Ana sayfa Dizi Haberleri Kalk Gidelim’den Masumlar Apartmanı’na TRT1’in yeni dizi stratejisi!

Kalk Gidelim’den Masumlar Apartmanı’na TRT1’in yeni dizi stratejisi!

tarafından ker_def

TelevizyonGazetesi.com /Detay – TRT1 açısında son yıllar aslında müthiş bir dizi başarısını anlatıyor… Diriliş Ertuğrul gibi 5 sezon süren efsane bir yapımın yanı sıra Kalk Gidelim gibi çok beğenilen dizilerle iyi çıkışlar yapan TRT1, asıl güçlü pozisyona ise 2020 yılında ulaştı.

TRT1 ekranında birbiri ardına bombardıman gibi başlayan iyi diziler üst üste gelince izleyiciler de kamu yayıncısını takip etmek zorunda kaldı… Çünkü diziler çok başarılıydı ve izleyicilerin de isteklerini karşılıyordu.

Masumlar Apartmanı, Gönül Dağı, Teşkilat, Uyanış Büyük Selçuklu gibi dizilerin ardından yeni sezonda başlayacak olan Barbaroslar dizisinin heyecanı derken TRT1 gerçekten de çok üst düzey projeleri hayata geçirdi. Peki bunun altında nasıl bir strateji yatıyor?

Yani bu başarının kaynağı ne?İşte bu durumu TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Milliyet Cadde yazarlarıdan Ali Eyüboğlu’na anlattı.

Bu kadar başarılı dizilerin ortaya çıkmasının altında yatan nedenin TRT’nin akademisyenlerden oluşturduğu Yayın Strateji Merkezi’nin (YSM) olduğu ortaya çıktı. Bu merkez izleyicinin nazbını tutuyor. Nasıl dizilerin istendiğine yönelik yapılan araştırmalar sonucunda ise yapımcılara nasıl işler istendiğine yönelik olarak bilgiler veriliyor.

Yani düzen tersine işliyor. Artık yapımcı bir senarist ile anlaşıp proje getirmiyor. TRT1, yayın strateji merkezinden gelen bilgi doğrultusunda yapımcıya nasıl bir dizi istediğini söylüyor ve projeler de böyle oluşuyor.

Bu stratejinin çok işe yaradığını 2020-2021 sezonunda sergilenen müthiş dizi başarısı ile gördük. İbrahim Eren bu konunun detaylarını da Ali Eyüboğlu’nun köşesinde şöyle anlatıyor:

“YSM’nin çalışması üzerine şehirden köye göç üzerine bir proje yapalım dedik. ‘Kalk Gidelim’ böyle bir projeydi. Öyle başladı, ama tarım kısmı zayıf kaldı orada.

‘Masumlar Apartmanı’nın şöyle bir hikâyesi var. Yaptığımız saha araştırmasında şunu gördük. ‘İmkânım olsa psikoloğa giderim’ ve ‘Ayıplanmasam danışmanlık alırım’ diyen tahminimizin çok üstünde insan çıktı. Gülseren Budayıcıoğlu’nun eserlerinden TRT’ye en uygunu ‘Masumlar Apartmanı’ydı, onu çektik.”