Ana sayfa Ayak Sağlığı Halluks Valgus

Halluks Valgus

tarafından necati

Halluks Valgus nedir?
Günümüzde yanlış ayakkabı seçimi ile beraber özellikle kadınlarda sıklıkla görülen, fiziksel aktiviteleri kısıtlayan, ağrılı, ayağın estetik görünümünü bozan ilerleyici bir hastalıktır. Dar, sıkı ve topuklu ayakkabılar özellikle hastalığı tetiklemektedir.

Halluks valgus, ayak baş parmağının ikinci parmağa doğru yönelmesiyle oluşan bir deformitedir. Bu duruma sıklıkla 1. parmak başının iç kısmında “bunyon” olarak tanımlanan kemik çıkıntısı ve yumuşak doku ağrısı eşlik eder. Deformite ilerlerken başparmağın laterale doğru yer değiştirmesi, diğer parmaklarda pençe ve çekiç parmak deformiteleri ve nasır oluşumuyla beraber fonksiyon ve düzgünlüğün kaybına neden olur.

Halluks Valgus tedavisinde ne yapılmalıdır?
Hastanın ayakkabı seçimi çok önemlidir. Dar ve sivri burunlu ayakkabılardan vazgeçilmeli, bunun yerine yumuşak, genişlemeye izin veren materyallerden yapılan konforlu ayakkabılar tercih edilmelidir. Birinci parmak aralığına yerleştirilecek parmak arası makarası başparmaktaki açılanmayı önlemek ve parmağı doğru pozisyonlamak için kullanılabilinir.

Bu aşamada özellikle ayak baş parmak ekleminin stabilitesinin bozulmasını önlemek için kişiye özel hazırlanacak ortopedik tabanlık kullanılması tavsiye edilmektedir. Burada amaç kişinin konfor ve hayat kalitesini arttırmaktır.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Normalde ayağa paralel olması gereken ayak baş parmağımız, Halluks Valgus’ta ayakta yeteri kadar yaylanma olmaması sonucu, baş parmak yük altında kalır ve ikinci parmağa doğru yön değiştirir. Bu durumda ‘’bunyon’’ adı verilen, ayak baş parmağının hemen altında bir çıkıntı meydana gelir. Genetik faktörlerin yanı sıra özellikle kadınlarda ince ve dar ayakkabı seçimi bu durumu büyük oranda tetikler. FootBalance ortopedik tabanlıkları, ayak pozisyonlamasını düzelterek sizlere büyük konfor sunacak, bu durumun ilerlemesine ve oluşan ağrılara engel olacaktır. Keyifli ve sağlıklı günler dileriz. #FootBalanceTr #halluksvalgus #ortopediktabanlık #kişiyeözeltabanlık #saglikliayaklar #ayakanalizi #FootBalance #UniqueAsYou

FootBalance Türkiye (@footbalancetr)’in paylaştığı bir gönderi ()