Ana sayfa Dizi Haberleri Bu yorumlar dillere düşer! Diriliş Ertuğrul’u izleyen Amerikalının sözleri çok güldürdü!

Bu yorumlar dillere düşer! Diriliş Ertuğrul’u izleyen Amerikalının sözleri çok güldürdü!

tarafından zk zk

“Ertuğrul’u izlerken ne öğrendim?”

“Sık sık tarihi yapımlar izlemeye çalışıyorum ancak normalde ilk bölümün sonuna bile gelemeden bırakıyorum, çünkü tarih çok kötü. Resmen çıldırtıyor. Diriliş: Ertuğrul’u ilk izlemeye başladığımda bu problemle karşılaşmadım. Dizi muhtemelen Türk hükümetinin desteğiyle yapılan milliyetçi bir propaganda ancak bu beni rahatsız etmedi. Nedenini açıklayabilirim. İkinci sezon şöyle tarif ediliyor:

Rum Selçuklu Sultanlığı Anadolu’ya hükmediyordu ve hükümdar Sultan Alâeddin Keykubad en parlak çağını yaşıyordu. Kötü Türk tarihi beni hiç rahatsız etmedi çünkü Türk tarihi hakkında bilgi sahibi değilim.”

“Tanıma baktığımda ‘Anadolu’dan kasıtlarının ne olduğunu biliyorum, ‘en parlak çağı’ lafı da gayet mantıklı geliyor, ama gerisine Fransızım.”

“Osmanlı Devleti’nin en parlak çağını sorsalar büyük ihtimal suratlarına bön bön bakardım. Tüm o zamanlar Türkiye için parlak değil miydi? Belki de değildi. Cehaletim için özür dilerim.”

“Haliyle, diziyi izlerken Türk tarihinin belli kısımlarını internette araştırmaya başladım. “

“Dizi, Osmanlı Devleti zamanından önce geçiyor. Mitolojik kabilelerin tarihiyle dolu bir dönemde. İnternette bile Ertuğrul hakkında pek fazla bilgi bulamıyorsunuz. Haliyle, diziyi izlerken Türk tarihinin belli kısımlarını internette araştırmaya başladım. Türk tarihine dair makaleleri okumak Kuzey Amerika dil gruplarının Hindu mitolojisini araştırmak gibi bir şey. Çabalarınız boş. Bilgi miktarı o kadar uçsuz bucaksız ki yıllarca bu konuda öğrenim görseniz de bilgi dağarcığınız kısmi olur. Selçuklular’ın kim olduğunu öğrenerek büyümediyseniz anlamanız pek de mümkün değil.”

“Mesela dizideki erkekler kaftanlarının cebinde tahta kaşık taşıyor”

“10. bölüme kadar olan bölümleri bir oturuşta izledim. Dizi oldukça ‘eğlenceliydi’. Bir sürü at, harika manzaralar ve muazzam kostümler vardı. Sergilenen geleneklerin çoğu alışılmadık. Mesela dizideki erkekler kaftanlarının cebinde tahta kaşık taşıyor ve ev sahibi ‘Lütfen yiyin.’ dediğinde hepsi birden tahta kaşıklarını çıkarıp yemeye başlıyorlar.”

“Nasıl toparlayacaklar”

(Haberin devamı için sonraki sayfaya tıklayınız…)