Ana sayfa Ayak Sağlığı Sporu Hayatımıza Katmadan Önce Yapılması Gerekenler

Sporu Hayatımıza Katmadan Önce Yapılması Gerekenler

tarafından necati

Aktif bir spor yaşamına başlamadan önce dikkat etmemiz gereken önemli bir konu var. Vücudumuzda kaslar, tendonlar ve iskelet sistemimiz birbiri içine geçmiş zincir halkaları gibi kinetik zincirden oluşur. Bu zincirin başlangıcı ise ayaklarımızdır.

Doğru basmak neden önemlidir?
İnsanların %75’i basış problemi yaşamalarına rağmen çoğu zaman farkında dahi değildir. Taban çöküklüğü, yüksek ark, içe basma, dışa basma, topukta yaşanan sızılar, gergin aşil tendonu en yaygın görülen problemlerden bazılarıdır. Doğru ve dengeli basıyor olmamız aktif ve sağlıklı bir spor yaşantısında sakatlıkları önleme konusunda kendimize yapacağımız büyük bir yatırımdır.

Ayak problemlerinin habercileri nelerdir?
Spor veya normal bir ofis günü sonrasında artık kronikleşmeye başlayan bilek, diz, bel, sırt, boyun ağrıları ve ayaklarımızda yaşadığımız sızılar ise yaşanacak daha büyük problemlerin habercileridir.

Ne yapmalıyız?
Yapılması gereken ise çok basit. Aktif bir spor hayatına başlamadan önce ayak tipinizi öğrenmek üzere uzman bir merkeze gitmelisiniz. Ayak tipinizi ve varsa basış problemlerinizi öğrenmelisiniz. İhtiyacınız olduğu taktirde kişiye özel ortopedik tabanlık kullanmaya başlamanız sizi ileride karşılaşabileceğiniz birçok problemden koruyacaktır. Sizin için özel hazırlanan tabanlıklarınızı unutmadan ve ihmal etmeden düzenli kullanmanız çok önemli.

Unutmayalım, sağlıklı bir yaşam sağlıklı ayaklar ile başlar.