Ana sayfa Oyuncu Biyografileri İlay Erkök Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

İlay Erkök Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

İlay Erkök, 1 Ekim 1993 tarihinde İstanbul’da doğmuştur. Türk dizi ve sinema oyuncusu.

Adı: İlay Erkök
Doğum Tarihi: 1 Ekim 1993
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.70 m.
Kilosu: 55 kilo
Burcu: Terazi
Göz Rengi: Mavi
Instagram: https://www.instagram.com/ilayerkok/
Evcil Hayvanları: Köpeği var.

İlay Erkök Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Çocukluk yılları: Oyunculuk macerası ilkokul yıllarında başladı. “Oyunculuk serüvenim ilkokulda öğretmenimizin bir etkinlik için monolog hazırlayıp gelmemizi istemesiyle başladı. Abim sayesinde tanıştığım Shakespeare ve onun muhteşem oyunu Hamlet’in ‘olmak ya da olmamak’ tiradını ezberleyip okulda sergilediğim performansımdan sonra aldığım alkış, tebrik mesajları beni buralara kadar getirmiş oldu.”

Eğitim hayatı: Lisans eğitimini İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nde tamamladı.  Royal Conservatoire of Scotland’da oyunculuk eğitimi aldı. İngiltere’den döndükten sonta, ünlü komedyen Tolga Çevik’in asistanlığını yaptı.

Hayatının dönüm noktası: İstanbul Devlet Konservatuarı’ndan Kraliyet ailesi bursuyla İngiltere’ye gitmesiyle hayatının akışı değişti. “İngiltere Kraliyet Akademisi’nden burs almıştım. Bu burs için de İstanbul Üniversitesi’ndeki okulumu dondurmam gerekiyordu. Bunu dondurduğum zaman bir vizeyle alakalı sıkıntı çıkmıştı, okulla arasında denklik sistemini yapamamışlardı. Bu yüzden vizemden red yemiştim. Öyle olunca da ben bir süre İngiltere’ye gidemeyecek oldum. Kendimi evlilik programları izlerken ve bulaşık yıkarken buldum. Çünkü okula gidemiyordum İstanbul’da. Sonra bir cumartesi gecesi rüyamda kraliçeyi gördüm. Kraliçe dedi ki; ‘Yavrum ben senin ninen sayılırım bana yaz.’ Ailem de ben bugün uzaya çıkacağım desem her zaman desteklerler. Neden diye sorular sorup beni geriye döndürmezler. İngilizce hocam ve abimle birlikte kraliçeye mektup yazdık. 15 gün içerisinde cevap geldi. Böylelikle İskoçya Kraliyet Akademisi serüvenim başlamış oldu. Bana göre; her şey Kraliçeye mektup yazmaya karar vermem ve bu kararımı eyleme dökmemle gerçekleşti. Çünkü hiçbir şeyin imkansız olmadığını anladım. Gerçekten yürekten bir şeye inanıp sahip olmak istiyorsan, attığın adımlarla hikayenin de baş kahramanı oluyorsun.”

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına 2013 yılında, ‘Güneşi Beklerken’ dizisinde canlandırdığı ‘Demet’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Hercai’ dizisinde canlandırdığı ‘Yaren Şadoğlu’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Küçük yaşlardan itibaren her zaman hedeflerini belirleyip onların peşinden gidiyor. İmkansızlara inanan biri değil. ”Çok sabırlıyım ve çok empati kuruyorum. İnsanlarla ilgili çok hassasım. Bu durum bazen bana zarar verici olabiliyor. İnsanların dertleriyle dertlenmek sesimin kısılmasına yol açtı. Bazen dışarı çıktığımda o insanların psikolojik hayatlarını geride bırakmam gerekiyor ama ben yapamıyorum. Ben her zaman bana anlatılan şeylere yardım etmem gerektiğini düşündüğüm için onların sorumluluğu ile hayata başlıyorum. Bu da güne yeni başlayan bir insan için pek güzel olmuyor.”

Sosyal: Boş zamanlarında yemek yapmayı, sportif aktivitelerde bulunmayı, arkadaşlarıyla güzel, eğlenceli vakit geçirmeyi seviyor. “Vaktim oldukça ailemi ve köpeğimi ziyaret edip, onlarla oturup film izlemeyi tercih eden evcimen bir yapıya sahibim. Kendimle baş başa kalmayı çok seven biriyim. Asıl o zamanlarda daha özgür ve daha hayalperestim. Boş günlerimde canım ne isterse onu yapıyorum. Bu pandemi sürecinden dolayı genelde plan yapmadan geçiriyorum günlerimi. 11 gibi uyanıp kahvemi yudumlayıp, yoga yapıyorum. Strechinglerim bittikten sonra, kendime güzel bir porridge hazırlıyorum ve merak ettiğim filmlerden birini seçip yanına da sıcak süt yapıp, filmi izliyorum. Akşam yemeğimi de çok hafif yiyecekler yiyerek tamamlıyorum. Uyumadan önce de heyecanla yarım bıraktığım yabancı dizileri izliyorum.”

Düşünce yapısı: Bazen insanların kendisini suiistimal ettiğini düşünüyor. “Babam bana ” Fazla mütevazı olma inanırlar” diyor. Bazen çizgiyi doğru ayarlayamadığım için herhangi bir insan bu mütevazılığımı art niyetli kullanabiliyor. İnsanların kalbini kırmak gibi bir durumum yok. Ama bazen bu suistimaller çok zorlayıcı olabiliyor.”

İlay Erkök Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Mutluluk kaynağı: İspanya’da düzenlenen ülkenin uzun soluklu ve en prestijli televizyon ödülleri ‘Premios Telenovelas Espana’nın Türkiye kategorisinde ‘En İyi Genç Kadın Oyuncu’ ödülünün sahibi olmaktan mutluluk duyuyor. “Tabii gurur verici bir olay. Dizimizin uluslararası başarısından dolayı çok mutluyum. Ama önceliğim, ödül aldığım ülke olan İspanya’yı ziyaret etmek. Ve bu sürecimde beni yalnız bırakmayan takipçilerimle buluşmak.”

İlk sinema filmi: Murat Onbul/ İlk Öpücük

Hayata bakışı: Neşeli ve pozitif birisi, hayata bakışını şu sözlerle ifade ediyor. “Bir gün bayramdı. Ben annemlerin aldığı ayakkabıyı beğenmedim. Sonra annem o aldığı bayram hediyesini benden geri aldı ve “Yarın sabah benimle erken kalkıp geleceksin” dedi. Sonra ben hediyeden oldum ve bir daha bana bayram hediyesi gelmedi. Küçük bir çocuğun gösterdiği bir sitemdi aslında neden diğeri alınmadı diye. Annem o zamanlar engelliler derneğinde görev alıyordu. Beni bir köye götürdü. O köyde annem bacağı olmayan çocuklara tekerlekli sandalye verdi. Annem beni oraya götürdüğünde o çocuğun tekerlekli sandalye ile ne kadar mutlu olduğunu gördüm. Oradan çıktığımızda annem bana dedi ki; ‘Senin hayatta her şeyin var. Önce şükretmeyi bilmelisin. Sen bu ayakkabıya tepki gösterirken o çocuğun bir ayağı bile yok. O yüzden hayata her zaman şükrederek ve iyi bakmalısın.’ Dört-beş yaşlarında aldığım bir hayat dersiydi bu. O zamandan beri hayatımda her şeye çok daha pozitif ve neşeli bakmaya çalışıyorum.

İş hayatına bakışı: Oyunculuk mesleğinin en sevdiği yönü; Kendisi  dışında bir karakter yaratmayı seviyor olması. “Bu bir gün aşçı, bir gün polis veyahut başka bir şey olabiliyorsunuz. Yeni karakter yaratırken de yeni hikayeler kurmak iyi geliyor bana. Benim bilmediğim, düşünmediğim tüm empati tarafımı dört bir yandan kuşatıp canlandırmama sebep oluyor. Her oynadığım dizi veya filmde seyirci farklı bir İlay Erkök görsün istiyorum.” Eğitimli oyuncu olarak sektörde kendimi yalnız hissetmiyorum.  Çünkü artık bir şekilde bilinçlenmeye başladı toplumumuz. Özellikle Z Kuşağı diyebilirim. Daha bilgili ve donanımlı gelmeye çalıştıklarını düşünüyorum. Kendi dönemimde veya kendi sektörümde de eğitimli olmadan da entelektüel olabiliyorlar. Yalnız hissetmiyorum kendimi ama azınlık olduğumuzu düşünüyorum.”

Gelecek Hayali:  “İlerisi için hedefini, “Mümkünse uzayda bile tanınmak isterim” sözleriyle ifade ediyor. “ Bir şekilde doğru bir şey yaptığımı hissettiriyor bana bir yerlerde biliniyor olmak. Bu duyguyu hissetmek çok güzel. Hatta oradaki kitlelerden ötürü ben şu an tüm seyahat planlamalarımı, yer aldığım projelerin yayınlandığı yerlerde yapmaya çalışıyorum. Hem o insanlarla bir şekilde görüşebilmek hem de görmediğim yerleri keşfetmek istiyorum. Örnek aldığım oyuncular ve çalışmak istediğim yönetmenler tabiki var. Saymakla bitmez. Her bir yönetmenin bana kattığı bir benlik var. Ama aklıma gelenleri söylemek gerekirse Fatih Akın, Alejandro Amenabar, Nuri Bilge Ceylan, Gaspar Noe , Xavier Dolan diyebilirim. Oyuncu olarak da Natalie Portman, James Mcavoy ve Elizabeth Moss.”

İlay Erkök Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Hobileri: Oyunculuk dışındaki ilgi alanları; müzik ve resim. “Konservatuar eğitimi, şan eğitimi aldım ama şarkı söylemek konusunda çok iddialı değilim. Duygularımı şarkı olarak yazıya dökmeyi seviyorum. Özel anılarımı, kendimi özel hissettiğim anıları bir not defterim var oraya yazıyorum. İyi resim çizerim diyemiyorum tabii ama dünyadan kopmak için kendimce yağlı boya çizimler yapıyorum. Bunlar bana inanılmaz ilham veriyor. Bunun dışında yemek yapmak benim için sanatla alakalı bir şey. Benim çok farklı perspektiften bakmamı sağlıyor. Kafamı boşaltıp alternatif yollar görebileceğim şeyler yapmayı seviyorum.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2021- İlk ve Son

2019/2021 – Hercai /Yaren Şadoğlu

2018 – Darısı Başımıza / Nur

2016 – Hayatımın Aşkı / Sezen Şenkal

2015/2016 – İnadına Aşk / Damla Başar

2013 – Güneşi Beklerken / Genç Demet

SİNEMA FİLMLERİ

2017 – İlk Öpücük / Çağla

2017 – Seni Gidi Seni / Elif

2016 – Çetin Ceviz 2 / Ayşen (TV Filmi)