin’ ile Francis Bacon’un ‘Para gübre gibidir, dağıtılmadıkça bir işe yaramaz’ sözlerindeki felsefeye göre konumlandırıyor. “Çalışırız, iyisiyle kötüsüyle para kazanırız ama bu bizim pazar günü arkadaşlarımızla geçireceğimiz vaktin hiçbir zaman üstünde olmamalı. Para kazanma hırsımız ve ne kadar kazandığımız karakterimiz olmamalı. İnsan istediği işi yapmalı. Bu sözleri gerçekten çok çalışmış bir kız olarak sarf ediyorum. Para konusuna çok takılmıyorum.”
TELEVİZYON DİZİLERİ
1998 – Ruhsar
2000 – Eyvah Kızım Büyüdü
2005/2006 – Aliye / Nuray
2004 – Büyük Buluşma / Filiz
2006 – Kız Babası
2008/2010– Canım Ailem / Nurcan
2010 – Küçük Sırlar / Ceyla
2011 – Yerden Yüksek
2012 – İbreti Ailem / Yıldız
2012 /2014 – Yalan Dünya /Eylem-Vasfiye Teyze
2014/2015- Gönül İşleri / Kader
2016/2017-Anne / Şule Akçay
2018- Tehlikeli Karım / Derin Günday Boztepe
SİNEMA FİLMLERİ
2009 – Bornova Bornova / Ceren
2011 – Kaybedenler Kulübü/ Yurttaki Kız
2012- Velvet Socks/Ex- Girlfriend
2012- Ve Sonsuza Kadar Mutlu Yaşadılar/ Bilge Doğan (Kısa Film)
2016- Bizans Oyunları – 5. Klitorya
2018- Hedefim Sensin/ Leyla
2018- Düğüm Salonu / Buse
TİYATRO OYUNLARI
2018- Evvel Zaman Dışından Masallar: Kırmızı Başlıklı Kız Uzayda / Yazar
2017- Martı/ Anton Çehov/ Pürtelaş Tiyatro
2013 – Kabin – Kemal Hamamcıoğlu – Craft Tiyatro
2010 – Punk Rock – Simon Stephens – Tiyatro Dot
Vur / Yağmala / Yeniden / Odyssiea
ÖDÜLLERİ
2013- 40. Altın Kelebek Ödülleri / En İyi Kadın Komedi Oyuncusu /Yalan Dünya
2014- Bilkent Televizyon Ödülleri /En İyi Komedi Dizisi Kadın Oyuncu /Yalan Dünya