Ana sayfa Oyuncu Biyografileri Rıza Kocaoğlu Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

Rıza Kocaoğlu Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi

tarafından ker_def

Rıza Kocaoğlu, 19 Mart 1979 tarihinde İzmir’de doğdu. Türk dizi, sinema ve tiyatro oyuncusu.

Adı: Rıza Kocaoğlu
Doğum Tarihi: 19 Mart 1979
Doğum Yeri: İzmir
Boyu: 1.70 m.
Kilosu: 66 kilo
Burcu: Balık
Göz Rengi: Mavi
Kardeşleri: Gözde Kocaoğlu
Instagram: https://www.instagram.com/riza_kocaoglu/

Rıza Kocaoğlu Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 8

Ailesi:  Babası Göztepe’nin yıllarca tribün amigoluğunu yapan başbakan lakaplı İsmail Kocaoğlu. Bir kız kardeşi var. Kendisinin de babası gibi en büyük tutkusu Göztepe. Ailesinin, karakterinin oluşumunda etkisi büyük. “Babam ve annem demokrat insanlardır. Bize adaletli ve merhametli olmayı aşıladılar.”

Çocukluk yılları: Çocukluk yıllarında, mahalleden bin kişi yürüyerek Göztepe’nin maçını izlemeye giderlerdi. “Babam Göztepe’nin Avrupa’daki büyük macerasını yaşamış, stadları aydınlatan elektrik direklerinde maç izlemiş. Takımın da iflah olmaz amigosu. Zaten onun hikayesinden üç dört film çıkar. Ayrıca iyi bir örgütçüdür. Bir futbol takımı nasıl sevdirilir onu çok iyi biliyor. Bunu da iş edinmişti kendisine. Mesela lise lise gezip, gençleri maça davet edip, onları futbolcularla tanıştırırdı. Zaten onun çevresinde olup da Göztepeli olmamak imkansızdı.”

Eğitim hayatı: Dokuz Eylül Üniversitesi Oyunculuk Bölümü’nden mezun oldu.

Oyunculuğa ilk adım: Televizyon macerasına ‘Yeni Hayat’ dizisiyle başladı.

Hangi proje ile parladı? ‘Ezel’ dizisinde canlandırdığı ‘Temmuz’ karakteri ile dikkatleri üzerine çekti.

Kişilik özellikleri: Duygusal, bütün duygusu yüzüne yansır, çok kolay ağlar. “Genelde utangaç ve içe dönük biriyim. Korumaya çalıştığım şeyse merhametim ve vicdanım. Hiçbir ideolojiyi, siyaseti bunun önüne koymadan vicdanlı davranmaya çalışıyorum.”

Sosyal: Oturmayı sevmez sürekli hareket halindedir. “Anahtar kelimelerim vardır, bunlardan biri de hareket. Bütün mutluluğun ve yaşamsal sağlığın harekette saklı olduğunu düşünüyorum. Hareket etmeyen hiçbir şey yaşamıyor, inandığım felsefe bu. Dinlenmek istediğimde, kimsenin olmadığı yerlere gidip kitap okurum. Aynı zamanda Sultanahmet, Eminönü gibi yerlere gidip dolaşmak ve suya bakmak beni dinlendiriyor.”

Düşünce yapısı: 20’li yaşlarında ha çok dgelecek kaygısı vardı ancak 30’lardan sonra her şeyin daha güzel olduğunu düşünüyor. “Bir gün Nejat İşler beni durgun gördü ve dedi ki ‘Sakin ol, 30’undan sonra her şey daha güzel olacak’ Hem hayatın içinde, hem mesleki dönemde gerçekten de böyleymiş.”

Sette nasıl birisi? Dizilerde sadece para kazanmak için rol alınması durumuna karşı çıkıyor. “Diziyi sadece para için yaparsan çıldırırsın. Ekip iyiyse ve hikayeyi sevdiysem, sette olmayı çok seviyorum.”

İlk sinema filmi: Çağan Irmak / Bana Şans Dile

Hayata bakışı: Hayatta bir görev bilinciyle yaşamıyor sadece iyi biri olmaya ve işini iyi yapmaya çabalıyor. “Herkes bunu yapsa dünya daha rahat döner gibi geliyor bana. Hep içimdeki sesi dinliyorum dolayısıyla kötü sonuçlar doğursa da kararlarımın bana öğrettikleriyle ilgileniyorum.

İş hayatına bakışı: Mesleğini bir hikaye taşıyıcısı ve anlatıcısı olarak görüyor. Hikaye anlatıcılığının büyük bir misyon olduğunu, toplumların hikayelerle ilerleyebileceğini düşünüyor. “ Umutlu ve barış dolu hikayeler anlatmayı seviyorum. Savaş hikayesi anlatırsam da o savaş bitsin diye anlatırım. Çalışmayı çok seviyorum. Çalışmak özgürleştirir. Çalışmayı sevmenin dışında eğleniyorum da. Bir süre sonra sıkılıp yorulabiliyoruz ama üç ay sonra yine ‘set olsa da çalışsak’ diyoruz. Televizyonu ve sinemayı çok ayırmıyorum ben. Bazı durumlarda televizyonda olmazsan sinemada da rol bulamıyorsun çünkü. Oyuncunun da bir şehir gerillası gibi yaşaması gerektiğini düşünürüm. Gerektiğinde ortaya çıkıp eylemini yapan, bu eylem bir dizi olur, tiyatro oyunu olur, film olur, sonra ortadan kaybolan bir anlayışı olmalı. Ve bağımsız da olmalı. Ben de öyleyim. Bir sete gidip bir şey öğreniyorum, bir tiyatroya gidip başka bir şey öğreniyorum, böyle böyle sürekli biriktiriyorum.”

Rıza Kocaoğlu Kimdir? Nereli – Boyu – Yaşı – Dizileri – Ailesi 9

Kariyer planı: Televizyonda kariyer denen şeyin iyi oynamaktan çok, iyi tercihler yapmakla alakalı olduğunu düşünüyor. “Seçimlerimde önce sezgilerim devreye giriyor. ‘Bir rolüm diğerine benziyor mu?’ ya da ‘Bunu oynarım ve tutar’ demek yerine bütün resme ve bütünün içinde ne kadar fark olduğuna bakıyorum. Senaryo çok önemli. Bizde dramatik yazında çok iyi şeyler çıkabiliyor ama devamlılık ve bolluk olmuyor. Oyuncuda, yönetmende, kamera arkasında çok ileri noktalardayız, çok iyi senaristlerimiz de var ama az.  Karşımıza az sayıda iyi senaryo çıkıyor ve ben onlardan birini yakaladım mı ufak tefek detaylara takılmayıp o yapımın içinde olmayı tercih ediyorum. Bu bilinçli bir tercih ama tabii ki bu bir takım oyunu. Tiyatro kendimi iyi hissetiğim, sorumluluk hissettiğim bir nefes alma alanı benim için. Oynama şekliyle ilgili hiçbir alanı birbirinden ayırmak doğru değil bana göre. Televizyon, sinema ya da tiyatro, her alanda aslolan hikayenin doğru anlatımı.”

Gelecek Hayali: Hayatımın amacı tiyatro! Gelecekteki hayalleri arasında ülke tiyatrosuna katkı sağlamak var. Yaşlandığında, bu ülkenin tiyatrosuna çok şey katmış, kendisinden sonra gelen insanları etkilemiş, tiyatro filizleri yeşertmiş insanlardan biri olmak istiyor. “Benden etkilenerek bayrağı devralan ve hikâye anlatmaya devam eden bir kişi bile olursa kendi hikâyem için başarılı bir ömür yaşadığımı düşünebilirim.”

Kaygıları: Dünyadaki kutuplaşma, savaş ve göçlere son vermek isterdi. Ayrıca kadına uygulanan şiddeti de endişe verici buluyor. “Hayatı doğuran ve devam ettiren şey kadınlar. O yüzden herkes akıllı olsun! Kadınlar olmadan ne hayat olur, ne de devam edebiliriz. Çok hızlı normalleşmeye ihtiyacımız var. Birlikte yaşayabileceğimizi görmek için felaketleri beklememiz gerekmiyor. Hepimiz bizim gibi düşünmeyene de merhametli, vicdanlı ve saygılı yaklaşmalıyız. Bunu sağladığımızda ülkemiz daha yaşanılır bir yer olacak.”

Kimlere hayranlık duyar? Genco Erkal, Ferhan Şensoy, Tuncel Kurtiz ve Çetin Tekindor. “Onların bıraktığı izler çok önemli. Benim gibi bir sürü insan onları görüp izleyerek öğrendik.

Nelerden ilham alır? Sokakta, hayatın içinde olmaktan.

Takip ettiği diziler? Peaky Blinders, Dark ve Californication.

Neye para harcar? Para ile ilişkisi pek iyi değil. “Para gelir ve harcarım. Bir yanım ölçülü ol, yoksa dağıtırsın diyor. Ama yine de para konusunda çok başarılı olduğum söylenemez.”

TELEVİZYON DİZİLERİ

2020- Ya İstiklal Ya Ölüm
2017/2020 – Çukur /Aliço
2016/2017 – İçerde /Davut
2016 – İstanbul Sokakları /Cemil
2014/2016 – Filinta “Bin Yılın Şafağında” /Celal
2012 /2015- Karadayı /Kibrit Yasin
2011 – Kuzey Güney /Ali Güntan
2010 – Yaprak Dökümü / Çiçekçi
2009 – Kapadokya Düşleri /Salih
2009 – Güldünya /Azat
2010/2011-Ezel /Temmuz- Tetikçi Hayalet
2009 – Elveda Rumeli / Hacı Ali
2008 – Sınıf /Cüneyt
2008 – Elif /Oğuz
2007 – Düş Yakamdan
2007 – Bıçak Sırtı
2006 – Ezo Gelin
2005 – 2006 – Şöhret /Luc
2005 – Seni Çok Özledim /Piç Rıza
2004 – Ruhun Duymaz /Erdi
2004 – Gece Yürüyüşü /Metin
2004 – Avrupa Yakası /İşportacı
2003 – Ölümsüz Aşk /İrfan
2002 – 2004 – Kuzenlerim /İrfan
2001 – Yeni Hayat /Umut
1997-Kılıbıklar Mahallesi

FİLMLERİ

2019 – Organize İşler: Sazan Sarmalı / Arıza Rıza

2018 – Kaybedenler Kulübü Yolda /Murat

2017 – Dünyanın En Güzel Kokusu 2 /Hakan

2016 – İstanbul Kırmızısı

2015 – Dünyanın En Güzel Kokusu /Hakan

2013 – Behzat Ç. Ankara Yanıyor /Pembo

2011 – Labirent (Haluk) (Sinema Filmi)

2011 – Behzat Ç.: Sen Kalbime Gömdüm /Pembo

2011– Kaybedenler Kulübü / Murat

2010 – Av Mevsimi /Asit Ömer

2009 – Sonsuz /Vedat

2009 – Cankurtaran/İstanbul

2008 – Para=Dolar (TV Filmi)

2008 – Başka Semtin Çocukları /Neco

2007 – Ulak /Yakup

2007 – Kabuslar Evi: Karanlıktan Gelen /Kerem

2007 – Emret Komutanım: Şah Mat /Obsesif Tuncay

2005 – Organize İşler /Çete Üyesi

2001- Bana Şans Dile / Bahadır Yurtseven

TİYATRO OYUNLARI

2019- Aşk Geçmişim
2015 – Ormanlardan Hemen Önceki Gece – DasDas Sahne
2011 – Festen “Kutlama” – Tiyatro Dot
2010 – Malafa (oyun) – Tiyatro Dot
2010 – Punk Rock (Yönetmen) – Tiyatro Dot
2008 – Vur/Yağmala/Yeniden/Shoot/Get Treasure/Repeat – Tiyatro Dot
2007 – Kürklü Merkür – Tiyatro Dot
2004 – Hakimyeti Milliye Aş Evi – İBB Şehir Tiyatroları
2003 – Gelin ile Kaynana – İBB Şehir Tiyatroları
2004 – Bizans Düştü – İstanbul Büyükşehir Belediyesi Musahipzade Celal Sahnesi
Vur/ Yağmala/Yeniden

ÖDÜLLERİ

2015 – Sadri Alışık Tiyatro Ödülleri /Yılın En Başarılı Erkek Oyuncusu/ Ormanlardan Hemen Önceki Gece

2015 – Tiyatro Eleştirmenleri Birliği (TEB) Ödülleri /Yılın Erkek Oyuncusu/ Ormanlardan Hemen Önceki Gece

2001 – Şule Büyülü Fener Film Festivali /En İyi Erkek Oyuncu/ Bana Şans Dile