İT Band Sendromu genellikle sporcularda görülen bir durumdur. İT Band ya da İliotibial Band, kalçadan başlayıp dizin dış yanına kadar uzanan Tensor Fascia Latae kasına verilen isimdir. Dizin sürekli bükülüp açıldığı durumlarda bandın kemik üzerine uyguladığı baskı sonucu sürtünmeyle beraber özellikle dizin dış tarafında ve genel olarak tüm bacağın dış tarafında ağrıya sebep olur.
Kimlerde görülür?
İT Band Sendromu genellikle koşucularda, bisiklet sporcularında, triatletlerde, kayak sporcularında ve bunlara benzer dizin bükülü olarak çok kullanıldığı spor kategorilerinde karşımıza çıkar.
Bacak boyu farkları, İT Bandın gergin oluşu, uzun süre aynı açıyla koşma, yokuş aşağı uzun süre koşma, yanlış ve bilinçsiz antreman ve koşular İT Band Senromunun bazı sebepleridir.
Belirtileri nelerdir?
Dizin hafif bükülü olduğu durumlarda(30-45 derece) kendini daha çok belli eder. Erken evrelerinde hareket esnasında ağrı artarken dinlenme esnasında ağrı şikayeti olmaz. Ağrılar genelde dizin dış yanındadır. İlerleyen evrelerde, hafif şişlik ve dinlenme esnasında da devam eden ağrılar oluşabilir.
Tedavisi nasıldır?
Gerekli testler yapıldıktan ve teşhis koyulduktan sonra, ortalama 2 – 3 hafta süreyle spora ve antrenmana ara verilmesi önerilir. Doktor kontrolünde olması şartıyla ağrı kesici ve gevşetici ilaç kullanımı uygulanabilir. Ve en önemlisi bu süreçte fizik tedavi ile doğru güçlenme, germe tedavileri uygulanmalıdır. Sendromun erken evresinde günde 2-3 seferlik buz tedavisi uygulanabilir. En küçük bir yanlış basmadan dolayı bütün herşeyin başa dönebileceği unutulmamalı ve sporcuların olmazsa olmazı kişiye özel ortopedik tabanlıklar ile uzmanlar eşliğinde bu tedavi süreci mutlaka desteklenmelidir.