Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Ali Atay Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Ali Atay Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Ali Atay, 20 Nisan 1976 tarihinde Rize doğmuştur. Türk dizi, sinema, tiyatro oyuncusu yönetmen, senarist ve müzisyen.

Adı: Ali Atay
Doğum Tarihi: 20 Nisan 1976
Doğum Yeri: Rize
Boyu: 1.76 m.
Kilosu:  72 kilo
Burcu: Koç
Göz Rengi: Mavi
Saç Rengi: Siyah
Eşi: Hazal Kaya
Çocuğu: Fikret Ali Atay
Kardeşleri: Abisi var
Instagram: https://www.instagram.com/atayaliko

Ali Atay Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Ailesi: Asıl adı Dursun Ali Atay. Rize’de doğdu Kocamustafapaşa’da büyüdü.  Babası öldüğünde 16 yaşındaydı. 6 Şubat 2019’da oyuncu Hazal Kaya ile evlendi. Çiftin Fikret Ali adında bir oğlu var. “Rize’de hiç yaşamadım, İstanbul’da büyüdüm. Orada dedemlerden kalma bir evimiz var. Abimle sürekli gitmeye çalışıyoruz oraya. 100 yıllık ev dökülmek üzere, orijinalliğini bozmadan tadilat mı yaptırsak diye düşünüyoruz. Hala karar veremedik.”

Çocukluk yılları: Ailesinde başka sanatçı yok. Lise yıllarında oyuncu olabileceğini düşünmeye başladı. “Ailede sanatla ilgilenen kimse yoktu. Biri beni bu konuda yönlendirmedi. Bu kendiliğinden oldu aslında. Lisede başlayan bir süreç. Ben oyunculuk yapabileceğimi ya da gitar çalıp şarkı söyleyebileceğimi daha önce hiç düşünmemiştim. Böyle bir hissim de yoktu. Kendiliğinden, zaman içinde oldu. Lise döneminde ortaya çıktı aslında. Arkadaş grubuyla beraber bir tiyatro ekibine dahil olma hikayesi başladı. Çok sevdiğimiz bir hocamız vardı ve tiyatro kulübünü çalıştırıyordu. Ben de onun yanında olmak için tiyatro kulübüne girdim ve eğlenmeye başladık orada. Küçük oyunlar, derken kendimi bir şekilde orada buldum.”

Eğitim hayatı: 1999’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına, ‘İkinci Bahar’ dizisinde canlandırdığı ‘Ersin’ karakteriyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Leyla ile Mecnun’ dizisinde canlandırdığı ‘Mecnun Çınar’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: İnatçı, azimli, fevri, esprili, komik. “Zaman zaman fevri çıkışlarım oluyor. Zaman zaman da çok sinir bozacak derecede komik olduğumu hissediyorum, komik derken komik duruma düşmekten bahsediyorum, o zaman da kendime gülüyorum. Tembelliklerim, iş bitirici gözükme hallerim, ‘Ya bi git’ dedirtir bazen adama. Babaanneme benzemiş olabilirim, o da böyle, uyuşuk mu hiperaktif mi belli olmayan bir kadındı. Kafası bir acayipti hep.”

Mutluluk kaynağı: Hikaye anlatmayı seviyor. Yönetmenlik yaptığı alan kendisini en mutlu hissettiği alanlardan bir tanesi. “Sana bir alan veriliyor, orada istediğin dünyayı kurma şansın oluyor. Oyunculuk yaptım, şarkı söyledim, hikâyeler yazdım. Hepsinin kendine has coşkuları vardı. Ama monitörün başında bir dünya kurma çabası bütün bunların toplamı gibiydi.”

İlk sinema filmi: Abdullah Oğuz/ Kırlangıç

Hayata bakışı: Ben küçük ayrıntılardan hikâyeler yazmak ve onlar nasılsa, hangi türdelerse o şekilde anlatmak istiyorum. Bu film olur, küçük hikâyeler olur, müzik olur. Film çekmeyi çok seviyorum. Çok samimi söylüyorum, oyunculukla kıyasladığımda film yapmak bana daha büyük bir haz veriyor. Bir sürü arkadaşımız ilk filminden küs ayrıldı. Ben küsmek istemiyorum. Çünkü biz biraz hassas insanlarız. Korkunç şeyler söylenirse çok üzülebiliriz.”

İş hayatına bakışı: İş hayatına sadece oyunculuk çerçevesinden bakmıyor, daha geniş kapsamlı düşünüyor. “Ben hayatım boyunca bunu hiçbir zaman beceremedim. Konservatuvarda okurken bile sadece oyunculuk üzerine düşünmüyordum. Bir hikaye anlatımı üzerine kafa yoruyorum genel olarak. Şarkının da bir hikayesi var, filmin de yazdığın hikayenin de romanın da. Neyle meşgulsen, yaptığın herhangi bir şeyin, çizdiğin tablonun da hikayesi var. Ben o hikayenin anlatım biçimiyle ilgileniyorum daha çok. Benim yaptığım, üzerinde çalışıp mesai harcadığım şey, müziği de resmi de oyunculuğu da barındırıyor. Barındırdığı her şeyden biraz anlayıp zevk alınca onların peşinden gidiyorsun ister istemez. Müzik de böyle. Ben bir şarkı yazıyorum ve nasıl yazdığımı gerçekten bilmiyorum. Senaryo yazıyoruz. Senaryonun yazım teknikleriyle ilgilenmiyorum. Onun beni sürüklediği anla ilgileniyorum. Öyküler yazıyorum. Öykünün başını sonunu, bütün çatısını oluşturmadan öyküye girip kendimi anlatmaya başlıyorum ve bu süreci seviyorum.”

Ali Atay Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 10

Kariyer planı: Filmleri bağımsız sinemanın ve sanat filmlerinin etkisini barındırmakla birlikte gişe için yapılmış işler. Yapığı işler her iki türün izleyicisi tarafından da beğeniliyor. Bu iki kutbu birbirine yakınlaştırmayı nasıl başardığını ise şu sözlerle anlatıyor; “Bence bunu dünyaya açılmak için bir yol, yöntem olarak kullanmamız gerekiyor. Çünkü bizim mizah damarımız inanılmaz gelişmiş. Biz dünyanın her bölgesindeki insanlar neye gülüyor, bunu biliyoruz. İngiliz, İtalyan, Fransız, Amerikan, Kuzey Amerika mizahını biliyoruz, Kanadalılar pek gülmüyor ama onların da var küçük karakomik filmleri. Biz bunların hepsini biliyoruz, buna hakimiz. Kendi mizahımızı dünyaya satmalıyız. Benim yıllardır üzerinde durduğum konu, mizah, komedi, komedi oyunculuğu. Bunu dünyaya bir şekilde ulaştırabilmenin yolu da bizim bağımsız sinema üzerinden denediğimiz formülü yapmak aslında. Bize ait olanı, bizim güldüğümüz şeyi dünyaya bir şekilde göstermek. Bunu yöntem, formül olarak söylemiyorum aslında. Bu benim kendimce belirlediğim, ‘yapabilir miyiz acaba’ dediğim şey.”

Gelecek Hayali: Kendi deyimiyle, hayal kurmuyor ama çok fazla hayalleniyor. “Filmi çekerken bile sahneleri görmek, o bir ‘hayallenme’ aslında. Gördüğüm şeyler üzerine gidip, oyuncuları oraya yönlendirmeye çalışıyorum. Müziği onlara uydurmaya çalışıyorum. Bütün ritmini onlara göre ayarlamaya çalışıyorum. Bütün ritmini, bütün metronomunu ona göre ayarlamaya çalışıyorum. O yüzden erkenden bir hayal kurarsam onun için çabalayacakmışım gibi geliyor bana. Puslu Kıtalar Atlası’nı çok çekmek istiyorum diyelim. Yani ben bir seyirci olarak ‘Abi hayır’ diyecek durumda olurum, anlatabiliyor muyum? O yüzden hayal kurmaktan biraz korkuyorum. Gerek yok. O zaman içinde kendi yerini bulacaktır. Yani hayaller projelere dönüşüyor, proje kuruyorsun falan ama kendime kalacak hayallerim var benim. Onları gece yatmadan önce düşünüyorum. Eğleniyorum onları düşünüp. Onun dışında projeye dönüştüreceğim büyük çapta hayallerim yok ama büyük işler, büyük risklerden korkmuyorum. Çünkü kaybedeceğim hiçbir şey yok.”

Kaygıları: Sansür ve adaletsizlik onu en çok kaygılandıran konuların başında geliyor. “Sansür yüzünden filmimi festivalden çekmeyi bırak, ülkeden gitmeyi göze alırım. Adaletsizlik kavramı beni depresyona sokabilir. İnsanların kendini ifade edemediğini düşünüyorum. Bunun da kökeninde adaletsizlik var. Bazen insanlar öyle korkunç durumlarda bırakılıyor ki fikirlerini söyleyemeden ömürleri bitiyor. Herkes ortaya bir şey atana saldırmaya hazır pozisyonda. Bu çok korkutucu. Bunu insanların sosyal medyada yazdıklarıyla da görebilirsiniz. Bir laf ederken onun nereye gideceğini tartmıyoruz. Bu da bizi daha tahammülsüz ve süratle tüketme noktasına getiriyor. Bir şeyin süratle unutulması da kötü niyetli insana ‘Yaptık ama nasıl olsa unutulacak’ duygusuyla fırsat veriyor.”

Ali Atay Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 11

TELEVİZYON DİZİLERİ

1999/2000 – İkinci Bahar /Ersin

2000- 7 Numara (Konuk Oyuncu)

2001 – Aşkım Aşkım (Konuk Oyuncu)

2003-Şansa Bak ( Konuk Oyuncu)

2003 – Şapkadan Babam Çıktı / Maksut

2004 – Çınaraltı/ Serhan

2005- Çeşm-i Bülbül / Veli

2006 – Cemile / Demir

2007- Hayat Kavgam / Veysel

2007/2008- Eşref Saati / Sebati

2009 -Yapma Diyorum /Aşık Mağlubi

2010 – Kılıç Günü / Cenk Kızıltan

2010 Gönül Ferman Dinlemiyor /Mayk/Murat

2011- Behzat Ç.: Bir Ankara Polisiyesi/ Mecnun

2011/2014- Leyla ile Mecnun / Mecnun Çınar

2013/2014- Ben de Özledim / Ali Atay

2015 – Mutlu Ol Yeter/ Can

2017- Masum / Yusuf (İnternet Dizisi)

2021- Son Yaz

SİNEMA FİLMLERİ  

2000 – Artık Çok Geç / Kemal (TV Filmi)

2004 – Kırlangıç /Aşık Mağlubi

2005 – Çanta / İlhan (Kısa Film)

2005 – O Şimdi Mahkum / Yiğit Çiftgör

2007 – İyi Seneler Londra / Firuz

2009 – 40 / Metin

2010 – Vay Arkadaş / Manik

2013 – Sen Aydınlatırsın Geceyi / Cemal

2015- Limonata / Yönetmen/ Senarist

2017 – Ayla / Ali Astsubay

2018 – Ölümlü Dünya/ Yönetmen/Senarist

2019- Nuh Tepesi / Ömer

2019 – Turkish’i Dondurma / Mehmet

2019 – Cinayet Süsü /Yönetmen/Senarist

2020- Dumlupınar: Vatan Sağolsun

TİYATRO OYUNLARI  

2002 – Yine Ne Oldu ?

2002- Adamlar

2003- Op’la Zo’nun Dramı

2004 – Yangın Duası

2009 – Bayrak

ŞARKILARI

Sevdalılar Beni Anlar

Falan Filan (Yalan) / Ezgi Asaroğlu ile düet

Gitmek İstersen

Doktor

Eksik Bir Şey Mi Var?

Vay Be

Bu Kıza Kadar /    Serkan Keskin ve Osman Sonant ile düet

Kolpa /Serkan Keskin, Osman Sonant, Cengiz Bozkurt ve Ahmet Mümtaz Taylan ile düet

Gökte Yıldız Ay Misun /Serkan Keskin ve Osman Sonant ile düet

Elindedir Bağlama / Serkan Keskin ve Osman Sonant ile düet

Beni Affet

Sen de mi Leyla ?

Ben de Özledim / Serkan Keskin ve Cengiz Bozkurt ile düet

İtirazım Var / Serkan Keskin ve Osman Sonant ile düet

Batsın Bu Dünya / Serkan Keskin ve Osman Sonant ile düet

Kalenin Bedenleri / Serkan Keskin, Osman Sonant, Ahmet Mümtaz Taylan ve Cengiz Bozkurt ile düet

Yokluğunda / Leyla The Band

Aşk Bitti /   Leyla The Band

Belki(Şimdi Gitmek Vakti)       Leyla The Band

Ramazan     Leyla The Band

İster Gel İster Gelme/    Leyla The Band

Bu Gala Daşlı Gala / Cengiz Bozkurt , Ahmet Mümtaz Taylan ve Osman Sonant ile düet

Of/ Leyla The Band

Zaman / Leyla The Band

Dondurmam Buz Gibi / Turkish’i Dondurma Film Müziği. Erkan Kolçak Köstendil ve Şebnem Bozoklu ile düet

ÖDÜLLERİ

2008 – 13. Sadri Alışık Ödülleri / En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / İyi Seneler Londra

2011 – Radikal /Yılın Erkek Oyuncusu/ Leyla ile Mecnun

2012 – Habertürk /Komedi Dizisi En İyi Erkek Oyuncu/ Leyla ile Mecnun

2014 – 19.Sadri Alışık Ödülleri / Ayhan Işık Özel Ödülü / Sen Aydınlatırsın Geceyi

2014 – 14. Bilkent Üniversitesi Ödülleri / En İyi Erkek Sinema Oyuncusu / Sen Aydınlatırsın Geceyi

2018 – 1. Uluslararası Artemis İzmir Film Festivali / Dram En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu / Ayla

2019- Hacettepe Üniversitesi 2.Kristal Geyik Ödülleri /En İyi Erkek Sinema Oyuncusu / Turkish’i Dondurma

2019 – Tribeca Film Festivali / En İyi Erkek Oyuncu / Nuh Tepesi

2019 – 7.Uluslararası Boğaziçi Film Festivali / En İyi Erkek Oyuncu / Nuh Tepesi

2020 – 18.Yılın Yıldızları Ödülleri / En İyi Erkek Sinema Oyuncusu / Turkish’i Dondurma

2020 – Galatasaray Üniversitesi En Ödülleri / En İyi Yönetmen / Cinayet Süsü