Her spor dalının en temel parçası ayaktır. Sporcunun yer ile olan temasını sağlaması ve bütün yükü taşıması gereken önemli bir eklem bölgesidir.
Ayakta içe – dışa basma nedir?
İçe – dışa basma olarak bilinen, ayağın pronasyon ve supinasyon duruşları, bütün yük dağılımına etkisi olan bir deformasyondur. Doğuştan ve sonradan gelişimsel olarak oluşabilen bu durumlar ayak yapısındaki eklemlere, bağlara ciddi yük bindirir. Ayakta olduğu gibi tüm vücut kinetik zincirini; yani diz eklemlerini, kalça eklemlerini, omurga eklemlerini olumsuz olarak etkiler. Spor da özellikle binen yüklerin şiddetini artırır ve bu bölgelerin harabiyetinde sporcu olmayan bireylere göre daha fazla artış gözlemlenir.
Sık karşılaşılan şikayetler nelerdir?
Diz ağrıları, bel-boyun ağrıları, ayak tabanı ağrıları gibi ağrılı durumlar, çabuk yorulma ve alınan performansta düşüklük, şişlik ve kızarma, bağ ve tendon zedelenmeleri gibi tedavi gerektiren durumlar özellikle sporcularda içe – dışa basma durumlarında karşılaşılan sık şikayetlerdir.
Bu durumda ne yapmak gerekir?
Sporcunun performansı ve sakatlanma riski açısından önem verilmesi gereken bu durumlarda doğru değerlendirmelerle, kişi kendi ayak yapısını bilmelidir. Ayak analiz merkezlerinde analiz yapılması ve ayak deformasyonlarının belirlenmesi son derece önemlidir. Bu belirlendikten sonra, gerekli durumlarda tedavi sürecine başlanmalı, uzmanlarla beraber güçlenme antrenmanları yapılmalıdır. Yapılan analizler sonucu kişiye özel olarak hazırlanacak ortopedik tabanlık hem tedavi sürecinin parçası olarak, hem de doğru basış desteği olmasıyla performansa ve konfora büyük katkı sağlayacaktır.