Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Funda Eryiğit Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Funda Eryiğit Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Funda Eryiğit, 6 Kasım 1984 tarihinde Hollanda’da doğmuştur. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Funda Eryiğit
Doğum Tarihi: 6 Kasım 1984
Doğum Yeri: Hollanda
Boyu: 1.72 m.
Kilosu:  52 kilo
Burcu: Akrep
Göz Rengi: Kahverengi
Saç Rengi: Siyah
Kardeşleri: Bir abisi var
Instagram: https://www.instagram.com/fundaery/

Funda Eryiğit Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Aslen Samsun Çarşambalı. Hollanda’da doğdu, bir abisi var. 5 yaşında ailesi ile birlikte Türkiye’ye geldi. “Annemle babam ilkokulda aynı sınıftalarmış. Annemin babası, dedem, işçi göçüyle Hollanda’ya gidiyor, annemler de onunla birlikte. Yıllar sonra tatil için Türkiye’ye geldiklerinde, annem, babamı görüyor. Birbirlerini beğeniyorlar. Hollanda’da evleniyorlar. Babam makine mühendisi ama yabancı dili olmadığı için annemle birlikte işçi olarak çalışıyor. Abimle ben orada doğuyoruz. Bir dönem Samsun, Bafra’da babaannemin yanında kalıyoruz. Beş yaşımdayken annem ve babam Türkiye’ye dönünce hep birlikte İstanbul’a yerleşiyoruz.”

Çocukluk yılları: Çocukken oyuncu olmak gibi bir hedefi yoktu. Lise yıllarında bir heves okulun tiyatro grubuna katıldı ve yeteneğini burada keşfetti. “Liseye başlayınca okulun tiyatro grubuna aksiyon olsun diye katıldım ve bu yönüm ortaya çıktı. Oradaki herkesin hayata bakışı enteresan gelmişti. Sonrada sahneyi sevdim. Oyunlardan kendi paramı kazanmaya başladım. Doğum günlerinde, belediye etkinliklerinde palyaçoluk, yazları animatörlük yaptım. Lisede tiyatro grubu kapanmıştı, ben de birden testlere kendimi kaptırdım. İstanbul Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne girdim. Okula giderken çocuk oyunlarında oynuyordum. Ardından İstanbul Devlet Konservatuvarı’na girdim. Tam dokuz yıl üniversite okudum.”

Eğitim hayatı: Kadir Has Anadolu Lisesi’nden mezun olduktan sonra İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne girdi. Daha sonra İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, ‘Canım Ailem’ dizisinde canlandırdığı ‘Seyhan’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? “İstanbul’un Altınları” dizisinde canlandırdığı ‘Ayşegül’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Tutkulu, enerjik, kendisiyle sürekli çatışma halinde, negatif düşünen, çalışkan, azimli, disiplinli, kendini geliştirmeye çalışan.

Düşünce yapısı: 20’li yaşlarında oyunculuğa ilk başladığı zamanlar daha mükemmeliyetçi bir insandı. Ancak şimdi tamamen yaptığı işin verdiği haz ile ilgileniyor. “Artık yaptığım işin çok mükemmel olmasıyla ilgilenmiyorum sonuç iyi ya da kötü olabilir, önemli olan aslında o geçen süreç. Bir oyun iyi oluyor, bir oyun kötü oluyor, bunlar önceden çok büyük dertlerdi benim için. Minik minik detaylarda boğularak ve sürekli mutsuz olarak iniyordum. Onlar falan çok kırıldı, sürecin o anlama çabasıyla, o haz kısmıyla daha çok ilgileniyorum artık.”

Oynayacağı karakterleri nasıl seçiyor? Teklifleri değerlendirirken kendine uzak karakterleri seçmeye dikkat ediyor. “Tanımadığım, bana uzak karakterler çok ilgimi çekiyor. Kişiliğime yakın karakterler ilgimi çekmiyor. Kişiliğimle canlandırdığım karakter arasında bir bağ kurmuyorum.”

Türkiye’deki sinema sektörüne bakışı: Sektörün giderek gelişmesinden ve kaliteli işlerin çıkmasından mutlu oluyor. “Bence çok iyi filmler çıkıyor. İyi yönetmenler ve çok iyi oyuncular var. Bizim memlekette yazacak hikaye de bol.

İlk sinema filmi: Eşref Dinçer/ İş Arıyoruz

Funda Eryiğit Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Aşka bakışı:  “Aşk, bilmek istemediğim kadar tuhaf bir duygu.

Hayata bakışı: Hemen ağlayabiliyor, bu huyunu çok sevmiyor, çok hassas. İnsanlara ön yargıyla yaklaşmıyor.  “İnsanlara olur olmaz sıfatlar yakıştıran biri değilim. Genellikle pozitif olmaya çalışıyorum çünkü çok negatifim. Sürekli kendisiyle çatışan biriyim.”

İş hayatına bakışı: Hayat ile oyunculuğu birleşik görüyor. Yaptığı işe çok büyük anlamlar yükleyip fazla önemsemek taraftarı değil. “Hayatta bir sürü çok önemli şey var. Ama ne bileyim, oyunculuk bütün bunları birçok yerinden anlamaya ve anlatmaya çalıştığın bir yer olduğu için, bir karaktere gönlümü kaptırınca bayağı dalıyorum oraya. Biraz gözümü kapatıyorum etrafa karşı, çünkü oradan haz alıyorum. Bunu oyunculuktan başka bir yerde de yapıyor olabilirdim. O yüzden oyunculuğu kutsal bir şey olarak görmüyorum, hayatla birleşik bir şey olarak görüyorum. Mesela bilim de böyle bir şey. Sanat ve bilim birbirine çok yakın şeyler o anlamda. Bunu da oyunla birlikte fark etmeye başladık.”

Kariyer planı: Tiyatro, film, internet işi yapmak, yaptığı işin de başı sonu belli olsun istiyor. “Oyuncu olarak önce kendime iyi bakmam gerekiyor, hem kafa sağlığıma hem psikolojime hem bedenime. Bütün motivasyonumu sadece işimi iyi yapmak üzerine kuruyorum. Sürekli neden bu işi yaptığımı, bunun bana ne kazandırdığını düşünüyor ve verdiğim cevaba uygun davranmak istiyorum.”

Gelecek Hayali: Geleceğe dair planlama yapabilen biri değil. Türkiye’de oyunculuk yapmayı bırakmak gibi bir niyeti yok ama Hollanda projelerinde yer almayı da çok istiyor. “Hollanda’da bir tiyatroda oynamak. Neden olmasın? Geçtiğimiz yaz Boris Paval Conen’in yönettiği ‘Undercover’ adlı filmde küçük bir rol aldım. Zaman ne gösterir bilmiyorum. Belki başka bir projede de çalışma fırsatım olur.”

 Tiyatro mu, sinema mı, yoksa dizi oyunculuğu? Tiyatro ve sinema oyunculuğu O’nu daha çok mutlu ediyor. “Çünkü orada ne yapılması gerektiğini daha iyi görebiliyorsunuz. Dizide senaryo çok başka yerlere gidebiliyor, öngöremediğimiz, bilemediğimiz bir durum oluyor. Tiyatro ve sinema daha sanatsal ve heyecanlı.”

Kaygıları: Tüm dünyada yaşanan şiddet olaylarını çok endişe verici buluyor. “Dünya gittikçe muhafazakarlaşıyor ve bu kişisel özgürlükleri, birbirimize bakışımızı, yargılarımızı da etkiliyor. Bir taraftan da gittikçe daha az güvende hissediyoruz. Şu an dışarıya çıkarken bir yerde bomba patlayacak mı kaygısıyla yaşıyorum.”

Erkekte çekicilik kriteri: Karşısındaki erkeğin cesur olması, güzel bakması, güzel gülmesi ve anlayışlı olması ilgisini çekiyor.

Doğa ile ilişkisi: Kadıköy’de yaşıyor. Orada kendini huzurlu ve rahat hissediyor. En büyük tutkusu ise; çimene yatmak. Bisiklet kullanmayı da çok seviyor. “Yazın bisiklete biniyorum. Arkadaşlarla Kadıköy’den Maltepe’ye gidip geliyoruz. Hatta karşıya da bisikletle gideyim gibi hayaller kurdum ama İstanbul çok yokuş ve trafik! Mümkünatı  yok bisikletle ulaşımın.”

Funda Eryiğit Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

Hangi ülkede yaşamak ister? Akrabalarının çoğu Hollanda’da. Amsterdam’ı çok seviyor orada yaşamayı ister. “Çok seviyorum Amsterdam’ı. O küçüklüğü, ulaşımın rahatlığını, her yere erişebiliyor, şehrin seni içine alıyor oluşunu, bisikleti çok seviyorum. Burada da mutsuzum diyemem, çok şükür yolunda gidiyor her şey ama isterdim orada yaşıyor olmak.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2020- Bir Başkadır
2020- Hakan Muhafız/ Nisan – Valeriya
2018 – Can Kırıkları /Zeynep İnan
2018 – Mehmed: Bir Cihan Padişahı /Evdokya
2017- Kara Yazı
2016/2017 – Poyraz Karayel /Eda
2016 – Gecenin Kraliçesi/ Esra Alkan Sakallıoğlu
2015 – 2016 – Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz (TV Dizisi)
2014/2015 – Karadayı /Belgin
2013 – Eski Hikaye /Türkan
2012 – Uçurum /Pınar
2011- İstanbul’un Altınları /Ayşegül Altın Açık
2008 / 2010 – Canım Ailem /Seyhan

SİNEMA FİLMLERİ

2018- Eden / Aras
2017- Kulis / Canan-Zuhre (Kısa Film)
2017- Söz Uçar (Kısa Film)
2015 – Yok Artık /Figen
2015 – Undercover /Tümay  (TV Filmi)
2016 – Tereddut /Şehnaz
2016- Sizo Seyks (Kısa Film)
2015 – Eksik /Melek
2015 – Limonata /Nihal
2010 – Ev / Yeşim
2008 – İş Arıyoruz /Aslı

TİYATRO OYUNLARI

2018- Fotoğraf 51 / Rosalind Franklin

2016- Ev’vel Zaman / Oyuncu

2012- Sessizlik / Silence

ÖDÜLLERİ

2013 -1. Yeni Tiyatro Dergisi Emek ve Başarı Ödülleri /Mediha Gökçer Umut Veren Genç Kadın Oyuncu Ödülü /Sessizlik

2013-3. Sadri Alışık Anadolu Tiyatro Oyuncu Ödülleri /Müzikal- Komedi Dalında Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu /Sessizlik

2013 – 18. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri/ Müzikal-Komedi Dalında En İyi Kadın Oyuncu Ödülü / Sessizlik

2019 -Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Ödülleri /Yılın Kadın Oyncusu/ Fotoğraf 51

2019-19. Direklerarası Seyirci Ödülleri /Yılın En Başarılı Küçük Salon Kadın Oyuncusu /Fotoğraf 51

2019 -23. Afife Tiyatro Ödülleri /Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu/Fotoğraf 51

2019 -24. Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri /Yılın En Başarılı Kadın Oyuncusu/Fotoğraf 51

2019 -26.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali /         En İyi Kadın Oyuncu Ödülü /Aden