Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Melis Birkan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Melis Birkan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Melis Birkan, 15 Temmuz Ankara’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Melis Birkan
Doğum Tarihi: 15 Temmuz 1982
Doğum Yeri: İstanbul
Boyu: 1.74 m.
Kilosu:  63 kilo
Burcu: Yengeç
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Kahverengi
Annesi: Selda Birkan
Babası: Cevdet Birkan
Kardeşleri: Tek çocuk
Instagram: https://www.instagram.com/melis.birkan/
Evcil Hayvanları: Kedileri var.

Melis Birkan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi:  Anne ve babası ekonomist, ailenin tek çocuğu, Ankara’da doğdu, babasının işi dolayısıyla İlkokuldan sonra İstanbul’a yerleşti. “Üç kişilik, çekirdek aile tabir edilen bir ailede büyüdüm. Ailemle birlikte çok gülüyor, çok eğleniyoruz. Ankara’da doğdum, Ankara’da büyüdüm. İlkokul bittikten sonra İstanbul’a geldik. Annem de babam da ekonomi mezunu. Babam ekonomistti aslında, uzun süre borsada çalıştı, şimdi bir üniversitede hocalık yapıyor. Annem de bir süre İngilizce öğretmenliği yaptı ama hayatı babam ve beni toparlamakla geçti.”

Çocukluk yılları: İçgüdüsel olarak henüz altı yaşındayken dans etmek istediğini fark etti. Ortaokul ve lisede bale eğitimi aldı. “Okurken yedi sene yevmiyeli olarak AKM’de çalıştım. Ama Türkiye, dans için elverişli bir ülke değil. Bu yüzden dansçı olmak konusunda tereddütlerim vardı. Kendi kendime kontrolümün elimde olmasını gerektiren bir okulda okudum. Konservatuar öğrencisiyim ve bu diğer okullara göre biraz daha zordur. İster istemez sorumluluk adına erken büyümem gerekti. Ben okurken babam çalışıyordu. Annem her anlamda evin düzenini sağlamak için birçok fedakârlık yaparak, ailesini bir arada tuttu. Ama yapmak istediklerini de yaptı. Mutlu bir ailede büyüdüm büyük travmalarım yok. Başka bir iş de yapabilirdim. Ama bunun oyunculuk olma ihtimali çok düşüktü. Hiç hayal etmediğim bir şeydi oyunculuk.”

Eğitim hayatı: İlköğretim ve lise yıllarında Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda bale dersleri aldı. Aynı üniversitede modern dans eğitimini tamamladı.

Hayatının dönüm noktası: Dans gösterisi için katıldığı bir davette makyaj yapmamış haliyle menajer Özlem Durak tarafından fark edilmesiyle hayatının akışı değişti. “Özlem Durak, dans edeceğim bir davette,  uzaktan, loş ışıklar altında, hiç makyajsız halimle beni görüyor ve hemen ‘kim bu kız?’ diye soruyor yanındakilere. Sonra da bana kartını vererek ‘beni ara’ dedi. Aradım aramasına ama bir yandan da oyuncu olmamak için uzun süre direndim çünkü o ana kadar aklımın ucundan bile geçmiyordu oyunculuk, yapabileceğime de inanmıyordum zaten. Ama düşünsenize, karşınızda sizi sadece birkaç saniye görüp, size sizden daha çok inanan bir insan var! Bu durumu görmezden gelemedim ve bir buçuk yıl kadar direndikten sonra ‘Tarz-ı Hayat’ adlı programı sunarak kameralara ısınma turu başladı benim için.  Ardından ‘Çapkın’ dizisi, sonra ‘Barda’, ‘Amerikalılar Karadeniz’de 2’ filmleri geldi. Derken ‘Köprü’ dizisi, arkasından da ilk kez Çağan Irmak’la tanıştığım ‘Ulak’ filmi geldi. Özlem’le tanışmam, Çağan ve ‘Issız Adam’, bunlar bir şekilde benim için ciddi dönüm noktaları. ‘Issız Adam’ın benim için önemi büyük. Çağan bana bunu önceden söylemişti zaten, beni aradığında, ‘başka bir şey olacak senin için’ demişti. ‘Ben rol için sadece seni düşündüm, senin olmanı istiyorum’ dedi. Ben de daha o an rolü kabul ettim. Çağan her ne kadar sen önce bir senaryoyu oku dese de, ben kararımı vermiştim.”

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, 2005 yılında ‘Çapkın’ dizisinde canlandırdığı ‘Kiraz’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Issız Adam’ filminde canlandırdığı ‘Ada’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Sosyal: İşten arta kalan zamanlarında sevdikleri ile vakit geçirmeyi seviyor. “İki kedim var, onlarla ilgileniyorum. Haftada üç-dört gün spor yapıyorum. Pilates yaptım uzun süre. Şimdi farklı şeyler deniyorum. Bir hocamla boks çalışıyorum. Bir başka hocamla da başka antrenmanlar yapıyoruz; kinesis de var içinde, pilates hareketleri de var. Arkadaşlarımla buluşuyorum, sinemaya gidiyorum.”

Düşünce yapısı: Daha çok işiyle gündeme gelmeyi seviyor, magazinsel olmaktan hoşlanmıyor. “Benim de sinir yanlarım ve beceremediğim şeyler var. Sadece dışarı yansıtmıyorum, yakınlarım bilir. Daha çok işimle bilinmek daha iyi. İnsanların aklında kalan oynadığım karakterler aslında.

Melis Birkan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Hiç ünlü olma hayali kurmayan biri olarak, şöhret olma fikri beni korkutmadı çünkü ben şöhreti sadece tanınmak olarak algılıyorum. Benim hayatımda ünlü olmak hiçbir şey değiştirmedi. İşim bitince eskiden ne yapıyorsam yine aynı şeyleri yapıyorum. Magazinde görünüyor olmanın da işe belki bir katkısı vardır ama ben hâlâ alışamıyorum. Panikliyorum. Çünkü bir mağazaya gidiyorum, bir şeyler alıyorum; hop bir fotoğraf çekiyor. Neden bahsedeceğimi bilmiyorum. Yani lokum almaya gittiğimde lokumu mu anlatmalıyım? Bazı insanlar bu konuda profesyonel. Magazine iki söz söylüyor, pozunu veriyor ve yoluna devam ediyor. Kıskanıyorum onları valla. İleride belki rahatlayabilirim. Yine de çeşitlilik güzel.”

Mutluluk kaynağı:  Şu anda bulunduğu yerde olmaktan mutlu. İnişler ve çıkışlar bu işin dinamiği. Sürekli yukarıda olması da sürekli aşağıda olması da insana zarar verir. Şöhretin, mesleğin bir getirisi olduğunun bilincinde olup artmasına, azalmasına takılmadan anın tadını çıkarmak lazım. İçinde olduğum durumdan gayet memnunum. Bazen hiç kimsenin tanımıyor olması, görünmez olmak güzel geliyor, bazen de birinin tanıyıp bir şey söylemesi, fotoğraf çektirmek istemesi mutluluk veriyor.

İlk sinema filmi: Serdar Akar / Barda

Aşka bakışı: “Aşk, umut ve hayal kurmak demek. Ondan vazgeçiyor olmak, kendinizle ilgili çok fazla şeyden vazgeçmek demek. Romantizmi kaybetmemek gerek.”

Hayata bakışı: Her işe sıfır noktasından başlamanın kendine dürüst davranmayı sağladığını düşünüyor. “ ‘Bunu yaptım, bunu yaptım, bunu da kesin yaparım’ demek hiç bana göre değil. Oyunculuğu sevmeseydim eğer, başka bir şey denerdim. Ama ne olurdu bilmiyorum. Bu olmazsa başka bir şey yapamam diye düşünmedim hiç. Öyle bir sıkılganlığım yok hayatla ilgili. İnsan mutlaka başka bir şey bulur. Dans okuduğum için öğretmenlik mi yapardım bilmiyorum. İrili ufaklı işler de denemiştim zaten okuldan sonra. Çünkü dansa ilkokuldan sonra başlıyorsunuz. İnsanın mesleğine karar verebileceği bir yaş değil. Beğenilmek kadar beğenilmemek de var. Herkesin birini beğeniyor olması ya da beğenmemesi tamamen yalan. Her şeyi, herkesi beğenemeyiz. Herkes de bizi beğenemez. İyisi kadar kötüsünü de söyleyen de olacaktır. Siber zorbalığa gitmeyen iyi niyetli her eleştiriye açığım.”

İş hayatına bakışı: Oyunculuk yapmaktan büyük keyif alıyor. Yoğun temposu var ve bu durumdan gayet memnun. “Durmaya da gerek var elbette, zamanı gelir dururum. Şu andaki tempo gayet koşuşturmacalı, ben de ona ayak uydurmaya çalışıyorum. Ama tüm bu hız içerisinde set dışında  çok sakin bir hayatım var. Özel hayatım benim için en önemli ve sadece bana kalması gereken taraf. Bunun işime şöyle bir yansıması var. Ben her seferinde değişik karakterler canlandıracaksam ve bunu yapmaya devam edeceksem, insanların benimle ilgili çok fazla fikri olmasını, belirli cümlelerinin olmasını istemiyorum. Çünkü çok uç bazı karakterler canlandırmanız gerektiğinde ister istemez o bildiğiniz şeyler alt benliğinizde duruyor.  O yüzden canlandıracağım karakterlerin daha önemli olabilmesi adına bu bilinmezliği önemsiyorum. Daha işin çok başındayım, belli bir seviyede olup da bunları konuşuyor olsam daha kolay belki. Ama sakin bir hayatım var, ekstra hiçbir şey yapmıyorum. Ki bu yoğunluk içerisinde zaten çok fazla bir şey yapacak vaktim olmuyor. Ama onun dışında yaptığım ve yaşadığım şeyleri çok fazla da değiştirmedim.”

Kariyer planı: Dizi, sinema, tiyatro, mesleğinin her dalını çok seviyor ve hayat boyu mesleğini icra etmek istiyor. “Benim yaşım için başarılı ya da başarısız demek erken. Kendi adıma yaptığım her şeyden mutluyum. İçim çok rahat. Yaptığım iş, uzun seneler ölünceye kadar yapılacak bir iş. Bu işi seviyorum ve hayatımın her evresinde oyunculuk yapmak istiyorum. Sevdiğin işi yapıyor olabilmek çok büyük bir lüks, şükrediyorum. Tiyatroyu da çok sevdim. O beni bırakmazsa ben tiyatroyu bırakmam. Bu işi çok sevdim çünkü. Çok ayrı bir tadı ve heyecanı var.”

Kaygıları: Hayvanları çok seviyor ve insanlar tarafından onlara verilen zarardan kaygı duyuyor. “Bu dünyada sadece insanlar yaşamıyor, başka canlılar var. Onların alanlarını işgal ettiğimizden onları korumakla yükümlüyüz. Ben böyle düşünüyorum. Herkes elinden gelen küçücük bir şeyi dahi yapmalı.”

Erkekte çekicilik kriteri: Önemli kıstasları var. İnsanın kendini yetiştirme tarzı, yetiştiği aile ve temizlik gibi.  “Başarılı ve işini iyi yapan birini gördüğümde de etkilenirim. Duygusal bir insan olduğum için, beni anlayabilecek insanlardan etkileniyorum.”

Melis Birkan Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Hobisi: Seramik ile uğraşıyor ve hobi olarak başladığı bu uğraşı zamanla profesyonelliğe taşıdı. “Su ile toprağın bir araya gelmesiyle çamuru elde etmek, ateşle pişirmek, hava ile kurutmak, tüm süreçler çok doğal ve doğadan. Tasarıma, el yapımı her şeye meraklıyım. İnsanın kendi yaptığı bir şeyi kullanabilmesi ne kadar güzel diye düşünmüştüm. Hocam Tülin Bozöyük’ün derslerine katılmaya başladım. O gün bugündür elimiz çamurda. Seramik bana sabırlı olmayı öğretti. Sabırlı olduğumu düşünüyorum ama burada daha sakin olman gerekiyor. En beklemediğin anda yaptığın şey dökülüp kırılabiliyor. Her şeye baştan başlanıyor ve hiçbir şeye küsmemek gerekiyor. Terapi gibi, kişisel gelişim gibi. Kendinle baş başa kalıyorsun.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2005 – Çapkın / Kiraz

2006– Köprü / Elmas

2006 – İyi ki Varsın / Gizem

2007 – Komedi Dükkanı (Konuk Oyuncu)

2008 – Ayışığı / Zeynep

2009 – Bu Kalp Seni Unutur mu? / Cemile

2009 – Avrupa Yakası

2010 – Deli Saraylı / Hüma

2012 – İşler Güçler (Konuk Oyuncu)

2012/2014 – Leyla ile Mecnun / Leyla

2013 – Saklı Kalan / Defne Başar

2015/2016 – Büyük Sürgün Kafkasya / Safiye

2016 – 46 Yok Olan / Ceyla

2019 – Söz / Linda Gacoin

2020- Sefirin Kızı / Canan

2020- Menajerimi Ara/ Melis Birkan

SİNEMA FİLMLERİ

2003- Delinin Rüyaları

2007 – Barda / Nil

2007 – Amerikalılar Karadeniz’de 2 / Çiçek

2007 – Ulak / Emine-Ümmü

2008 – Issız Adam / Ada

2009 – Adını Sen Koy / Aybike

2016 – Sen Benim Her Şeyimsin / Pınar

TİYATRO OYUNLARI

2019 Yeni Bir Şarkı / Oyuncu

2015- En Kısa Gecenin Rüyası / Helena

2015- Bira Fabrikası / Beyazbüyü

ÖDÜLLERİ

2009 – 14.Sadri Alışık Ödülleri / En İyi Kadın Oyuncu / Issız Adam