‘KARANLIK GÖREV’İN ÖZÜ, ‘VATANIM SENSİN’LE DENK!
Senaryosu ve yönetmenliği Jee-woon Kim’e ait olup Venedik ve Toronto gibi dünyanın önemli festivallerinde gösterilmenin ardından Güney Kore’de 10 günde 4 milyon izleyiciyle gişe rekoru kırarak bu ülkenin Oscar adayı ilan edilen ‘Karanlık Görev/ Age of Shadows’, 1910’da Japonların işgaliyle koloni haline getirilen Kore’nin 1920’li yıllarından bir öykü… Japonya’nın İkinci Dünya Savaşı’daki yenilgisine yani 1945’e dek süren bu işgal döneminde gelişen özgürlük direnişinden bir kesit aktaran yapım, ‘Vatanım Sensin’in film versiyonu şeklinde görülebilecek bir öyküye sahip.
Film, maddi kaynak bulup Kore’nin bağımsızlığını desteklemek için ülkenin zenginine tarihi biblo satma girişimindeki isyancıların ihanete uğrayıp baskın yemesi ve kovalamacayla açılmakta… İşgalci Japon Başkomiser’in hizmetinde çalışan Koreli komiseri hain olarak görüp ‘batan gemiden kaçan fare’ şeklinde niteleyen ve teslim olmaktansa kafasına sıkmayı tercih eden vatanseverin onurlu ölümüyle başlangıcını yapan ‘Karanlık Görev’in devamında, Dürüst Kardeşler isimli bağımsızlık sevdalılarının mücadelesini köstebeklikle bağdaştıran bir gelişimle karşılaşıyoruz. İşte tam da bu noktada film, ‘Vatanım Sensin’le çakışıyor. Nasıl derseniz… Her özgürlük öyküsünde köstebeklik olur mantığının ötesinde, cevabı, ‘Vatanım Sensin’le ‘Karanlık Görev’in benzerliklerini sıralayarak verelim.
– ‘Karanlık Görev’i üstlenen Seul Emniyeti Komiseri Lee Jung-chool, bir yönüyle ‘Vatanım Sensin’deki Tevfik’i anımsatmakta, bir yönüyle de Cevdet’i… Tevfik gibi ülkesinin işgalini kabullenip işgalcilerin yanında yer almış biri. Para ve yeme düşkünlüğüyle de Tevfik’le benzeşen karakterin, isyancıların arasına sızma görevini üstlenmesi, Tevfik’in Kuvvacıların arasına girmesiyle paralel. Dahası tipiyle de onu çağrıştırmakta.
Vatanım Sensin dizisinde asla kabul edilemeyecek durum!
392