Ana sayfa Ayak Sağlığı Düz taban nedir?

Düz taban nedir?

tarafından necati

Latincede pes planus olarak adlandırılan bu soruna halk arasında düz taban denilir.
Ayağın anatomik yapısı kaslar ve tendonlar sayesinde desteklenerek tabanımızda bulunan arkın yaylanmasını sağlar.Kasların görevini yeterince yapaması sonucu taban çöker ve sorun ortaya çıkar.

Taban çökmesi nelere sebeb olabilir?
Ayak altında bulunan içi kavisin çökmesi fiziksel aktivitelerde erken yorulma, bitmeyen bacak ve diz ağrıları, sportif yaralanmalara çok daha açık olmak başlıca görülen sorunlardır. Ayakta yaylanma sisteminin bozulması sonucunda içe basma problemi ortaya çıkabilir. Ayağın orta bölümü içe doğru dönerken, topuk dışa doğru bir dönme hareketi oluşturabilir. Buna bağlı olarak ayağın ön kısmında parmak deformiteleri oluşabilir.

Taban çökmesinde ne yapmak gerekir?
Düz taban tedavisinde iki önemli unsur doğru ayak egzersizleri ile ayak kaslarımızı aktive etmek ve kişiye özel hazırlanan ortopedik tabanlık kullanmaktır. Ortopedik tabanlık kullanıldığı sürece ayak sanki kavisli bir yapısı varmış gibi davranır. Kişiye sağlanan destek beraberinde yaşam kalitesini ve konforunu da arttırır.

 

Bu gönderiyi Instagram’da gör

 

Düşük tabana bağlı olarak esnekliğini kaybeden ayak tabanlarında, dolaşımı düzenleyecek ve kasları güçlendirecek bu egzersizle ağrılarınızı azaltabilirsiniz. Ayağa esneklik kazandırarak yürüyüş esnasında ayak tabanındaki ağırlık dağılımını da düzenli hale getirmenizde çok yardımı dokunacaktır. Aynı şekilde topuk dikeni ağrılarından şikayetçi olanlarımız için de vazgeçilmez egzersizlerden biri olacaktır. En büyük avantajlarından biri de çok rahat uygulanması. O zaman yeni bir güne yeni egzersizlerle başlama vakti. Sağlıkla kalın. Egzersizin uygulanışı: Ayaklarınızı bir havlulun üzerine koyun. Parmaklarınızı bükerek havluyu tutmaya çalışın. 10 saniye boyunca tutup ardından bırakarak uygulayabilirsiniz. Tekrarlanma sayısı ve süresi için fizyoterapistinize ya da hekiminize danışınız. #dışabasma #içebasma #düztaban #topukdikeni #kişiyeözeltabanlık #ortopediktabanlık #ayaksağlığı #ayakanalizi #FootBalanceTR #FootBalance #UniqueAsYou

FootBalance Türkiye (@footbalancetr)’in paylaştığı bir gönderi ()