Ana sayfa Dizi Haberleri Ekranda değil, Youtube’da olay oluyorlar! Yaz dizilerinin Youtube karnesi çok şaşırtıcı!

Ekranda değil, Youtube’da olay oluyorlar! Yaz dizilerinin Youtube karnesi çok şaşırtıcı!

tarafından zk zk

TelevizyonGazetesi.com / Detay – Yaz aylarında ekran karşısına düzenli olarak geçerek dizi izleme alışkanlığı kayboluyor. Eylül sezonu ile başlayan ve kış boyunca süre, ilkbaharda da devam eden dizileri izleyici çok daha ilgiyle takip ediyor ve bölüm kaçırmıyor. Fakat yazın da verdiği rehavet ve tatil ortamı nedeniyle ekranda her akşam düzenli dizi izleyenler azalıyor.

Haliyle pek çok iddialı yapım da beklenen ilgiyi görmüyor. Kanallar da bu duruma alıştığı için, sezondaki reytinglerle kıyaslamadan ama yaz döneminin de belli bir reytingini tutturmaya çalışarak ilerliyorlar. Maliyetleri yüksek olan dizilerin reytingleri beklenenin çok altında olmaya devam ettikçe final haberleri de geliyor tabii…

Bu yaz ilk final yapan dizi atv’nin Sevmek Zamanı dizisi oldu. İlerleyen dönemlerde reytingi düşük olan diziler arasından da benzer haberleri alacağız muhtemelen. Bu arada daha çok romantik komedi yapımlarının yer aldığı kanallarda dizi izleme alışkanlığının, özellikle yaz döneminde sosyal medyaya kaydığını gösteren bazı veriler de dikkat çekici.

Ekranda değil, Youtube'da olay oluyorlar! Yaz dizilerinin Youtube karnesi çok şaşırtıcı! 9

Ekranda reytingi düşük gelen dizilerin bölümleri Youtube’da kendi içinde rekor kırıyor! İzleyicinin diziyi gününde ve saatinde kanaldan takip etmek yerine, istediği zaman Youtube üzerinden izleme alışkanlığı, tatil dönemlerinde artmakta. Böylelikle de sosyal medyadan gelen rakamlar, herkesi şaşırtan bir durum oluşturabiliyor!

Her ne kadar reyting listesinde ilk sırada yer alsa da yaz sezonundaki dizilerin reyting puanları çok düşük. Fakat Youtube’da durum bambaşka! Mesela Tozluyaka, Seversin ve Duy Beni dizilerinin ulaştığı rakamlar, reytinglerine bakınca şaşırtıcı bir hal alıyor…

Yaşanan son durumda yazın en yüksek reytingini alan Fox TV’nin Tozluyaka dizisi bile ortalamanın altında reytingleri ile ekranda daha yüksek reyting alan yapım olmayınca ilk sıraya yerleşiyor. Fakat Youtube üzerinde, bu reyting puanlarının aksine çok şaşırtıcı izlenme oranlarına ulaşıyor.

Ekranda değil, Youtube'da olay oluyorlar! Yaz dizilerinin Youtube karnesi çok şaşırtıcı! 10

Bu yaz en yüksek reyting alan dizi Fox TV dizisi Tozluyaka oldu. Herkesin çok beğendiği dizi zirveye yerleşmesine rağmen ortalamanın altında reyting puanı aldı. Çok iddialı gelen diğer diziler de ortalamanın çok çok altında reyting puanlarıyla hayatına devam ediyor. Ancak bu diziler YouTube’da çok büyük izlenme rakamlarına ulaşıyor.

Örneğin dizinin ilk bölümünün YouTube’daki izlenme oranı 7,5 milyona ulaştı. İkinci bölümün izlenme sayısının da 6 milyona ulaşması çok dikkat çekici bir ayrıntı. Benzer bir durum Senden Daha Güzel dizisinde de yaşanıyor.

Geçtiğimiz yıl Baht Oyunu dizisindeki oyunculuğu ile beğeni toplayan Cemre Baysel’in, yeniden yine bir romantik komedi dizisiyle ekrana döndüğü Senden Daha Güzel’de Burak Çelik ile partnerliği heyecan yaratmıştı. Ancak Fox TV’de yayınlanan dizi, istenen reytingleri alamıyor! Youtube’a bakıldığında ise durum çok farklı! Yaklaşık bir ay öne yayınlanan Yotube’daki ilk bölümü 11 milyon izlenme rakamına ulaşmış durumda!

Ekranda değil, Youtube'da olay oluyorlar! Yaz dizilerinin Youtube karnesi çok şaşırtıcı! 11

Yine benzer bir durum Star TV’nin gençlik dizisi Duy Beni için de söz konusu… Bu dizi de tanıtımları ile ilgi çekmişti. Ancak ilk bölümü beklenen reytinglerin çok çok altında kaldı. İkinci bölümdeki bir sahnenin dikkat çekmesi sonrasında reytinglerin yükseldiği görüldü. Youtube’da ise ilk bölüm yaklaşık 5 milyon kişi tarafından izlendi.

Youtube’daki izlenme oranları ile reytingler arasındaki tersi durum, diziler adına çok şaşırtıcı. Fakat aslolan reytingler. Dizinin maliyetinin çıkarılması için reklam alması gerekiyor. Bu reklamların da reytinglere endeksli olması nedeniyle bir dizinin devamı için Youtube’da ne kadar izlendiğinin bir önemi yok! Ancak yaşanan durum hayli ilginç bir sürece doğru gitmekte! İzleyicinin daha çok dijital platformlardan dizi izlemeye alıştığı bir süreç, kanalları önümüzdeki dönemde daha da zorlayacak gibi görünüyor!