Ana sayfa Ayak Sağlığı Koşmak ve Koşucular

Koşmak ve Koşucular

tarafından necati

Koşu ile ilişkili spor yaralanmaları son derece yaygındır ve çoğu zaman aşırı kullanım yaralanmaları sporcuların bir yıllık bir süre içerisinde yaşadığı yaralanmaların %70’ni oluşturabilir.

Koşucularda sık olarak görülen yaralanmalar nelerdir?
Koşucularda sık görülen yaralanmalara örnekler arasında diz ağrısı, shin splints, aşil tendiniti ve stres kırıkları bulunmaktadır. Koşu yaralanmalarında kişiye özgü faktörler yaralanma riskini artırmada önemli rol oynamaktadır. Çeşitli çalışmalarda tanımlanan bu faktörler arasında ayak şekli, koşu deneyiminin olmaması, önceki yaralanma geçmişi, kondisyon düzeyi, vücut ağırlığı, kas gücü, mobilite ve yanlış koşu mekaniği yer almaktadır.

Yaralanmaları önlemek için ne yapılmalıdır?
Günümüz spor bilimleri ve sağlık hizmetlerinde kişiye özgü özelliklerin göz önünde bulundurulması gerekliliği ön plana çıkmıştır, sporcunun bireysel özelliklerine bağlı, özellikle ayak yapısından kaynaklanan yaralanmaların önlenmesinde, en önemli yaklaşım yine kişiye özel tabanlık kullanımı olmalıdır. Sporcularda tabanlık kullanımının, stres kırığı riskini azalttığı, duruş fazında aşırı pronasyonu önlediği, diz ve kalça ağrısını azalttığı yönünde pek çok çalışma vardır.

Unutmayalım, hastalık yoktur, hasta vardır ve yaralanma nedeni üzerine düşünmemiz gereken en önemli konu ise sporcunun kişisel özellikleridir.