Ana sayfa Ayak Sağlığı Hamilelik ve Ayak Ağrıları

Hamilelik ve Ayak Ağrıları

tarafından necati

Hamilelik mucizevi bir deneyimdir. Anne adaylarında gebelik başlangıcından itibaren, hormonal,postural ve psikolojik açıdan birçok değişiklik gözlemlenir. Alınan kilolar ile birlikte ortaya çıkabilen bel ağrıları, sırt ağrıları, ayak ve taban ağrıları bunların başında gelir.

Hamilelikte vücut ağırlık dengesi değişir.
Ayaklar, vücut biyomekaniğinin ve kinetik zincirin en temel parçalarıdır. Ayaklarda yaşanan en küçük sorunlar tüm bedenimizi etkisi altına alabilir. Hamilelik, hızlı kilo artışıyla vücuttaki bütün ağırlık dengesini etkileyecektir. Hamilelik süreci boyunca kilo artışı, değişen hormonal ve fiziksel düzen gibi sebeplerle kaslara, eklem bölgelerine ve genel olarak tüm ekstremitelere normalden fazla bir yüklenmeye sebep olur ve vücut bu durumu tolere etmeye çalışır. Ayak bası merkezleri alınan kilolar ile değişebilir. Basış tipi, denge noktaları değişebilir. Ayakta durma, yürüyüş ve egzersizler esnasında çabuk yorulma kaçınılmaz durumlar olarak karşımıza çıkar.

Anne adayları ne yapmalıdır?
Anne adayları değişen bu ağırlık dengelerini tolere edebilmek için kendilerine özel olarak hazırlanacak ortopedik tabanlık kullanmalıdırlar. Zemine çok daha dengeli basmaya ve vücut ağırlıklarının homojen olarak tabana yayılmasına özen göstermelidirler. Gün sonunda bel ve sırt ağrılarından uzak, konfor dolu hamilelik dönemlerinde ayaklarına ihtiyaç duydukları özeni göstermeyi ihmal etmemelidirler.