Ana sayfa Dizi Haberleri Avlu dizisi için ‘Türkiye’de böyle cezaevi mi var?’ diyenler bir de böyle baksın!

Avlu dizisi için ‘Türkiye’de böyle cezaevi mi var?’ diyenler bir de böyle baksın!

tarafından zk zk

Demet Evgar, Ceren Moray, Nursel Köse, Kenan Ece gibi isimlerin yer aldığı Star’ın yeni dizisi Avlu, ilk bölümüyle adeta olay yarattı. Ekrana fırtına gibi giren diziye yapılan eleştirilerin başında “Türkiye’de böyle cezaevi mi olur?” sorusu geliyordu. Pek çok kesimden cezaevlerinin, gardiyanların yanlış aksettirildiği ile ilgili eleştiriler gelirken, dizinin bir uyarlama olduğu ve kurgu olduğu vurgulandı.

Vatan Gazetesi’nden Oya Doğan, aynı soruyu kendisinin de sorduğunu belirterek bakın hangi açıklamaya dikkat çekti:

“Avustalya dizisinden uyarlama

Gelelim dizinin detaylarına… Avlu; formatı Fremantlemedia’ya ait olan, Avustralya yapımı, 2013 yılından beri yayınlanan Wentworth dizisinin uyarlaması… Aslında Wentworth dizisi de 1979-1986 yılları arasında yayınlanan Prisoners dizisinin uyarlaması… Kısacası elde 70’li, 80’li, 2010’lu yıllarda yayınlanmış ve tutmuş bir eser var. Cezaevine giren Deniz’le yani Demet Evgar’la mekanı tanıdık. Zaten cezaevini izlediğimiz filmlerden ya da okuduğumuz haberlerden, kitaplardan biliyoruz, bir de üzerine öyle yabancı bir mekan izledik ki, kendimi Amerikan dizisi izliyormuş gibi hissettim. Tek tip kıyafet, tek kişilik hücreler, ortak açık alanda çay, kahve, mahkumların elinde bıçaklar, kerpetenler…

Avlu dizisi için 'Türkiye'de böyle cezaevi mi var?' diyenler bir de böyle baksın! 7

Tam Türkiye’de böyle cezaevi mi olur diyordum ki, diziden açıklama geldi. Avlu’daki cezaevi pilot olarak seçilen bir yermiş. O noktadan sonra gerçekçiliği sorgulamak yerine hikayeye bıraktım kendimi…

Deniz Demir, kocasından şiddet gören, kızı kocasını vurunca suçu üstüne alan ve cezaevine giren bir karakter. İçeriye düşer düşmez büyük bir savaşın ortasında kalıyor. Bir yanda Azra, diğer tarafta Kudret!

Eski ve yeninin kıyasıya bir savaşı var. Ancak dizinin eski ve yeni savaşı sadece mahkumlar arasında yaşanmıyor. İdari kadroda da Nihal ve Melis bu savaşın kahramanları… Sonuç; filler tepişiyor, çimenler eziliyor. Nihal yani eski Melis’le savaşında Kudret’i, Melis Azra’yı kullanıyor. Onlar da yeni çaylağı yani Deniz’i… Kimin gücü kime yeterse! Finalde; eski kaybediyor. Nihal ölüyor, Azra Kudret’in elinden kurtuluyor. Nihal’in ölümünden de Deniz suçlanıyor. Üstelik çıkışına bir hafta varken…”