Ana sayfa Ayak Sağlığı Ortopedik Terlik

Ortopedik Terlik

tarafından necati

Sıcak yaz günlerinin vazgeçilmezi olan terlikler, ayaklarımızı en özgür bırakmak istediğimiz zamanlarda hep yanımızda olmuştur. Tatillerde, gezilerde, yürüyüşlerde kavurucu sıcakların etkisindeyken bir de çorap ve ayakkabılarla ayaklarımızı yorgun düşürmek istemeyiz. Tam da bu noktada kullandığımız terliklerin önemi bir kez daha ön plana çıkıyor. Kullandığımız terlikler nasıl olmalı? Nasıl daha sağlıklı bir seçim yaparız?

Neden ortopedik terlik
Göz ardı edilmemesi gereken bir başka şey ‘Basış bozukluğu’dur.
Basış bozukluklarının etkisi altında olan ayaklar, tüm vücut kinetik zincirinde oluşabilecek problemlere zemin hazırlar. Pronasyon(içe basma) veya supinasyon(dışa basma) duruşunda olan ayakları, ayak tabanında düşük kemer hatları ve yüksek kavisli kemer hatları takip eder. Bu duruş şekillerinde olan ayaklar, ayak bileği ağrıları, diz ağrıları, bel ve boyun ağrıları şikayetlerini beraberinde getirecektir. Belki farkında bile olmadığımız yürüyüş performansımızı etkileme, çabuk yorulma durumlarını da ortaya çıkaracaktır.

Terliklerimiz nasıl seçmeliyiz?
Günümüzde her insanda çok çeşitli terlik modelleri görürüz. Düz yumuşak terlikler, sert terlikler, parmak arası terlikler, ince-kalın terlikler gibi liste uzar. Bir terliğin sağlık açısından kullanıma uygun olanı, ortopedik özellikte olmasından, ayak kemer hatlarını doğru bir şekilde destekliyor olmasından geçer. Sık bir şekilde kullanılan ince ve düz parmak arası terlikler, zeminle ayak arasında bir tabaka oluşturup yürümeyi kolaylaştırsa bile, vücut ağırlığımız aktarılırken hiç bir şekilde ayağı desteklemez. Desteklemediği gibi, yastıklama özelliği de aktif olmadığından vücut ağırlığını zemine sert bir şekilde aktarır ve ciddi taban ağrılarına, bilek ve diz ağrılarına sebep olur.

Aynı kişiye özel ortopedik tabanlıklarda olduğu gibi kişiye özel ortopedik terlik hazırlamakta mümkündür. Ortopedik olarak hazırlanan bu terlikler sayesinde hem basış bozukluklarınızı düzeltmeniz hemde konfor ve sağlık ile evinizde ve dışarıda dolaşabilirsiniz.