Ana sayfa Ayak Sağlığı Diyabet hastalarında ayak bakımı

Diyabet hastalarında ayak bakımı

tarafından necati

Diyabet hastaları diğer kişilere oranla ayak sağlıklarına çok daha fazla dikkat etmelidirler.

Diyabet hastalarının ayak sağlıklarında dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Ayak bakım ve sağlıklarında rahat ve doğru ayakkabı seçimi, nem tutmayan, tercihen içerisinde dikişi olmayan pamuklu çoraplar, doğru tırnak kesimi ve ayak derisi bakımları ihmal edilmemelidir. Ayna yardımı ile taban dahil olmak üzere ayaklar düzenli olarak kontrol edilmelidir.

Diyabet hastalarının yük dağılımları değişebilir!
Diyabet hastalarının ayak anatomileri, kas yapıları zamanla değişiklik gösterebilir. Ayak parmakları ve tabanında şekil bozuklukları gelişebilir. Bu durum ayakta yük taşıyan bölgeleri de beraberinde değiştirebilir. Ayağı tekrarlayan sürtünmelere ve travmalara açık hale getirebilir, nasır gibi rahatsızlıklara sebep olabilir. Nasır altındaki yumuşak dokuda zamanla dolaşım yetersizliğine bağlı olarak istenmeyen ülserler gelişebilir. Önlem alınmadığı taktirde, bu basit gözüken durum diyabet hastalarında hiçte arzu edilmeyen sonuçlar doğurabilir.

Diyabet hastaları ne yapmalıdır?
Diyabet hastası bir ayak analiz merkezinde ayak tipini, ayak tabanına nasıl ve nerelerde yük aktardığını bir uzman eşliğinde öğrenmelidir. Hastaların sağlıklı ve dengeli basıyor olmaları, ağırlıklarını homojen bir şekilde zemine aktarmaları son derece önemlidir. Ayak sağlığı konusunda koruma amaçlı alınacak önlemlerden biri de diyabete özel ortopedik tabanlık kullanmaktır.

Sağlıklı ayaklar sağlıklı bir vücudun temelidir. Ayak tipinizi muhakkak öğreniniz. Destek ve korunma ihtiyacı olan hassas ciltli ayaklarınızı ihmal etmeyiniz.