Teniste en sık görülen sakatlıklar, kas ve bağlarda meydana geliyor. Özellikle ayak bileği yaralanmaları, erkek sporcularda daha sık izlenirken, kadınlarda diz sorunları öne çıkıyor.
Yapılan çalışmalara göre, 16-18 yaş arası erkek tenisçilerde kadın tenisçilere göre, daha çok sakatlık izleniyor. Ayrıca tenis kortlarının zeminine göre de sakatlıklar farklılık gösteriyor.
Çapraz Bağ Yaralanmaları
Futbol, basketbol, voleybol ve kayak gibi yüksek riskli sporlar kadar olmasa da tenisçilerde de diz bağ yaralanmaları önemli bir sorun olarak karşımıza çıkar.
Ani hızlanmalar, sert duruşlar ve keskin dönüşlerin oyunun doğasında olduğu teniste diz bağlarının sağlam olması büyük önem taşır.
Tenisçi bacağı
Tenis sporunda bacak ve ayak bileğinde de ciddi sakatlıklar olabilir. Tenisçi bacağı denilen rahatsızlıkta ayak bileğinin ani yukarı kaldırılmasıyla kas zorlanması yaşanır. Bu durum, teniste servis atışından sonra geride kalan bacakta olur. İleri yaş, yetersiz kas germe, yorgunluk ve daha önceki yaralanmalar, bu sakatlığa yol açar.
Aşil tendinit
Diğer spor dallarında izlendiği gibi teniste de sıkça görülür. Öncelikle tendon kılıfında başlayan iltihap, zamanla tendonun içine yayılır. Ağrı, uyluğun alt tarafında görülür. Sporcu aktivite sırasında ağrı ve sabah sertliğinden şikayet eder.
Plantar fasit
Ayak tabanındaki bağ dokunun zorlamaya bağlı olarak iltihaplanması ve ağrılı hale gelmesidir.Özellikle ayağın basma kusurları ve kaslardaki gerginlik rahatsızlığı tetikler.
Tenisçi ayak parmağı
Zıplama sırasında ayak başparmağının ayakkabının burnuna temasıyla gerçekleşir. Tırnak altında kanama olur. Ayak parmağı üzerinde yükselme sırasında sporcu ağrı hisseder. Ayak tırnaklarının kısa tutulması, tabanlık ve uygun ayakkabı kullanımıyla engellenebilir.
Bu tür rahatsızlıklardan korunmak için ne yapılmalıdır?
Kasları sürekli aktif tutmak için gerekli egzersizler muhakkak yapılmalıdır. Spor öncesi ısınma ve sonrası soğuma egzersizlerinin atlanmaması önemli bir detaydır. Beraberinde doğru duruşu sağlayıp kaslarınızı rahatlatacak, sakatlık riskini minimuma indirecek kişiye konfor ve destek sunacak bir ortopedik tabanlık kullanımı gereklidir.